Domov Poziv za trenerje/-ke in izobraževalce/-ke s področja področja energetsko – podnebnega prehoda
07.01.2023

Poziv za trenerje/-ke in izobraževalce/-ke s področja področja energetsko – podnebnega prehoda

Te zanima področje energetike in ne-formalnega izobraževanja mladih?

Želiš brezplačno poslušati vrhunske strokovnjake, ki delajo na energetsko-podnebnem prehodu?

Bi si želel/-a pridobiti  veščine neformalnega izobraževanja in znanje o energetskem prehodu ter ga deliti na lokalnih in nacionalnih dogodkih?

 

Vabljen/-a k prijavi na poziv za trenerja/-ko ali izobraževalca/-ko s področja energetike. Izbrali bomo 15 kandidatov in kandidatk, ki bodo v sklopu projekta EN-ROADS opravili 3-dnevno usposabljanje ter po usposabljanju opravljali vlogo energetsko-podnebnega trenerja/-ke oz. izobraževalca/-ke.

Z usposabljanjem boste pridobili ključno znanje in veščine, ki vam bodo omogočili nadaljnje priložnosti za delo na tem področju. Povabljeni boste k:

  • pripravi koncepta in vodenju/moderiranju mladinskega energetsko-podnebnega foruma, ki je načrtovan spomladi letos,
  • pripravi in izvedbi nacionalne kampanje energetsko-podnebnega ozaveščanja mladih.

Vabljeni predavatelji na usposabljanje so:

 

Namen 3-dnevnega treninga je izobraziti skupino do 15-ih mladih (starost 18 do 35 let) trenerjev/-k ali izobraževalcev/-k, ki bodo pridobili vsebinsko znanje s področja energetsko-podnebnega prehoda Slovenije ter metodološko/praktično znanje za izvajanje delavnic, posvetov in drugih aktivnosti.

Cilji usposabljanja so:

  • pridobiti znanje o energetsko-podnebnem prehodu in veščine uporabe En-ROADS interaktivnega simulatorja,
  • spoznati metode neformalnega izobraževanja,
  • pripraviti projektno prijavo ali sponzorsko prijavo, na kateri bodo lahko udeleženci nadaljevali s svojim delom,
  • oblikovanje in promocija stališč (pričakovanj, pobud ali zahtev) glede oblikovanja energetsko-podnebne prihodnosti Slovenije,
  • zasnova mladinskega energetsko-podnebnega foruma,
  • izmenjati izkušnje in dobre prakse,
  • teambuilding in spoznavanje udeležencev in organizacij.

Udeleženci bodo lahko pridobljena energetsko-podnebna znanja in veščine neformalnega izobraževanja uporabili že hitro po usposabljanju, in sicer na mladinskem energetsko-podnebnemu forumu, na katerem bodo mladi okrepili dialog s strokovnjaki, oblikovalci politik in odločevalci na energetsko-podnebnem področju.

Udeleženci usposabljanja bodo v aprilu povabljeni tudi k sodelovanju v projektu priprave osnutka načrta nacionalne energetsko-podnebne izobraževalno-ozaveščevalne kampanje, v kateri bodo kot trenerji/voditelji svoje znanje in veščine prenašali na svoje mlajše vrstnike v srednjih šolah in gimnazijah po vsej Sloveniji.  Aktivnosti bodo potekale v sodelovanju z društvom za krepitev energetske pismenosti EN-LITE, ki pripravlja prosto dostopna odprta izobraževalna video- in spletna gradiva v podporo ozaveščanju mladih, s poudarkom na srednješolski populaciji (več informacij: www.en-lite.si, Instagram kanal en_pismenost in YouTube kanal @en-lite)

Usposabljanje bo potekalo od petka, 24. februarja 2023, zjutraj (predviden prihod do 9. ure) do nedelje, 26. februarja 2023, popoldan v Sloveniji (lokacijo sporočimo naknadno),  Usposabljanje je brezplačno za vse udeležence. Organizatorji krijejo stroške nastanitve, prehrane (zajtrk, kosilo, večerja, odmori za kavo), stroške trenerjev/izobraževalcev, ki bodo vodili trening. Za prevoz na usposabljanje poskrbijo udeleženci/-ke sami in si sami krijejo stroške. Za lažjo koordinacijo smo pripravili koordinacijsko tabelo, kjer boste lažje uskladili skupne prevoze, da delujemo v smeri zmanjšanja ogljičnega odtisa.

Prijave zbiramo prek elektronske prijavnice do nedelje, 12. februarja 2023.

Končni izbor bo opravljen glede na izraženo motivacijo, izkušnje, poznavanje energetsko-podnebnega področja ter spolno in geografsko uravnoteženost prijavljenih kandidatov.

Več informacij lahko dobite na dominik.derencin@mss.si

Datoteke - prenesi na klik

Razpis-En-LITE-1.pdf
190.322 KB
Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.