DomovSodelujemoMladinski podnebni delegat Slovenije

Mladinski podnebni delegat Slovenije

    1. Mladinski delegat v mednarodnih podnebnih pogajanjih
    2. O aktualnem mladinskem delegatu
    3. Postani mladinski/a delegat/ka v mednarodnih podnebnih pogjanjih
    4. Kontakt

Mladinski podnebni delegat Slovenije je glasnik dela Združenih narodov, predvsem dela v povezavi s Konferenco pogodbenic Okvirne konvencije Združenih narodov o spremembi podnebja (COP), in drugih mednarodnih organizacij za mlade na področju podnebnih sprememb in trajnostnega razvoja ter hkrati glasnik mladih iz Slovenije za področje podnebnih sprememb in trajnostnega razvoja pri tej mednarodni organizaciji in na Konferenci pogodbenic Okvirne konvencije Združenih narodov o spremembi podnebja.

Na Mladinskem svetu Slovenije (MSS) smo v sodelovanju z Ministrstvom za okolje, podnebje in energijo (MOPE) v letu 2023 prvič vzpostavili institut mladinskega delegata Slovenije v mednarodnih podnebnih pogajanjih s ciljem vključevanja mladih v proces mednarodnih podnebnih pogajanj, opolnomočenja mladih in širjenja vsebin podnebnih sprememb med mladimi. 

V nekaterih drugih državah tovrstna praksa mladinskih delegatov za trajnostni razvoj ali biološko raznolikost ter mladinske delegacije na COP konferencah že obstajajo vrsto let. Kot primere dobre prakse lahko navedemo Dansko in Belgijo ter delegacijo mladinskih delegatov na COP, ki jo vodi Evropski mladinski forum in mrežo GYBN (Global Youth Biodiversity Network), ki spodbuja razvoj programov mladinskih delegatov za Konvencijo Združenih narodov o biološki raznolikosti.

Korenine institucije mladinskih delegatov pri OZN segajo v leto 1971, ko so se mladi prvič z delegacijami svojih držav udeležili srečanja OZN, občutno pa se je delež mladinskih delegatov povečal v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, predvsem po letu 1995 – prvem mednarodnem letu mladih. V Sloveniji imamo od leta 2014 vzpostavljen institut mladinskega delegata pri OZN, ki deluje kot glavni zagovornik mladih iz Slovenije v OZN ter glasnik dela OZN z mladimi in za mlade v Sloveniji. Mladinski delegat pri OZN izvaja različne aktivnosti v povezavi z Združenimi narodi ter se običajno udeležuje rednega zasedanja Generalne skupščine OZN v New Yorku in zasedanja 3. odbora, ki obravnava socialne, humanitarne in kulturne zadeve. V letu je 2022 je bil pilotno vzpostavljen tudi program EU mladinskega delegata pri OZN, v vzpostavitev katerega je bil vključen tudi MSS, in je bila na predlog MSS izbrana tudi prva EU mladinska delegatka pri OZN.

Pri upravljanju s programom mladinskega delegata v mednarodnih podnebnih pogajanjih Mladinski svet Slovenije sodeluje z Ministrstvom za okolje, podnebje in energijo, Ministrstvom za zunanje in evropske zadeve in drugimi nevladnimi organizacijami, kot je Društvo za Združene narode za Slovenijo in En-Lite.

Aktualna mladinska delegatka v mednarodnih podnebnih pogajanjih je Titi Habicht.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.