Domov Pričel se je 7. cikel Mladinskega dialoga EU
08.01.2019

Pričel se je 7. cikel Mladinskega dialoga EU

Z januarjem 2019 je predsedovanje Svetu EU prevzel nov trio držav. Predsedujoči trio sestavljajo Romunija, Finska in Hrvaška. Predsedstvo Sveta se med državami članicami EU menja po načelu rotacije vsakih šest mesecev. Trojček držav določi dolgoročne cilje in pripravi skupen program, v katerem opredeli teme in najpomembnejša vprašanja, ki bodo v danem 18-mesečnem obdobju obravnavana na Svetu. Na podlagi tega programa vsaka od treh držav pripravi lasten, podrobnejši 6-mesečni program.

Trojka poudarja pomen skupnih vrednot Unije. Obenem izpostavlja, da je odločena spodbujati zaupanje v evropski projekt, pospeševati konkurenčnost in gospodarsko rast ter podpirati naložbe. Poseben poudarek bo namenila krepitvi ekonomske, socialne in teritorialne kohezije ter njenih temeljnih vrednot in skupnih ciljev, ki so pomembni za razvoj Unije kot celote. Poudarja, da je treba posebno pozornost nameniti spodbujanju agende 2030 za trajnostni razvoj v EU in širše. S promoviranjem skupnih in vključujočih pobud, koristnih za vse države članice. Obenem pa se zavzema, da bi se, zlasti med mladimi, izboljšalo znanje o EU in ozaveščenost o politikah, ki so usmerjene v državljane.

Z novim predsedovanjem se je pričel tudi nov 7. cikel Mladinskega dialoga EU. Mladinski dialog je mehanizem, ki omogoča dialog med mladimi in odločevalci. Osrednja tema 7. cikla mladinskega dialoga je Ustvarjanje priložnosti za mlade.

Podteme predsedujočega tria držav so:

  • Prihodnost dela ter izzivi in priložnosti za mlade.
  • Naslavljanje priložnosti za mlade v okviru kvalitetnega mladinskega dela ter izobraževanj in usposabljanj za mladinske delavce.
  • Ustvarjanje priložnosti za mlade na podeželju.

Dialog je namenjen načrtovanju, posvetovanju in spremljanju prednostnih nalog evropskega sodelovanja na področju mladih.  Mladinski dialog je nadgradnja procesa strukturiranega dialoga, ki je bil prenovljen z novo strategijo za EU za mlade 2019-2027. Prenovljen dialog mladih bo bolje zaznaval probleme mladih in zagotovil širšo dostopnost, tudi s pomočjo inovativnih oblik dela z mladimi.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.