Domov ODZIV Univerze na Primorskem na naš javni poziv k deblokadi prostovoljstva
31.08.2023

ODZIV Univerze na Primorskem na naš javni poziv k deblokadi prostovoljstva

Po Javnem pozivu k deblokadi prostovoljstva, ki smo ga na MSS ta teden poslali univerzam, visokošolskim in višješolskim zavodom, so se hitro odzvali na Univerzi na Primorskem in nas pozvali na sestanek. Predstavniki so nam zagotovili, da bodo vse svoje članice Univerze kot tudi študente javno obvestili o možnostih prilagoditev opravljanja študijskih obveznosti tudi za tiste študente, ki zaradi svojega prostovoljskega dela na terenu obveznosti ne bodo mogli opraviti.

Ob objavi odgovora Univerze na Primorskem smo študente tudi pozvali, naj čim prej kontaktirajo svoje referate oz. profesorje tutorje o možnostih prilagoditve dokončanja študijskih obveznosti. V kolikor ta možnost na posamezni fakulteti ne bi bila upoštevana, smo tu za njih in bomo aktivno sodelovali tako z vodstvom univerze kot tudi s predstavniki študentov.

Hkrati apeliramo še na zadnjo javno univerzo – Univerzo v Ljubljani, ki ignorira naš poziv in še vedno blokira prostovoljstvo po Sloveniji. S tovrstnim delovanjem, ki je, kot smo videli v primeru Univerze na Primorskem, lahko morda le plod nekoliko pomanjkljive komunikacije, se namreč izvaja neizmerna škoda predvsem najbolj ranljivim prebivalcem, ki se ukvarjajo z odpravljanjem posledic poplav.

Univerza v Ljubljani pokriva več kot 50 % vseh študentov v Sloveniji. Nanjo je namreč vpisanih več kot 37.000 študentov od skupnih nekaj več kot 65.000 v RS. Na tem mestu se sprašujemo o moralni in družbeni odgovornosti naše največje akademske institucije, če se ta ni pripravljena niti odzvati in utemeljiti svojega delovanja v tako prelomnem času za družbo, v katerem  deluje. Med vrednotami, ki jih najdemo zapisane na uradni strani Univerze v Ljubljani, sta tudi: delovanje znotraj humanizma in človekovih pravic vključujoč enakost možnosti in solidarnost ter etičnen in odgovoren odnos do sveta. Cenili bi, če bi Univerza svoje vrednote preslikala v trenutno situacijo in študentom dala jasna navodila, kateri ukrepi zaradi posledic odstranjevanja poplav so tisti, ki pri njih veljajo in bodo mladim olajšali zadnje korake jesenskega izpitnega obdobja.

Nikoli premladi, da bi spreminjali svet.

Datoteke - prenesi na klik

ODZIV-UNIVERZ-IN-VISOKOSOLSKIH-TER-VISJESOLSKIH-ZAVODOV-NA-JAVNI-POIZIV-MSS-1.pdf
188.098 KB
Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.