Domov SZJ: Izjava Mladinskega sveta Slovenije ob vložitvi Novele Zakona o mladinskih svetih
19.03.2024

SZJ: Izjava Mladinskega sveta Slovenije ob vložitvi Novele Zakona o mladinskih svetih

V imenu Mladinskega sveta Slovenije izrekamo zahvalo Klubu mladih poslancev za njihov proaktiven pristop v odzivu na naše pobude k reševanju dolgotrajnih težav, ki pestijo mladinske svete lokalnih skupnosti. 

Mladinski svet Slovenije je na številih lokalnih posvetih, koordinacijah mladinskih svetov lokalnih skupnosti ter pogovorih s predstavniki občin prejel mnoge pobude za spremembo zakona o mladinskih svetih, ki bi odprle nove možnosti za organiziranje mladih. 

Na MSS z naklonjenostjo gledamo na spremembo zakona, ki bo zagotovo spodbudila večjo aktivnost in vključevanje mladih na lokalni ravni, posebej v manjših lokalnih skupnostih, kjer do sedaj njihova zastopanost ni bila zadovoljiva.

S to novelo se predstavnikom mladih na lokalni in nacionalni ravni odpira možnost, da ne le pridobijo informacije o ključnih spremembah, ampak da so tudi aktivno vključeni v odločevalske procese glede vprašanj, ki imajo neposreden vpliv nanje. To je bilo do sedaj pogosto spregledano, z uveljavitvijo tega zakona (6. člen) pa se bo vključevanje mladih moralo odražati tudi v praksi, kar bomo na Mladinskem svetu Slovenije pozorno spremljali.

Čeprav novela zakona navkljub spremembam ne bo odpravila vseh odprtih vprašanj kot so  ustrezno stabilno financiranje mladinskih svetov, naslavljanje težav nedelujočih mladinskih svetov, zastopanosti vseh mladih na območju delovanja mladinskih svetov; ji izražamo popolno podporo, saj naslavlja najbolj pereči nepopolnosti zakona, s katerimi se srečujemo v praksi. 

Veseli nas, da bo zaradi sodelovanja med Mladinskim svetom Slovenije in Klubom mladih poslancev pri spremembah tega zakona prišlo do ustanavljanja prvih medobčinskih mladinskih svetov ter s tem večje vključenosti mladih. Kot primer lahko navedemo želje mladih po združitvi v medobčinske mladinske svete na območjih Bele krajine, Novega mesta ali pa Slovenske Istre.  

Na podlagi naših dosedanjih izkušenj in dogovora smo prepričani, da bomo do konca mandata skupaj s Klubom mladih poslancev tudi nadaljevali z nadgradnjo zakona in si dalje skupaj prizadevali za izboljšanje položaja mladih.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.