DomovProjektiProstovoljec leta

Prostovoljec leta

Zaradi vse manjše participacije mladih v različnih sferah družbe, nezadostnega ugleda prostovoljskega dela ter splošnega nerazumevanja tovrstnega dela se je Mladinski svet Slovenije v letu 2002 odločil pripraviti projekt nacionalne razsežnosti. Organizirali smo natečaj, s katerim bomo vsako leto izbirali najboljše prostovoljce. Ne ker bi želeli spodbujati tekmovalnost med njimi, temveč da bi pokazali javnosti, da je to delo izjemno raznovrstno, koristno tako za prostovoljce kot družbo in predvsem, da si zasluži ugled in pozornost.

V letu 2008 je častno pokroviteljstvo nad projektom prevzel predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, od leta 2013 pa s to tradicijo nadaljuje Borut Pahor, v 2023 pa je častno pokroviteljstvo projekta prevzela dr. Nataša Pirc Musar.

Delo na natečaju se najprej prične na MSS s pripravo predloga razpisa, ki ga nato pregleda strokovna komisija, ki doda svoje predloge in pripombe. Z objavo natečaja pa se prične ključni del projekta. Najprej je tu promocijsko-informativna akcija, usmerjena v mladinske, humanitarne idr. nevladne organizacije, socialne zavode, centre za socialno delo, občine, razna informacijska središča, srednje šole in fakultete. Poskušamo jih prepričati, da ali prijavijo svoje prostovoljce in projekte ali polepijo plakate in obvestijo ustrezno ciljno skupino.

Vse od začetka dela se trudimo iskati sponzorje, ki bi prispevali nagrade za izbrane prostovoljce ali kako drugače pomagali izpeljati zaključno prireditev. Nagrade so tako predvsem simbolične; ključni pa so podeljeni nazivi prostovoljcem in projektom. Približno en mesec zbiramo prijave, nato pa je ponovno na vrsti komisija. Pregled prijav, ožji izbor in dokončne odločitve terjajo že več kot en delavnik časa, saj je prijav vsako leto več.

Na zaključno prireditev natečaja povabimo vse prijavljene prostovoljke in prostovoljce ter prijavitelje in pa slavnostne goste. Tam razglasimo najboljše prostovoljke, prostovoljce in projekte, podelimo priznanja in nagrade. Ključni podeljeni nazivi so »Naj prostovoljka«, »Naj prostovoljec« in »Naj prostovoljski projekt«, od leta 2009 dalje pa še »Naj mladinski voditelj« in »Naj mladinski projekt«. Priznanja za sodelovanje pa prejmejo tudi ostali sodelujoči. Prireditev je tudi dobra priložnost za izmenjavo izkušenj in sklepanje poznanstev, saj po zaključenem uradnem delu prisotne prepustimo glasbi in pogostitvi.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.