Domov Poziv: Mladinski svet EUSALP
09.04.2021

Poziv: Mladinski svet EUSALP

Strategija EU za alpsko regijo odpira vrata mladim

Turizem, kultura, izobraževanje: pandemija Covid 19 je močno prizadela številne sektorje, pomembne za alpski prostor. Alpske regije zato v okviru Strategije EU za Alpsko regijo (EUSALP) sodelujejo pri skupnih projektih z namenom priprave alpskega prostora na izzive prihodnosti. Za dosego ciljev na čim trajnejši način, sedaj upajo na pomoč mlajših generacij.

Mladi med 18. in 29. letom, ki živijo v eni od 48 EUSALP regij v Nemčiji, Franciji, Italiji, Avstriji, Sloveniji, Švici ali Lihtenštajnu, se lahko do 16. maja 2021 prijavijo za sodelovanje v EUSALP mladinskem svetu. Štirje mladi iz vsake od sedmih alpskih držav – skupno 28 mladih – imajo priložnost eno leto aktivno sodelovati pri uveljavljanju EUSALP.

Razvoj projektov za celotno alpsko območje in demokratični laboratorij

Člani Mladinskega sveta se lahko vključijo v razvoj alpskih politik in projektov, ki obravnavajo najpomembnejše izzive alpskih regiji. Z Mladinskim svetom EUSALP so mladi tudi formalno del EUSALP in pri vseh pomembnih odločitvah aktivno sodelujejo v razpravi in odločanju. Predlagate lahko konkretne ukrepe, projekte, predstavite ideje politikom iz držav in regij EUSALP, ter ozaveščate o posebnostih in pomembnosti alpskih regij na evropski ravni.
Poleg tega imajo mladi priložnost odkriti nova orodja za aktivno demokratično delovanje v svojem vsakdanjem okolju. Naučite se komunicirati, deliti ideje, razpravljati, skupaj sprejemati odločitve in razumeti jezikovne ali kulturne razlike kot priložnosti za rast in napredovanje. To bo EUSALP omogočilo zbiranje novih idej s strani bodočih prebivalcev Alp prihodnosti.

Prijave zbirajo do 16. maja 2021

Zainteresirani mladi se lahko prijavijo do 16. maja 2021 na https://eusalp-youth.eu/application-formyouth-council-2021/. Člani mladinskega sveta so naključno izbrani izmed vseh prispelih prijav. Ker želi Mladinski svet odražati raznolikost alpskih regij, je velika pozornost namenjena uravnoteženi sestavi mladih iz različnih regij EUSALP, različnih spolov, z različo izobrazbo ali poklicnimi izkušnjami, ter z ali brez izkušenj v mladinskih organizacijah ali projektih.

Prvi Mladinski svet EUSALP bo ustanovljen julija 2021, z mandatom za eno leto. Države in regije EUSALP udeležencem krijejo potne stroške za sestanke in prireditve, na katerih člani Mladinskega sveta sodelujejo, hkrati pa jim pomagajo tudi z nasveti in podporo.

Mladinski svet je del projekta “youth.shaping.EUSALP“ (sl. mladi oblikujejo EUSALP), ki ga organizirata dežela Tirolska in Evropska komisija, s podporo francosega predsedstva EUSALP. Poleg mladinskega sveta bodo izvedeni tudi mladinski tabor EUSALP, različne spletne konference za vključitev mladih v projekt EUSALP in projektni natečaj “Pitch your project”, ki bo leta 2021 potekal že četrtič.
Več informacij: https://eusalp-youth.eu/

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.