Domov Ponoven poziv Vladi RS
31.01.2019

Ponoven poziv Vladi RS

Včeraj smo se sestali na Ministrstvu za okolje in prostor, in sicer predstavniki Študentske organizacije Slovenije, Dijaške organizacije Slovenije in Mladinskega sveta Slovenije z državnim sekretarjem Alešem Prijonom. Povod za sestanek je bilo pismo, ki smo ga navedene organizacije naslovile na Vlado RS, in sicer na temo objavljenih prioritet vlade, med katerimi ni bilo zaslediti po našem mnenju ene ključnih tem za mlade in njihovo prihodnost: stanovanjske politike.

Vlada je namreč odstopila poziv v reševanje Ministrstvu za okolje in prostor, kar je bilo sicer po našem mnenju deloma zgrešeno oziroma nezadostno, saj se zahteve, ki smo jih navedli, nanašajo vsaj na delo več ministrstev (Ministrstvo za finance, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti), če že ne na delo vlade v celoti, saj gre za kompleksno področje ter predvsem za visoke potrebe po financiranju, ki ga trenutno ni.

V pogovoru z državnim sekretarjem smo se dotaknili nekaterih ključnih tem, kot je pomanjkanje najemniških stanovanj, problematika spletnih platform, ki ponujajo stanovanja turistom, ter načrtov ministrstva na stanovanjskem področju. Posebej so izpostavili izrazito pomanjkanje stanovanjskih inšpektorjev, ki ne zmorejo ažurno reagirati na prijave.

Predstavniki ministrstva so se strinjali, da je problematiko, ki smo jo izpostavili, potrebno nasloviti širše, zato so nam predlagali, da zahtevamo sestanke še z ostalimi pristojnimi ministrstvi oziroma, da povabimo k pogovorom vsa ministrstva, ki bi lahko sodelovala pri reševanju stanovanjske problematike mladih na različnih »presečnih« področjih. Ob tem so tudi sami povedali, da bodo za vlado pripravili sporočilo, v katerem bodo poudarili, da so sami pristojni le za določen del problematike, ki smo jo predstavniki mladih navedli v pismu vladi. Prav tako smo se predstavniki mladih med sabo dogovorili, da bomo svoja pričakovanja ponovno naslovili na vlado – naše sporočilo vladi lahko najdete tu.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.