Domov Pričetek tekmovanja za evropsko mladinsko nagrado Karla Velikega za leto 2015
19.01.2015

Pričetek tekmovanja za evropsko mladinsko nagrado Karla Velikega za leto 2015

V torek, 2. decembra, se je začelo zbiranje prijav za Evropsko mladinsko tekmovanje za nagrado Karla Velikega. Nagrado se že osmo leto zapored podeljuje mladim, ki sodelujejo na projektih, ki spodbujajo oblikovanje evropske identitete in združevanje ter razumevanje med ljudmi iz različnih evropskih držav. Rok za prijavo je 2. februar 2015.

 

Evropsko mladinsko nagrado Karla Velikega vsako leto skupaj podeljujeta Evropski parlament in Fundacija za mednarodno nagrado Karla Velikega iz Aachna. Nagrado prejmejo projekti mladih med 16 in 30 let. Zmagovalni projekti krepijo razumevanje, spodbujajo razvoj skupnega občutka evropske identitete in prikazujejo praktične primere Evropejcev, ki živijo kot ena skupnost. Nekdanji dobitniki nagrade vključujejo tako programe mladinskih izmenjav kot tudi umetniške in spletno zastavljene projekte, ki imajo širšo evropsko dimenzijo.

 

 

Denarne nagrade v višini 10.000 evrov

Nagrade bodo izbrane med 28 projekti držav članic, ki jih bodo predlagale nacionalne žirije. Nagrajenci prejmejo denarne nagrade – nagrada za najboljši projekt je 5.000 EUR, druga nagrada znaša 3.000 EUR, tretja pa 2.000 EUR. Vsi trije nagrajenci bodo jeseni povabljeni na obisk Evropskega parlamenta (v Bruslju ali Strasbourgu).

 

Nagrajenci leta 2014

Nagrada za najboljši projekt v letu 2014 je bila podeljena v nemškem Aachnu 27. maja 2014 danskemu projektu “Naša Evropa”, v okviru katerega so mladi Danci obiskali svoje vrstnike v 24 državah EU. Drugo nagrado je dobil nizozemski projekt JouwDelft&Co., ki se je posvetil organizaciji konference o zmanjševanju brezposelnosti mladih v EU. Tretja nagrada pa je šla v roke ciprskega projekta izobraževanja za mlade Employment4U, ki je združilo 26 mladih iz devetih držav EU. Predstavniki vseh treh zmagovalnih projektov so bili povabljeni v Bruselj, kjer se bodo 1. in 2. decembra 2014 srečali s predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem ter z drugimi evropskimi poslanci.

 

ČASOVNICA:

  • Začetek zbiranja prijav: 2. december 2014
  • Rok za oddajo projektov: 2. februar 2015
  • Izbor 28 projektov s strani nacionalnih žirij: 13. marec 2015
  • Izbor treh zmagovalnih projektov s strani evropske žirije: 23. april 2015
  • Razglasitev rezultatov in podelitev nagrad v Aachnu: 12. maj 2015.

 

Kontakt za vsa splošna vprašanja: ECYP2015@europarl.europa.eu

 

Twitter: @EUYouthPrize  #ECYP2014

 

Več informacij najdete na naslednjih povezavah:

 

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.