Domov Zaključen Hackaton v projektu MAP the GAP
21.08.2019

Zaključen Hackaton v projektu MAP the GAP

Mladi iz osmih držav so se udeležili hackatona, ki je potekal v sklopu mednarodnega projekta MAP the GAP. Hackatona se je udeležila tudi slovenska ekipa, ki je zastopala MSS.

Ekipe mladih iz osmih držav so od 14. do 21. junija 2019 v Banjaluki, BiH ter od 26. do 31. julija 2019 v Eskisehiru, Turčija sodelovale na dveh mednarodnih treningih na katerih je potekal hackaton. Mladi so na hackatonu razvijali platformo za participacijo mladih na lokalni ravni. Platformo ter vsebino platforme so razvijali mladinski delavci v sodelovanju z IT strokovnjaki ter izmenjevali izkušnje iz dveh različnih sektorjev.

V Banjaluki je potekal hackaton na katerem so se ekipe mladih seznanile s hackatonom ter spoznale kako lahko s hackatonom pridemo do rešitev za probleme s katerimi se soočajo mladi. Udeleženci so na 24-urnem hackatornu razvili idejo za digitalno orodje, ki bo rešilo problem mladih, ki ga je izbrala strokovna žirija. Na mednarodnem treningu so se predstavile tudi mladinske organizacije, ki delujejo v Banjaluki. S ponosom sta Slovenijo zastopala Aleksandar Dončev in Maša Rus.

Hackaton se je nadaljeval konec julija v Eskisehiru. Štiri ekipe so med seboj tekmovale kdo bo izdelal najbolj inovativno platformo za participacijo mladih v omejenem času. Strokovna žirija in mladi iz Eskisehira so na koncu druge delavnice izbrali zmagovalno ekipo z najbolj inovativno idejo.  Zmagala je ekipa v kateri je bil tudi Slovenski predstavnik Emmett Clarkson. V zmagovalni ekipi so bili še: Sandra Stojanovska – Makedonija, Ajdin Ahmetović – BiH, Aleksa Matić – BiH in Marko Vučurović – Črna gora. Odlične ideje so imele tudi ostale ekipe. Čestitke!

V naslednjih mesecih sledi dokončno ustvarjanje digitalne platforme, ki je plod ustvarjanja na obeh mednarodnih dogodkih. Platforma bo uporabna za sodelovanje vladnega, nevladnega in zasebnega sektorja z mladimi na lokalni ravni. Platformo bomo  preizkusili na lokalnih nivojih v Sloveniji, BiH, Srbiji, Črni gori, Makedoniji, Poljski, Italiji ter Turčiji. Po dogodkih bo platforma nadgrajena, da bo v najboljši možni meri služila participaciji mladih.

Vir: Vijeće mladih FBiH

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.