O mladinskem delegatu

Max Davidović je študent 3. letnika Mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede. Od osnovnošolskih let se ukvarja z zagovorništvom na področju izobraževanja v sklopu raznih društev in ustanov z namenom dviga kakovosti in dostopnosti izobraževanja ter lokalnih in čezmejnih izobraževalnih povezav. To delo nadaljuje v zvezah ŠKIS, ŠOLS, na Fakulteti ter v Študentskem svetu in Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani v sklopu organizacije projektov, izvajanja dogodkov in promocije pravic mladih. V lokalnem okolju je poznan po prostovoljstvu, zagovorništvu interesov mladih in okoljevarstvu. V sklopu pripravništva na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Zagrebu je v sodelovanju s slovenskimi srednjimi šolami organiziral obogatitev knjižnic šestih izobraževalnih ustanov na Hrvaškem, kjer se izvaja pouk slovenščine.

K čemu bo stremela tekom trajanja mandata? 

Tekom mandata si bo Max kot mladinski delegat prizadeval za aktivno sodelovanje z mladinskimi organizacijami, društvi in ostalimi akterji, ki delo in pomen Organizacije Združenih narodov najboljše komunicirajo mladim. Poseben poudarek bo posvetil področjem spoštovanja človekovih pravic, izboljševanja položaja mladih in izobraževanja. Pri tem se bo osredotočil na neformalna izobraževanja, spodbujanje aktivne participacije mladih v teh organizacijah in na relevantne cilje trajnostnega razvoja, predvsem na področju zagotavljanja kvalitetne in dostopne izobrazbe, varstva okolja, miru, vladavine prava in partnerstva za doseganje ciljev.

Kakšni so cilji njenega enoletnega mandata?

Moja primarna želja je vzpostaviti večjo mero sodelovanja med društvi, organizacijami in ostalimi deležniki na področju OZN, izobraževanja in izboljševanja položaja mladih. Verjamem, da je skupno delo ključno pri spopadanju z izzivi na vseh ravneh, zato bosta zagovorništvo in neposredno delo mojega mandata mladinskega delegata pri OZN temeljila na temu. Prepričan sem, da si mladi želimo sodelovati v pogovorih in sprejemanju odločitev, ki se tičejo naše prihodnosti, potrebujemo pa motivacijo in zanesljiv kanal komunikacije naših želja in mnenj. Želim si, da bom lahko uspešen kanal za teme, povezane z OZN in da bom lahko podpiral in omogočal delo vseh, ki se bodo zavzemali za mlade. Da bi razširil znanje in dostopnost informacij o OZN, si bom prizadeval izpeljati čim več projektov neformalnih izobraževanj, okroglih miz in gostujočih predavanj. Med cilji sta prav tako oblikovanje informativnih brošur o OZN in razvojnih ciljih ter obisk institucij OZN. Na konferencah in dogodkih, kot je zasedanje Generalne skupščine OZN, pa bom neutrudno zastopal interese mladih in se trudil v ospredje postavljati izobraževanje, saj lahko le s slednjim postavimo temelje za premagovanje vseh izzivov in zgradimo boljši jutri.

Max je dosegljiv na e-naslovu unyd@mss.si, njegovemu delu lahko sledite na Facebooku in Instagramu – unyd_slovenia ter Twitterju – @UNYD_Slovenia.

Pretekle mladinske delegatke oz. delegati:

  • mandat 2023/2024 – Arina Šmidt
  • mandat 2022/2023 – Žiga Ciglarič
  • mandat 2021/2022 – Lucija Karnelutti
  • mandat 2020/2021 – Lucija Tacer
  • mandat 2019/20 – Patrik Bole
  • mandat 2018/19 – Urša Svetelj
  • mandat 2017/18 – Sabina Carli
  • mandat 2016/17 – Andraž Šiler
  • mandat 2015/16 – Katja Cimermančič
  • mandat 2014/15 – Miha Pongrac

Pojdi na:

 1. Mladinski delegat OZN
 2. O mladinskem delegatu
 3. Postani mladinski/a delegat/ka
 4. Projekti
 5. Kontakt
Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.