Domov Osredotočanje na pravice mladih in spremljanje 4. vrha Sveta Evrope
27.10.2023

Osredotočanje na pravice mladih in spremljanje 4. vrha Sveta Evrope

Naša Eva se je udeležila 50. seje Posvetovalnega sveta mladih (CCJ) in 49. seje Združenega sveta za mlade pri Svetu Evrope.

49. srečanje Skupnega sveta za mladino (CMJ) je združilo predstavnike Evropskega svetovalnega odbora za mladino (CDEJ) in Svetovalnega sveta za mladino (CCJ) ter potekalo v Evropskem mladinskem centru Strasbourg od 24. do 25. oktobra.

Razpravljane so bile številne teme, povezane z mladimi. Srečanje se je začelo z uvodnim nagovorom Matjaža Grudna, direktorja za demokratično udeležbo, sledil mu je novo imenovani vodja Oddelka za mladino, Tobias Flessenkemper.

Člani so razpravljali o spremljanju 4. vrha držav in vlad Sveta Evrope (Reykjavik, 16.-17. maj 2023). Poseben poudarek je bil namenjen integraciji mladinske perspektive v medvladne in druge razprave organizacije. V tem smislu je CMJ pregledal elemente referenčnega okvira Sveta Evrope za mladinsko perspektivo.

CMJ je preučil osnutek priporočila CM o mladih in podnebnih ukrepih, prednostni zadevi za mlade Evropejce, da bi spodbudil države članice, naj spoštujejo njihove temeljne pravice, ko zagovarjajo čisto in zdravo okolje.

Prav tako je CMJ preučil Smernice o sodelovanju mladih, ki zagotavljajo posodobljena navodila o tem, kako države članice lahko spodbujajo in krepijo sodelovanje mladih, ob upoštevanju trendov, ki so se pojavili na tem področju v zadnjih 20 letih.

CMJ je bil posodobljen o projektu Oživljanje demokracije med mladimi, nadaljevanju kampanje “Demokracija tukaj | Demokracija zdaj” ter ustanovitvi načrta za izobraževanje o človekovih pravicah.

 

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.