Domov Ob Mednarodnem dnevu mladih
11.08.2023

Ob Mednarodnem dnevu mladih

Predstavniki Mladinskega sveta Slovenije (MSS) so ob Mednarodnem dnevu mladih javno spregovorili o največjih problematikah mladih. Ob tem pa so se tudi dotaknil trenutne situacije v državi in poudarili pomen mladih prostovoljcev in mladinskih organizacij pri sanaciji posledic naravnih nesreč, hkrati pa pozvali visokošolske zavode, da se prilagodijo mladim v smislu omogočanja zaključka študijskih obveznosti. Kot za mlade pomembne teme so izpostavili stanovanjsko oz. bivanjsko problematiko, prekarne zaposlitve in duševno zdravje, posebej pa tudi boj proti podnebnim spremembam.

S slednjim je sicer povezana tudi krovna tema Mednarodnega dneva mladih, ki so jo za letos določili Združeni narodi: zelene veščine za trajnostno naravnan svet. Tematike podnebnih sprememb so se sicer dotaknili vsi govorci in poudarili tudi njihovo povezanost z naravnimi nesrečami, kakršnim smo v Sloveniji priča letošnje poletje. Predsednica MSS Eva Kotnik se je ob tem zahvalila številnim mladim prostovoljcem in mladinskim organizacijam, ki so se aktivirali  pri pomoči prizadetim v poplavah.

V nadaljevanju je predsednica kot ključni problem poudarila reševanje stanovanjskega vprašanja, pri katerem so mladi drastično odvisni od svojih staršev; negotove oz. prekarne zaposlitve mladih, ki jim ne omogočajo načrtovanja prihodnosti, ustvarjanja družine itd.; ter naraščajoče težave mladih z duševnim zdravjem in počutjem, ki so pogosto povezane z že navedenimi težavami pri osamosvajanju mladih. Poudarila je tudi pomen dialoga med odločevalci in mladimi, predvsem slišanosti mladih, saj so le-ti gonilo razvoja in prihodnost družbe, zato je vanje potrebno vedno znova vlagati.

Na dogodku so sodelovali tudi Žiga Ciglarič, podpredsednik MSS, zadolžen za področje mednarodnega sodelovanja, Arina Šmidt, slovenska mladinska delegatka pri OZN, ter Maja Hostnik, direktorica mreže MaMa, ki so poudarili pomen vloge mladih, dialoga z njimi ter skrbi za njihovo duševno zdravje in prihodnost.

Mednarodni dan mladih sicer letos obeležujemo že 24-ič, z resolucijo o politikah in programih za mlade so jo namreč potrdili januarja 2000, kjer so določili 12. avgust za dan, ki bo namenjen osveščanju javnosti o položaju mladih.

Spodaj si lahko ogledate / prenesete sporočilo za javnost z govori prisotnih MSS-jevcev.

 

Datoteke - prenesi na klik

SZJ_MDM23_govori.pdf
212.362 KB
Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.