Domov Vabilo: Nacionalni spletni posvet mladinskega sektorja
12.11.2020

Vabilo: Nacionalni spletni posvet mladinskega sektorja

Nacionalni spletni posvet mladinskega sektorja 2020:

Izzivi mladinskega sektorja v prihajajočem obdobju

 

Organizacije, ki delujete v mladinskem sektorju, vabimo vas na Nacionalni spletni posvet mladinskega sektorja 2020, ki ga organizira Urad Republike Slovenije za mladino v sodelovanju z Mladinskim svetom Slovenije, potekal pa bo po spletu.

Nacionalni posvet mladinskega sektorja je letni dogodek, namenjen mladinskim delavcem/-kam in voditeljem/-icam, predstavnikom/-cam mladinskih organizacij in organizacij za mlade ter vsem drugim, ki soustvarjate in sooblikujete področja, politike in programe za mlade.

Leto 2020 je posebno leto. Mladinski sektor se je letos znašel pred številnimi izzivi, ki so nastali zaradi epidemije COVID-19, zato želimo na posvetu nasloviti izzive, ki vplivajo na delovanje in prihodnost mladinskega sektorja. Poseben bo tudi Nacionalni posvet mladinskega sektorja 2020, ki bo letos prvič potekal v spletni obliki, in sicer po Zoomu. Kljub temu, da se letos ne bomo družili v živo, se bomo potrudili, da bo posvet vsebinsko bogat, kakovosten in zanimiv.

 

Nacionalni posvet mladinskega sektorja bo potekal v sredo, 25. novembra 2020, med 10.00 in 16.00, po spletu.

 

Letošnji posvet namenjamo tematiki Prostor in participacija za vse. Z direktorico Urada Republike Slovenije za mladino mag. Dolores Kores bomo poklepetali o stanju in prihodnosti mladinskega sektorja, nato pa sledi posvetovalni del po metodi odprtega prostora. Na koncu bomo vse ideje predstavili in skupaj zapisali zaključke posveta. Vljudno vas prosimo, da se na posvet prijavite z elektronsko prijavnico za udeležence do vključno srede, 18. novembra 2020. V primeru, da bo število prijavljenih preseglo zmogljivosti, bomo omejili število pri organizacijah, ki bodo prijavile večje število udeležencev.

 

Program posveta: 

9.50-10.00

Prijava udeležencev

10.00

Uvodni nagovor Anje Fortuna (MSS) in mag. Dolores Kores (URSM)

10.15

Pogovor z direktorico URSM o stanju in prihodnosti mladinskega sektorja

11.00

Odmor

11.15

Podelitev državnih priznanj v mladinskem sektorju za leto 2020

11.30

Delo po skupinah (prilagojena metoda odprtega prostora)

13.00

Odmor

14.00

Predstavitev dela v skupinah in skupinski dogovor

14.30

Povzetek zaključkov posveta in predstavitev le teh ministrici MIZŠ

16.00

Konec

 

Delo po skupinah prilagojena metoda odprtega prostora (v ang. »open space technology«)

Metoda odprtega prostora je participativna metoda, kjer imajo udeleženci možnost soustvarjanja vsebine ter si sami izberejo teme in izzive, ki jih želijo nasloviti skupaj z drugimi udeleženci v skupini. S tem omogočimo visoko stopnjo participacije, vključno s postavitvijo vsebinske agende, ter izpostavitev najbolj perečih izzivov, ki so naslovljeni “od spodaj navzgor”. 

V našem primeru želimo z uporabo te metode omogočiti vsem akterjem v mladinskem sektorju, da skupaj naslovijo skupne izzive na temo 9. evropskega mladinskega cilja: Prostor in participacija za vse. Omenjeni cilj je osrednja tema 8. cikla mladinskega dialoga, ki ga bo v sklopu predsedovanja svetu EU drugo leto koordinirala tudi Slovenija.

Ob prijavi na posvet vam bomo posredovali nadaljnja navodila za predlaganje izzivov. Predlagatelji bodo naprošeni, da izzive gostijo in moderirajo debato, podprli jih bomo z zapisovalci, vsaka skupina pa bo določila tudi poročevalca, ki bo ves čas ostal v isti skupini in nato v plenarnem delu poročal o skupnih rešitvah izziva, ko bomo pripravili tudi skupni zaključni dokument.

Metoda odprtega prostora udeležencem omogoča tudi svobodno prehajanje med skupinami. Če udeleženci menijo, da ne morejo ničesar več prispevati k razpravi o določenem izzivu ali želijo nasloviti še kateri drug izziv, se lahko premaknejo v drugo skupino. Med delom po skupinah na posvetu bodo lahko udeleženci prehajali med skupinami oziroma prostori (v ang. breakout rooms) z različnimi izzivi.

 

Prostovoljci za povzemanje in zapisovanje

V želji, da vse kreativne in razvojne zamisli, ki bodo nastale na Nacionalnem posvetu mladinskega sektorja, ostanejo zapisane, vas vabimo, da med delom po skupinah prevzamete vlogo ključnih zapisovalcev, ki bodo spremljali delo po skupinah in zapisovali ključne ugotovitve. Vloga ključnih zapisovlcev bo spremljanje pogovorov po skupinah oziroma “breakout rooms-ih”, povzemanje in zapisovanje informacij. Po posvetu bomo prosili ključne zapisovalce, da nam posredujejo informacije in nam pomagajo ustvariti knjigo predlogov, ki bo pomagala usmerjati URSM in MSS pri pripravi aktivnosti in dokumentov ob predsedovanju.
 
 
Za ključne zapisovalce bomo pripravili sestanek, ki jih bo pripravil na povzemanje in zapisovanje pripravila. Seveda pa bodo tudi sami lahko prispevali na posvetu v okviru svojih zadolžitev. Prvi koordinacijski sestanek s ključnimi zapisovalci bomo določili v dogovoru s prijavljenimi zapisovalci pred posvetom.
 
Prosimo, da se vsi zainteresirani prijavite z elektronsko prijavnico, na katero se lahko prijavite do vključno petka, 20. novembra 2020.
 
Verjamemo, da se v vsaki organizaciji najde kdo, ki ga teme posveta zanimajo in ki bi bil pripravljen pomagati z zapisovajem in povzemanjem pogovorov v skupinah. Prosimo vas, da povprašate posameznike znotraj svojih organizacij in jim posredujete elektronsko prijavnico, na katero se lahko prijavijo do že omenjenega datuma in sicer do vključno petka, 20. novembra 2020.

 

Zbiranje videoposnetkov
V času odmorov želimo predvajati kratke videoposnetke z aktivnostmi iz celotnega mladinskega sektorja, zato vas vabimo, da nam do vključno srede, 18. novembra 2020, posredujete svoje videoposnetke. Ti naj ne bodo daljši od ene minute, navodila za posredovanje pa najdete na elektronski prijavnici za videoposnetke.

Za dodatne informacije smo vam na voljo na dominik.derencin@mss.si, dosegljivi pa smo tudi na 01 425 60 55.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.