Domov Stališče predstavnikov vlade na priporočila MSS
19.04.2017

Stališče predstavnikov vlade na priporočila MSS

Na 7. seji Sveta vlade RS za mladino, ki je potekala 7. februarja 2017 smo predstavniki Mladinskega sveta Slovenije predstavili priporočila na področju participacije mladih z namenom večjega vključevanja mladih v odločevalske procese.

 Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport smo pozvali, da v šolskem kurikulumu osnovnih in srednjih šol okrepi vsebine za spodbujanje demokratičnih procesov in participacije, t.i. državljansko vzgojo. Predlagali smo uvedbo predmeta z vsebinami državljanske vzgoje že v prvi triadi osnovne šole ter obvezni samostojni predmet v srednji šoli.

 

Poleg tega smo predstavnike vlade in ministrstev pozvali h konkretnim spremembam volilnega sistema in sicer:

– uvedba mladinskih kvot na volitvah, ki bodo omogočili mladim kandidatom večjo izvoljivost;

– znižanje starostne meje za pridobitev volilne pravice;

– uvedba e- volitev in s tem povečanje vpliva mladih na volilni rezultat ter udeležbe na volitvah.

 

Na seji Sveta vlade RS za mladino je bil sprejet sklep, da vsi pristojni resorji preučijo priporočila na področju participacije in pripravijo stališča glede možnosti uvedbe v aktivnosti ministrstev.

 

Odziv na predlagana priporočila smo prejeli od  Ministrstva za izobraževanje znanost in šport ter Ministrstva za javno upravo.

Stališče MIZŠ

Stališče MJU

 

Na Mladinskem svetu Slovenije si bomo še naprej prizadevali, da se priporočila v čim večji meri implementirajo,  saj menimo, da je celostna ureditev politike participacije mladih v Sloveniji je nujno potreben korak k doseganju avtonomije mladih in njihovi aktivni participaciji v družbi ter posledično k zagotavljanju trajnostnega družbenega razvoja.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.