Domov Organizacije Mladinska komisija pri Planinski zvezi Slovenije

Mladinska komisija pri Planinski zvezi Slovenije

Leta 1956 je Planinska zveza Slovenije ustanovila Mladinsko komisijo in ji naložila skrb za vzgojo in izobraževanje mladih. Skupaj z mladinskimi odseki, ki delujejo v okviru planinskih društev, z različnimi akcijami skrbi za popularizacijo in kakovost planinstva, spodbuja mladinsko organiziranost in mladinsko delo ter usposablja strokovne kadre, ki delajo z mladimi. V Planinski zvezi Slovenije ima pomemben položaj in zagotovljeno avtonomno delovanje.
Organizacijska shema komisije je zelo členjena. Najvišji organ je zbor mladinskih odsekov, ki zaseda enkrat letno. V času med dvema zboroma je izvršilni organ upravni odbor komisije, ki ga poleg predsednika in podpredsednikov oblikuje še devet voljenih članov in vodje pokrajinskih odborov mladinskih odsekov (PO MO). Odbor za mentorje planinskih skupin (OMPS) pokriva organizirano pedagoško delo s planinskimi skupinami v vrtcih, osnovnih šolah in mladinskih odsekih. Odbor za vzgojo in izobraževanje (OVIZ) je od ustanovitve dalje eden temeljnih odborov komisije, iz katerega se je razvilo prostovoljno vodništvo in kasneje samostojna Vodniška komisija. Danes odbor skrbi za podporo dela mladih, usposabljanja mladinskih voditeljev ter nekatere neformalne programe. Odbor za orientacijo (OO) ureja delovanje osmih področnih lig in usposablja strokovne kadre za potrebe planinske orientacije. V okviru založniškega odbora (ZO) so pripravljene različne edicije s področja literature, poezije in glasbe ter osnovno publicistično delovanje komisije. Odbor za mednarodno sodelovanje (OMS) pa skrbi za sodelovanje s sorodnimi organizacijami doma in v tujini. Komisija prek programskega sveta upravlja tudi s Planinskim učnim središčem Bavšica.

 

(vir: Mladinska komisija pri Planinski zvezi Slovenije)

Planinska zveza Slovenije
Mladinska komisija
Ob železnici 30a, 1000 Ljubljana
Telefon: (01) 434 56 80
E-pošta: mladinska.komisija@pzs.si
Spletno mesto: http://mk.pzs.si/

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Mladinska-komisija-PZS/135415089847934
Instagram: https://www.instagram.com/mladinska.komisijapzs/

Uradne ure:
ponedeljek 09:00–15:00
torek Zaprto
sreda 09:00–17:00
četrtek 09:00–15:00
petek 09:00–13:00
sobota Zaprto
nedelja Zaprto
Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.