Domov Vključitev mladih v ESS potrebna za ustrezno nagovarjanje njihovih interesov
22.03.2017

Vključitev mladih v ESS potrebna za ustrezno nagovarjanje njihovih interesov

Mladinski svet Slovenije si že dlje časa prizadeva za vključitev predstavnikov mladih v Ekonomsko-socialni svet, saj smo prepričani, da spremenjene družbene razmere narekujejo potrebo po redefiniciji socialnega dialoga.

Od ustanovitve Ekonomsko-socialnega sveta leta 1994 so se namreč ekonomsko-socialne razmere v državi korenito spremenile. Danes je veliko družbenih skupin izključenih iz procesov odločanja v okviru ESS kljub temu, da imajo ekonomske in socialne politike nanje največji vpliv.

V družbene skupine, ki nimajo svojega predstavnika v Ekonomsko-socialnem svetu, spadamo tudi mladi. Posledično ni v procesih odločanja v Ekonomsko-socialnem svetu nikogar, ki bi zagovarjal interese in pravice mladih. To je posebej pomembno ob dejstvu, da je brezposelnost mladih še vedno visoka in mladi težko vstopamo na trg dela, na katerem pa smo v neenakovrednem položaju. Poleg tega po raziskavah OECD zaradi brezposelnosti, nerednih oblik dela, nizkih plačil za opravljano delo, težke dostopnosti do socialnih transferjev mladi spadamo v najbolj revno skupino prebivalstva.

O vključitvi mladih v Ekonomsko-socialni svet bo jutri v okviru redne seje razpravljal tudi Državni zbor RS. Ker predlog priporočila o vključitvi mladih v Ekonomsko-socialni svet na odboru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ni bil sprejet, bodo poslanci opravili zgolj razpravo o predlogu. Na Mladinskem svetu Slovenije pričakujemo, da se bodo poslanci zavedali pomena večje vključenosti mladih v procese odločanja v družbi in da ta točka dnevnega reda ne bo zvodenela v prazno. Pogosto smo namreč priča situaciji, da se politika ukvarja z mladimi zgolj za potrebe lastne promocije. Ko pa pride do situacije, v katerih bi bilo potrebno uresničiti interese mladih, pa ta naklonjenost politikov do mladih preprosti »skopni«.

Mladinski svet Slovenije bo z aktivnostmi na področju vključenosti mladih v Ekonomsko-socialni svet nadaljeval. Na vsa združenja delodajalcev in delojemalcev v Ekonomsko-socialnem svetu smo naslovili pobudo za srečanje, na katerem bi jim podrobneje predstavili pomen vključenosti mladih v procese odločanja v okviru Ekonomsko-socialnega sveta.

Prepričani smo namreč, da je mladim, ki so prihodnost naše družbe, potrebno dovoliti, da to družbo tudi soustvarjajo in sooblikujejo.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.