Domov Študijski obisk mladinskih svetov lokalnih skupnosti
17.10.2018

Študijski obisk mladinskih svetov lokalnih skupnosti

Med 11. in 13. oktobrom 2018 smo na Mladinskem svetu Slovenije za mladinske svete lokalnih skupnosti organizirali študijski obisk v tujini.

Obiskali smo hrvaško mesto Varaždin ter kraja Pregrado in Lepoglavo. V Varaždinu nas je sprejel vodja procesa kandidature za Evropsko prestolnico mladih 2021 in nam predstavil njihove priprave in aktivnosti, ki jih v tem času izvajajo. Mesto je na račun kandidature bogatejše za nova sodelovanja in mladinsko infrastrukturo. Obiskali smo mestno hišo v Varaždinu in se spoznali z njihovimi lokalnimi odločevalci. Bili smo tudi udeleženci treninga na temo strukturiranega dialoga, ki ga je Mreža mladih Hrvaške organizirala za njihove lokalne mladinske svete. Poleg mnogih predstavnikov hrvaških lokalnih mladinskih svetov, nam je nekaj časa namenil tudi predsednik varaždinskega mladinskega sveta. Spoznali smo njihovo mladinsko organiziranje in ugotovili, da nas pestijo podobni izzivi. Obstajajo razlike v formiranju mladinskega sveta na Hrvaškem in v Sloveniji, saj je njihov precej bolj formaliziran in institucionaliziran, obe obliki pa imata določene prednosti in slabosti.

V manjšem kraju Lepoglavi sta našo ekipo sprejela podžupan in predsednica lokalnega mladinskega sveta. Po kratki predstavitvi mladinskega organiziranja pri njih smo se iz prostorov občine premaknili še na ogled njihove mladinske infrastrukture. Tridnevni študijski obisk smo zaključili v Pregradi, kjer smo poleg njihovega lokalnega mladinskega sveta spoznali še regionalni Zagorsko-Krapinski mladinski svet, kar je bila za nas zanimivost, saj v Sloveniji takih mladinskih svetov nimamo. Nekaj časa smo namenili tudi neformalnemu druženju in ustvarili skupne načrte za prihodnost.

 

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.