Domov Obnovimo slovenske gozdove
30.10.2014

Obnovimo slovenske gozdove

Slovenija je ob zadnji naravni ujmi, ki se je zgodila med 30. januarjem in 10. februarjem 2014, izkusila neizmerno moč narave. Žledolom je prizadel polovico vseh gozdov in uničil številno infrastrukturo ter za nekaj časa povsem ustavil življenja ljudi. Z namenom hitrejše obnove slovenskih gozdov sta Zveza tabornikov Slovenije in Zavod za gozdove Slovenije pripravila družbeno odgovoren projekt pod skupnim imenom »Obnovimo slovenske gozdove«.

 

Sanacija slovenskih gozdov je že v teku. Po treh mesecih od naravne nesreče v gozdovih poteka sečnja in na Zavodu za gozdove Slovenije ocenjujejo, da je potek sanacije gozdov uspešen, saj je bilo do prvega tedna v maju saniranih že 15 odstotkov vseh poškodovanih dreves. Po sečnji bo sledila naravna ali umetna obnova gozdov. Glede na  dosedanje ocene Zavoda za gozdove Slovenije bo potrebno umetno obnoviti približno 900 hektarov gozda. Zato so se v Zvezi tabornikov Slovenije in Zavodu za gozdove Slovenije odločili, da pričnejo z vseslovensko družbeno-odgovorno akcijo »Obnovimo slovenske gozdove«. K sodelovanju vabijo vse posameznike in podjetja, ki bi radi in lahko pomagajo pri obnovi naših gozdnih površin.

Obnova enega hektarja gozda stane med 3.000 in 5.000 evri, zato prosijo vse, ki lahko prispevajo, da s poslanim SMS in ključno besedo GOZD na 1919 darujejo 1 EUR za nakup sadike. Za popolno obnovo bi potrebovali okoli 2 milijona sadik, veseli pa bodo prav vsake donacije. Za transparentnost zbranih sredstev SMS sporočil bo poskrbela bivša varuhinja človekovih pravic, Zdenka Čebašek Travnik, ki je predsednica upravnega odbora Taborniške fundacije.
Taborniki posadili prvih 500 dreves, pridružite se nam 15. novembra

28. oktobra smo taborniki s strokovno pomočjo Zavoda za gozdove Slovenije posadili prvih 500 sadik zbranih v akciji Obnovimo slovenske gozdove. V vasi Grčarevec pri Logatcu smo obnovili približno 1 hektar hribovitega predela, na katerem je žledolom drevesa popolnoma uničil. Vseslovenska akcija sajenja sadik se bo zgodila 15. novembra, že danes pa vabimo vse, da se nam pridružite in se na spletni strani www.obnovimo-gozdove.si prijavite na lokacijo v vaši bližini.

 

Prijave za vse prostovoljce so odprte

 

Po vsej Sloveniji je na voljo 17 lokacij, na katerih se lahko na spletni straniwww.obnovimo-gozdove.si prijavite za sajenje. Zaradi zagotovitve optimalnega števila udeležencev, bodo prijave odprte do zapolnitve prostih mest. Na zbirnih točkah bomo taborniki in gozdarji počakali prostovoljce ter se nato skupaj odpravili do delovne lokacije. Na vseh lokacijah se bomo dobili ob9.30 uri.

Akcije se udeležite primerno obuti in oblečeni ter opremljeni z rovnico ali krampom, s katerim bomo skopali jamice za sadike. Nujna oprema so tudidelovne rokavice, dobrodošle pa bodo tudi in plastične vreče ali torbe, v katerih bomo prenašali sadike po delovišču in tako preprečili, da bi se korenine sadik med delom izsušile.

S ključno besedo GOZD na 1919 lahko še vedno prispevate 1 evro za sadiko drevesa. Trenutno smo zbrali 13.746 sadik dreves.

 

Kako pravilno sadimo sadike?

 

Sadiko posadimo v izkopano jamico. Jamica mora biti dovolj široka in globoka, da lahko vanjo razprostremo koreninski pletež sadike. Na dno jamice nasujemo humusno plast izkopane prsti, sadiko posadimo do enake globine, kot je rastla v drevesnici. Korenine zasujemo in potlačimo z rokami. Jamico zasujemo in še enkrat dobro potlačimo. Okrog sadike potresemo suho listje in travo, ki zadržujeta vlago in ščitita korenine sadik pred izsušitvijo.

Pravilna zasnova gozdov za naslednja stoletja

 

Na devetsto hektarih, ki jih je Zavod za gozdove predvidel za umetno obnovo, je pomembno, da je gozd zasnovan strokovno, s sadikami ustreznih vrst in kakovosti. Z obnovo namreč v veliki meri določimo, kako bo gozd izgledal in rasel naslednje stoletje.

 

Izbrane lokacije sajenja

Območna enota Zavoda za gozdove Slovenije Kliknite na povezavo za zbirna mesta prostovoljcev
POSTOJNA Slavina pri Prestranku, pri vodnjaku v vasi Slavina
BREŽICE Radeče, pri Petrolu
KOČEVJE Polom, Stara cerkev pri Kočevju, pri vaškem domu v Polomu
SLOVENJ GRADEC Legen pri Sl. Gradcu, nekdanji hotel Bellevue
SLOVENJ GRADEC Šmartno pri Sl. Gradcu, avtobusna postaja Šmartno
BLED Spodnje Gorje, pri piceriji Betlehem
SEŽANA Šilentabor nad Knežakom, pri cerkvi
KRANJ Hrastje pri Kranju, Agromehanika Kranj
KRANJ Brnik, parkirišče nasproti letališča Brnik
TOLMIN (KE Ajdovščina) Križna gora, Kovk, pri taborniškem domu
TOLMIN (KE Gorica) Kanal ob Soči, Srednje nad Ročinjem, lovska koča
TOLMIN (KE Cerkno) Cerkno – pri Kmetijsko gozdarski zadrugi
LJUBLJANA (KE Kamnik) Kamnik, parkirišče pred zdravstvenim domom v Kamniku
LJUBLJANA (KE Kamnik) Volčji potok, Arboretum
LJUBLJANA (KE Ljubljana) Ljubljana, gostilna Čad (pod Rožnikom)
CELJE Sveti Jernej pri Ločah (pri Slovenskih Konjicah)– pri trgovini v Svetem Jerneju
LJUBLJANA (KE Ljubljana) Ljubljana, Mostec, pri okrepčevalnici (akcija s časopisno hišo Dnevnik)

Akcijo lahko spremljate tudi na Facebook stranihttp://www.facebook.com/obnovimogozdove in Twitterjuhttps://twitter.com/ObnovimoGozdove.

 

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.