Domov Pismo podpore ob protestnem shodu študentov za ureditev pripravništev v socialnem varstvu
15.04.2015

Pismo podpore ob protestnem shodu študentov za ureditev pripravništev v socialnem varstvu

Mladinski svet Slovenije (MSS) podpira skupino študentov v njihovih prizadevanjih za ureditev kakovostnih in plačanih pripravniških mest za diplomante socialnega varstva, ki so obvezna za opravljanje strokovnega izpita, ki je pogoj za zaposlitev v socialnem varstvu. Pri tem poudarjamo, da je problem večplasten, ki ga je potrebno rešiti celostno in hitro, pri čemer brez dolgoročnih sprememb in rešitev ne bo šlo.

 

V prizadevanjih za ureditev pripravništev in ukinitev volonterskih pripravništev MSS že dlje časa opozarja na ključni problem sistema pripravništev, to je predvsem pomanjkanje pripravniških mest. Ta problem je posebej kritičen v tistih poklicih, ki za opravljanje strokovnega izpita, ki je pogoj za zaposlitev, predvidevajo obvezno opravljanje pripravništva. Poleg pedagoških, zdravstvenih delavcev in pripravnikov v pravosodju, so med njimi tudi diplomanti socialnega varstva. Država, ki je uvedla tovrsten sistem pridobivanja strokovnega naziva, mora imeti tudi toliko odgovornosti, da tem diplomantom tudi omogoči opravljanje kakovostnega in dostojnega pripravništva, ki bo mladim omogočal potrebno socialno in ekonomsko varnost.

 

Ob dejstvu, da cca. 500 diplomantov socialnega varstva čaka na pripravništvo, da sploh lahko vstopi na trg dela, od leta 2013 pa ni več zagotovljenih evropskih sredstev za plačana pripravništva, je pomembno, da se zagotovi sistemsko financiranje. Da je situacija brezizhodna za mlade socialne delavce pove tudi dejstvo, da opravljeno pripravništvo še ne pomeni zaposlitev zaradi omejitev zaposlovanja v javnem sektorju, ki jih določa ZUJF. In to kljub temu, da obstajajo na področju socialnega varstva velike potrebe po novih kadrih in je povpraševanja po socialnih storitvah vedno več. Izgubljamo generacije mladih socialnih delavcev, s tem pa kvalitetne in ljudem prijazne socialne storitve.

 

Zato podpiramo študente socialnega varstva v njihovih prizadevanjih za ureditev pripravništev, kjer poudarjamo, da mora Vlada Republike Slovenije ali čim prej zagotoviti sredstva za plačana pripravništva za diplomante na čakalni vrsti ali pa sprostiti zaposlovanje mladih diplomantov socialnega varstva v javnih zavodih pod spremenjenimi pogoji, vendar naj bodo te rešitve in spremembe hitre, da nove generacije diplomantov socialnega varstva ne bodo ujete v isto brezizhodno situacijo.

 

Z željo po ureditvi področja pripravništev vas lepo pozdravljam,

 

Tin Kampl

predsednik Mladinskega sveta Slovenije

 

Priloga:

Pismo podpore ob protestnem shodu študentov za ureditev pripravništev v socialnem varstvu

 

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.