Domov Za nami je 1. seja Sveta vlade Republike Slovenije za mladino
25.02.2015

Za nami je 1. seja Sveta vlade Republike Slovenije za mladino

V sredo, 25. februarja 2015, se je na svoji konstitutivni seji v mandatu nove vlade sestal Svet Vlade RS za mladino (SVM). Seja, ki so jo predstavniki mladih pričakovali že v lanskem letu, je minila v duhu oblikovanja dogovora o nadaljnjem delu Sveta. Poleg dogovora o sklicevanju sej vsake 3 mesece, so se dogovorili tudi o oblikovanju dveh delovnih skupin, ki bosta skrbeli za spremljanje izvajanja Nacionalnega programa za mladino in umeščanje mladih v Operativni program za črpanje evropskih sredstev v obdobju 2014 -2020.

 

Na seji so razpravljali tudi o Resoluciji o razvoju mladinskega sektorja in mladinske politike 2014, ki je bila sprejeta na a  Posvetu mladinskega sektorja 2014. Člani SVM so na seji razpravljali tudi o predlogu Izvedbenega načrta Nacionalnega programa za mladino, za katerega so ugotovili, da je presplošen, premalo dodelan in mestoma tudi občutno pomanjkljiv.

 

Predsednik MSS Tin Kampl je po seji povedal: “Svet Vlade RS za mladino vidim kot tisto strukturo, ki ima možnost in priložnost, da vprašanja in problematike mladih uvršča na politični dnevni red odločevalcev. Z namenom dvigovanja politične veljave Sveta Vlade RS za mladino in obravnave mladih kot prioritete te države, smo na sejo povabili tudi predsednika vlade dr. Mira Cerarja, ki pa se na naše vabilo žal ni odzval. Upamo, da trenutna zadržanost predsednika vlade ne pomeni, da mladi nismo prioriteta te vlade. Od nje v najkrajšem možnem času pričakujem konkretne poteze, ki bodo prispevale k izboljšanju položaja mladih.«

 

Kampl ocenjuje, da se je predolgo čakalo s sklicem konstitutivne seje SVM. Spomnil je, da so predstavniki mladih že lani novembra novo vlado pozvali, da skliče Svet. »Po današnji seji upamo, da se bodo sklepi in dogovori, ki smo jih sprejeli, začeli čim prej uresničevati in da ne bomo priča praksi, ki smo jo v preteklosti že doživeli, da se za sprejete sklepe ministrstva niso zmenila. Eden izmed dogovorov na današnji seji je bil tudi, da bo ministrica za izobraževanje na naslednji seji Vlade predstavila zaključke 1. seje Sveta Vlade RS za mladino in ministrstva pozvala k medsebojnemu sodelovanju. Upam, da bodo te zaveze prispevale k izboljšanju medsektorskega sodelovanja,ki ga trenutno praktično ni.« je zaključil predsednik MSS.

 

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.