Domov Študijski obisk Litve v sklopu projekta »Youth Voices Matter: Evidence Based Structured Dialogue«
05.08.2019

Študijski obisk Litve v sklopu projekta »Youth Voices Matter: Evidence Based Structured Dialogue«

Z namenom predstavitve izvajanja uspešnih praks na področju mladinskega dialoga, mladinskega dela, digitalnega in uličnega mladinskega dela, aktivnega državljanstva ter participacije mladih, je v Litvi od 25. julija do 2. avgusta potekal študijski obisk mladih iz Armenije, Gruzije, Moldavije, Romunije in Slovenije.

Dogodek je bil v sklopu projekta, katerega partner je tudi Mladinski svet Slovenije razdeljen na teoretični in praktični del. V teoretičnem so bili udeležencem predstavljeni vzvodi delovanja mladinskega organiziranja v Litvi, strukture organiziranja na lokalni in nacionalni ravni, primere dobrih praks so ob boku izkušenih mladinskih trenerjev predstavljali mladi raziskovalci z mladinskega področja, kateri so predstavljali tehnike kreativnega razmišljanja, analize stanj in reševanja kompleksnih situacij.

Kako se teorija uspešno udejanja v prasko so udeleženci spoznavali s terenskimi obiski manjših in večjih občin, kjer so vseskozi poudarjali pomembnost zdrave in učinkovite komunikacije, usklajenosti in sodelovanja med lokalnimi odločevalci ter mladimi, kar je osnovni namen mladinskega dialoga. Sledili so obiski Ministrstva za zunanje zadeve, »Hiše EU« V Vilni, Ministrstva za obrambo (kjer so še posebej izpostavili zelo dobro sodelovanje in zelo dobre rezultate med Ministrstvom in mladinskim sektorjem v državi glede promocije služenja vojaškega roka) mladinskih centrov, trajnostno naravnanih mladih podjetij, Kaunasa – kot bodoče evropske prestolnice kulture 2022, ter drugih turističnih objektov in zanimivosti, katere so odkrivali s pomočjo aplikacije »Actionbound« in tako terenske obiske usklajevali z inovativnimi pristopi digitalnega mladinskega dela. Kot zanimivost na tem področju, je bila udeležencem predstavljena tudi aplikacija »Badge Wallet«, katera je delo mladega litovskega »Start up« podjetja in je pomembna pridobitev za celotni mladinski sektor.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.