Domov Organizacije Popotniško združenje Slovenije

Popotniško združenje Slovenije

Popotniško združenje Slovenije (PZS) je edini nacionalni zastopnik Slovenije v mednarodni federaciji International Youth Hostel Federation (IYHF). IYHF je največja mreža prenočišč na svetu in razpolaga s 4500 nočitvenimi objekti v več kot 80 državah sveta oziroma v 39 evropskih državah. Letno število nočitev v verigi IYHF se giblje med 30 in 40 milijoni.

IYHF predpisuje stroga pravila za standarde v mladinskih prenočiščih, ki temeljijo predvsem na prijaznem odnosu do gosta, varnosti, čistoči in zasebnosti. Za izvajanje teh pravil je v vsaki državi zadolžena članica IYHF. IYHF tudi skrbi za promocijo mladinskih prenočišč širom sveta in vzpodbuja nastanek novih nacionalnih organizacij v državah, ki še niso člani IYHF. V mladinskih prenočiščih lahko bivajo člani IYHF, torej člani vseh polnopravnih nacionalnih organizacij, po nižji članski ceni.

Poslanstvo PZS v tem pomenu pomeni izvedba zgoraj opisanih nalog v Republiki Sloveniji. Skrbi za razvoj mreže mladinskih prenočišč in se prizadeva aktivneje vključiti zasebnike, ki imajo nočitvene zmogljivosti, ustrezne standardom IYHF, nimajo pa izdelane strategije trženja. Ena pomembnih nalog je izobraževanje zaposlenih v mladinskih prenočiščih. V ta namen se vsaj enkrat letno organizira študijski obisk drugih asociacij, predvsem v Evropi, kjer si lahko upravitelji mladinskih prenočišč sami ogledajo delovanje mladinskih prenočišč in hkrati navežejo poslovne stike. Osnovna ideja in misel IYHF ni zgolj turizem, ampak predvsem spoznavanje krajev, kultur in vsega kar sodi k temu.
Vse aktivnosti, ki jih PZS Maribor oziroma IYHF izvaja so namenjene svojim članom, član pa lahko postane vsak v svoji starostni kategoriji ob pridobitvi Hostelling international članske izkaznice. Osnovni namen članske izkaznice je boniteta pri bivanju v Youth hostlih v tujini po članski ceni, dodatno pa izkaznica omogoča popuste pri vstopninah v muzeje, galerije itd.

Zelo pomembna naloga PZS pa je promocija Slovenije. Le z dobro razvito in delujočo mrežo mladinskih prenočišč lahko ponudimo celovit proizvod za posameznike in šolske skupine. Pomembna naloga vsake članice IYHF je pripraviti program, ki vključuje spoznavanje države ob podpori mladinskih prenočišč, ki zagotavljajo prenočišča po nizki ceni.

PZS-Popotniško združenje Slovenije
Gosposvetska cesta 86
2000 Maribor
Slovenija

Pisarna
Tel: +386 (2) 234 21 37
Fax: +386 (2) 234 21 37
E-Mail: info@youth-hostel.si

Predsednik Igor Jurišič
Tel. ++386 (41) 73 80 94
E-Mail: igor.jurisic@youth-hostel.si

Podpredsednica Anja Žepič
Tel. ++386 (40) 34 98 16
E-Mail: anja.zepic@youth-hostel.si

Spletna stran
Facebook stran
Twitter

Instagram

LinkedIn

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.