Domov Občina na obisku – obisk Mestne občine Celje
21.10.2022

Občina na obisku – obisk Mestne občine Celje

Nacionalna agencija MOVIT v sodelovanju z Mrežo MaMa vsakoletno organizira obiske tistih občin, ki imajo dobre prakse na področju mladine in dela z mladimi.

V sklopu aktivnosti “???̌??? ?? ??????”v okviru projekta Europe Goes Local, ki ga koordinira nacionalna agencija programov Erasmus+ in ESE, MOVIT, v sodelovanju z Mrežo MaMa in MSS, smo izpeljali obisk Mestne občine Celje.
 
Doživeli smo topel sprejem podžupanje Brede Arnšek, vodje oddelka za družbene dejavnosti Polonce Ocvirk in strokovne sodelavke za družbene dejavnosti Alje Založnik. Izpostavile se pomen podpore občine za razvoj mladinskega sektorja na lokalni ravni in vlogo mladih pri oblikovanje ukrepov za mlade. Predstavile so tudi zgodbo o uspehu in izrazile podporo Celjskemu mladinskemu centru ter ostalim organizacijam.
 
V Mladinskem centru Celje je delovanje zavoda predstavila Sonja Majcen, direktorica Mladinskega centra Celje. Katja Kolenc, vodja projektov na Mladinskem centru Celje, pa je predstavila delo mednarodne pisarne.
Perspektivo mladih sta podala Ines Gabriel, ki je predstavila delovanje Celjskega mladinskega sveta, in Kristjan Veber, ki je z nami delil izkušnjo iz projekta Erasmus+.
 
Maja Hostnik iz Mreže MaMa in Dominik Derenčin z Mladinskega sveta Slovenije, sta predstavila strukturo slovenskega mladinskega sektorja in participacijo mladih. Sledila je delavnica na kateri so predstavniki občin glede na Hartovo lestvico participacije uvrstili participacijo mladih in izvajanje lokalne strategije za mladino v svoji občini na lestvico od 1 do 10. Med pozitivnimi ukrepi in dobrimi praksami vključevanja mladih so izpostavili participativni proračun, komisijo za mladino, razpise za dodeljevanje sredstev organizacijam, ipd. V občinah pa se pojavljajo izzivi v povezavi z neaktivnostjo mladih (predvsem v manjših občinah), dostopom do mladih, omejeno močjo za realizacijo stvari, ki niso v pristojnosti občin, ustanovitvijo mladinskega sveta v manjših občinah ipd. Predstavniki občin so na delavnici izmenjali dobre prakse in iskali rešitve za reševanje omenjenih izzivov ter izmenjali pristope za motivacijo mladih v občinah s katerih prihajajo.
 
Sledila je analiza stanja participacije in implementacije lokalnih strategij na tem področju ter razprava o tem, kako spodbuditi udeležbo in obisk mladih.
 
Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.