DomovProjektiOpisi aktualnih projektov

Opisi aktualnih projektov

MEET (2024)

Mednarodni projekt MEET (Mobilise Europe = Engaging Together), ki ga koordinira European Youth Forum, stremi k participaciji mladih v prihajajočih Evropskih volitvah v letu 2024 in vsesplošni promociji evropske demokracije. 

Projekt sloni na treh stebrih: 

  1. Razpravljajmo o Evropi: namenjen usposabljanju osebja s poudarkom na zapostavljenosti mladih pri odločanju in opolnomočenju mladih veščinami kritičnega razmišljanja in debatiranja.
  2. širimo Evropo: Priprave in izvedba t. i. Festivalov Demokracije, ki so se skozi leto 2023 odvijali v petnajstih evropskih državah. Festivali so združevali različne družbene skupine z namenom, da delijo svoje znanje, mnenja in gradijo vezi.
  3. oblikujmo Evropo: Omogočanje mladim direkten stik z odločevalci z organiziranjem lokalnih soočenj s kandidati za poslance Evropskega parlamenta. 

Projekt omogoča mladim, da se aktivno vključujejo v odločevalske procese in sooblikujejo prihodnost. 

Povezava do dodatnih informacij: Participation corner | European Youth Forum

 

Povezujemo (2024)

Projekt Povezujemo vodi Mladinski svet Slovenije v sodelovanju z Uradom Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, Uradom Republike Slovenije za Mladino ter ob podpori slovenskih zamejskih organizacij. Projekt Povezujemo je namenjen utrjevanju in povezovanju zamejskih mladinskih organizacij, mladinskih organizacij iz Slovenije in mladinskih svetov lokalnih skupnosti, prenosu dobrih praks ter zagotovitvi strokovne podpore za rast in razvoj mladinskega sektorja zunaj meja Slovenije ter v Sloveniji. Cilj je ustvariti prostor oz. stičišče za mlade Slovence in mladinske organizacije v zamejstvu ter v Sloveniji, kjer lahko slednji razvijajo in ohranjajo narodno, jezikovno ter kulturno identiteto, se medsebojno povezujejo in delijo dobre prakse ter vzdržujejo svoje članstvo z Republiko Slovenijo, kot tudi krepijo dejavnosti mladih in za mlade.

 

Rastimo skupaj (2024)

Podpora lokalnim mladinskim svetom in mladinskim organizacijam je osredotočena na razvoj delovanja mladinskih struktur na lokalni ravni ter sodelovanja med mladimi in odločevalci, ker je to ključno za oblikovanje učinkovitih, odzivnih in trajnostnih rešitev.

Skozi podporo mladinskim organizacijam ponujamo celovit nabor znanj in metod za spoprijemanje z izzivi in povezovanje z različnimi akterji ter skrbno oblikovane aktivnosti in pristope za zbiranje in zagovarjanje mnenj mladih pred odločevalci. Prav tako se spodbuja odpiranje platform za izmenjavo izkušenj, ki mladim in mladinskim akterjem omogočajo rast in razvoj, krepijo njihovo zmožnost vplivati na lokalno dogajanje ter zagotavljajo možnosti za učenje in povezovanje.

Za občine podpora pomeni vzpostavitev mostov med mladimi in odločevalci, pri čemer se uporabljajo metode in pristopi, ki so mladim blizu. S skrbno načrtovanimi aktivnostmi se zbirajo konstruktivni predlogi za občine, kar lahko v sodelovanju med mladimi in občinami vodi do skupnih rešitev in novih projektov. Cilj je, da se mladi naučijo soustvarjati prostor, v katerem živijo, in si v njem ustvariti prihodnost, medtem ko odločevalci spoznajo metode sodelovanja z mladimi, ki so učinkovite in prilagojene potrebam obojih.

Aktivno vključevanje mladih v odločevalske procese in zagotavljanje, da se njihovi glasovi upoštevajo, krepi njihovo pripadnost in željo po prispevanju k lokalni skupnosti. To ne le izboljša kakovost življenja mladih in naslavlja vzroke za njihovo izseljevanje, ampak tudi spodbuja trajnostni razvoj občin, saj mladi postanejo sooblikovalci svoje prihodnosti in okolja, v katerem želijo ostati.

 

 

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.