Domov Javna tribuna z mladimi v Državnem Zboru RS: “Zakaj mladi na evropske volitve?”
28.02.2019

Javna tribuna z mladimi v Državnem Zboru RS: “Zakaj mladi na evropske volitve?”

V sredo, 27. februarja 2019 je v Državnem zboru RS potekala javna tribuna z mladimi: “Zakaj mladi na evropske volitve?”, kjer smo mladi razpravljali o pomembnih vprašanjih, povezanih z Evropsko unijo in aktivnim državljanstvom. Skozi razpravo smo naslovili tri tematike, ki so pomembne za mlade: participacija mladih na evropskih volitvah, izobraževanje in zaposlovanje ter v kakšni Evropi si mladi želimo živeti.

Javna tribuna z mladimi je bila drugi dogodek projekta »AKTIVNO DRŽAVLJANSTVO«, s katerim želi Državni zbor RS z različnimi aktivnostmi prispevati k večji družbenopolitični vključenosti državljanov in prebivalcev Slovenije ter odpreti prostor dialoga in razprave v Državnem zboru RS z različnimi družbenimi skupinami. Dogodka se je udeležilo več kot 100 mladih.

Anja Fortuna, predsednica MSS, je poudarila, da si je potrebno organizirati več takih dogodkov, kjer bomo mladi lahko izrazili svoja stališča. Želi pa si videti višjo udeležbo odločevalcev, predvsem poslancev, na takšnih dogodkih, kjer bodo prisluhnili mladim.

Jaka Matičič, podpredsenik MSS za mladinske politike, je izpostavil, da je nizka udeležba mladih na volitvah vzrok izgube zaupanja mladih v politiko doma. Po mnenju Matičiča bi morali biti mladi uvrščeni na višja mesta na kandidatnih lista za v Evropski parlament, kar bi povečalo možnost za njihovo izvolitev.

Mladi smo izpostavili, da  si želimo povezane Evrope v kateri nam bodo zagotovljene dostojne zaposlitve, možnosti Erasums+ izmenjav ter trajnostno naravnane politike.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.