Domov MSS AKTIVNOSTI V 2022 – pregled leta
21.12.2022

MSS AKTIVNOSTI V 2022 – pregled leta

Leto se izteka in pred nami je novo, ki nam bo, poleg novega vodstva, prineslo tudi veliko svežih izzivov in dogodivščin. 

Leto 2022 je potekalo v duhu Evropskega leta mladih, ki so ga spremljale številne aktivnosti za mlade na vseh ravneh. V sklopu projektov, kot so Rastimo skupaj in Europe Goes Local, smo izvedli številne dogodke in tako obiskali kar nekaj slovenskih občin. Sodelovali smo pri osrednjem dogodku Evropskega leta mladih – Zvok mladosti, v okviru katerega je potekal mladinski dialog na temo trajnosti, podnebnih sprememb in digitalizacije ter tako odprli prostor za debato med mladimi in odločevalci.

Izvedli smo tudi usposabljanje za organizatorje in vodje lokalnih dogodkov, kjer smo gostili predstavnike STA. Izpeljali smo brezplačno usposabljanje za mladinske delavce, usposabljanje za trenerje in managerje v mladinskem delu in organizirali serijo regionalnih posvetov t.i. Trajnostnih piknikov. Udeležili smo se številnih dogodkov, povezanih z mladimi, kot so Evropska mladinska konferenca v Strasbourgu in Pragi, Javna razprava o energetskem prehodu Slovenije, Nacionalni posvet mladinskega sektorja, idr.

Poleti je izšel tudi nov izobraževalni priročnik Izobraževalni (pre)skok na splet – Pristne, sproščene in sodelovalne aktivnosti na spletu. Priročnik je bil ustvarjen v okviru projekta Digital youth workers supporting communities, ki ga podpirata Evropska mladinska fundacija pri Svetu Evrope in Urad RS za mladino pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Izbrali smo naj diplomsko in magistrsko delo ter Prostovoljca leta. Dobili smo dv nova mladinska delegata pri OZN, in sicer Lucijo Karnelutti (mladinska delegatka EU) ter Žiga Ciglariča (mladinski delegat RS).

Obiskali smo kar nekaj tujih mest, in sicer smo bili v Strasbourgu na Youth Action Week-u. V okviru zasedanja III. Odbora Združenih narodov smo skočili v New York, bili pa smo tudi na 50. zasedanju Odbora OZN za človekove pravice v Ženevi. Konec septembra smo se udeležili Evropskega tedna trajnostne energije v Bruslju in nato v novembru ponovno obiskali prestolnico EU (Dogodek LevelUp!).

V okviru projekta PreseNEETi se! smo preverili še, kako je na Norveškem in se spoznali s primeri dobre prakse dela z NEET populacijo. Nekaj sonca smo ujeli še na Cipru v okviru srečanja južnoevropskih mladinskih svetov in na Malti, kjer so praznovali 30. obletnico malteškega mladinskega sveta.

Leto smo zaključili s posvetom nacionalnih mladinskih organizacij, 50. redno sejo zbora MSS in prednovoletnim druženjem.

V 2023 pa skupaj novim zmagam naproti.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.