DomovSodelujemoMladinski sveti lokalnih skupnosti

Mladinski sveti lokalnih skupnosti

Mladinski svet lokalne skupnosti (MSLS) je krovna združenje mladinskih organizacij, ki na lokalni ravni zastopa interese mladih in mladinskih organizacij. Ključna vloga MSLS je zagovorništvo mladih na lokalni ravni, kar izhaja iz nalog, ki jih MSLS predpisuje Zakon o mladinskih svetih.

Mladinskim svetom lokalnih skupnosti Zakon o mladinskih svetih pripisuje poseben pomen, opredeljen v 5. členu: “MSLS omogoča sodelovanje mladih pri sprejemanju zakonskih in drugih predpisov, ki vplivajo na življenje in delo mladih,” (ZMS, 5. člen) ter jim pripisuje pasivno, lahko tudi moralno dolžnost odzivanja na oblikovanje javnih politik s tem, ko določi, da morajo: “… organi lokalnih skupnosti pred določanjem predlogov in drugih predpisov, ki neposredno vplivajo na življenje in delo mladih, o tem obvestiti mladinske svete lokalnih skupnosti.” (ZMS, 6. člen).

MSLS združuje mladinske organizacije v lokalni skupnosti in jih zastopa v odnosu do občinskih oblasti ter vseh drugih institucij, kjer je smiselno, da so mladinske organizacije enotno zastopane.

MSLS lahko prav tako zastopa mlade v širšem smislu, ko se zavzema za izboljšanje položaja mladih v lokalni skupnosti.

MSLS lahko organizira izobraževanja in druge skupne dogodke za mlade oz. mladinske organizacije. S sodelovanjem v MSLSju se mladinski voditelji učijo demokracije, sodelovanja, iskanja skupnih točk mladih in zastopanja njihovih stališč.

MSS izvaja vrsto aktivnosti za MSLS-je. Več informacij o aktivnostih najdete na zavihku Sodelovanje MSS-ja z MSLS-ji.

Več:

  1. Sodelovanje MSS-ja z MSLS-ji
  2. Portal E-msls
  3. Dobre prakse MSLS
  4. Zakon o mladinskih svetih
  5. Zemljevid MSLS-jev
  6. Knjižnica za MSLS-je

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.