Domov Povezujemo 2020: Mednarodna konferenca za mladinske zamejske organizacije
22.09.2020

Povezujemo 2020: Mednarodna konferenca za mladinske zamejske organizacije

Mladinski svet Slovenije, krovno združenje nacionalnih mladinskih organizacij, je v sodelovanju in ob podpori Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Urada RS za mladino in v sodelovanju s Klubom slovenskih študentk in študentov na Koroškem (KSŠŠK) in Koroško dijaško zvezo (KDZ), v sklopu projekta »Povezujemo 2020« organiziral mednarodno konferenco za mladinske zamejske organizacije 2020, ki je potekala v petek, 18. septembra 2020, in v soboto, 19. septembra 2020, v Celovcu v Avstriji.

Mednarodna konferenca za mladinske zamejske organizacije 2020 v okviru projekta »Povezujemo« ima za cilj ustvariti prostor oz. stičišče za mlade Slovence in mladinske organizacije v zamejstvu ter v Sloveniji, kjer lahko slednji utrjujejo in ohranjajo narodno, jezikovno ter kulturno identiteto, se medsebojno povezujejo ter vzdržujejo svoje članstvo z Republiko Slovenijo, kot tudi krepijo dejavnosti mladih in za mlade. Z izvedbo vsakoletne konference v zamejstvu skrbimo za ustvarjanje podpornega okolja za delovanje zamejskih mladinskim organizacij, oblikovanje novih projektov in širitev že obstoječih projektov, motivacijo in mreženje zamejcev in predstavnikov organizacij, ki delujejo v Sloveniji ter izmenjavo dobrih praks mladih zamejcev in organizacij v katerih delujejo. Konferenca je bila namenjena mladim, ki aktivno delujejo ali želijo delovati v mladinskih organizacijah v zamejstvu in v Sloveniji.

   

Pred konferenco smo identificirali aktualne izzive s katerimi se soočajo zamejske mladinske organizacije. Izkazalo se je, da so največji izzivi na področju strateškega načrtovanja in vodenja projektov ter pridobivanja finančnih sredstev za projekte in delovanje organizacij. V skladu z analizo smo določili osrednjo tema letošnje konference: strateško načrtovanje in pridobivanje finančnih sredstev.

Konferenca se je v petek pričela s spoznavanjem udeležencev in organizacij. Tekom obeh dni so mladi na interaktiven način spoznali pomen in proces strateškega načrtovanja v organizacijah ter se seznanili z vrsto finančnih mehanizmov za financiranje projektov in organizacij. V soboto sta bila pripravljena tudi dva pilotna projekta, ki spodbujata sodelovanje med različnimi organizacijami in sta primerna za prijavo na razpis. Mladi iz Kluba slovenskih študentk in študentov na Koroškem in Kluba slovenskih študentk in študentov v Gradcu so na konferenci predstavili svojo brošuro Vse kar smo je upor. V petek se je na večerji mladim udeležencem iz zamejstva in Slovenije pridružili tudi gospod Emil Klopič iz društva Unikum, ki je dodatno motiviral udeležence in jim predstavil pomen ohranjanja slovenskega jezika v prostoru, kulturne dediščine in združevanja mladih v zamejstvu. Na žalost se nam letos niso mogli priključiti udeleženci z Madžarke in Hrvaške, zaradi ukrepov v zvezi s preprečevanjem širjenja okužb z virusom COVID-19. Zato smo na konferenci organizirali tudi Zoom pogovor na katerega smo povabili goste z različnih držav ter tako resnično »povezali« oddaljene organizacije, ki niso imele možnosti fizične udeležbe na konferenci. Priključili so se nam gosti različnih organizacij: predstavnica Zveze podeželske mladine, Polona Globočnik, mladinska delegatka pri Organizaciji združenih narodov (OZN), Lucija Tacer ter predstavnica Voters Without Borders, Nuša Videnšek. Z gosti smo razpravljali o ustanavljanju mladinskih organizacij v zamejstvu, morebitnih skupnih projektih, zastopanju mladih zamejcev pri OZN ter evropski državljanski pobudi, ki bi omogočila volitve državljanom EU v katerikoli državi EU. S pomočjo digitalnih orodij smo letos še dodatno okrepili povezovanje oddaljenih organizacij iz Slovenije, Bruslja in drugih lokacij, ter dokazali, da se lahko povezujemo širom sveta.

Konferenca se je zaključila z zelo pozitivno noto, saj so udeleženci izpostavili pomen povezovanja, spoznavanja sorodnih organizacij in pomen prizadevanja Mladinskega sveta Slovenije za ustvarjanje potenciala, ki ga ima konferenca Povezujemo.

 

 

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.