Domov Model OVSE – mladinski ambasadorji
06.01.2015

Model OVSE – mladinski ambasadorji

Med 4. in 5. decembrom je v Baslu (Švica) potekal 21. redni letni ministrski svet Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), ki se ga je, poleg zunanjih ministrov držav OVSE, udeležilo tudi 57 mladinskih predstavnikov (Model OSCE Youth Ambassadors). Mladi so na ministrskemu svetu predstavili Mladinski akcijski načrt, katerega so pripravili v sklopu celoletnega projekta Model OSCE, in ki naslavlja nekatera najbolj pereča vprašanja, s katerimi se soočamo mladi iz regije.

 

Predstavljeni mladinski načrt izpostavlja vprašanja, ki so se v sodelovanju s širokim krogom mladih, mladinskih organizacij in širše javnosti, izkazala kot ključna, obenem pa so skupna mladim iz vseh držav. Priporočila se z mladinsko problematiko soočajo iz treh vidikov: zaščita mladih, mladinske spodbude in mladinska participacija. Mladinski akcijski načrt si tako prizadeva zajeti širok spekter vprašanj, ki se nanašajo tako na spoštovanje temeljnih človekovih pravic in varnosti mladih, kakor tudi širšo družbeno participacijo, izobraževanje in zaposljivost mladih. Pri nastajanju priporočil je z mladinskim ambasadorjem Slovenije, Blažem Griljem, sodeloval tudi Mladinski svet Slovenije.

 

Zunanji ministri držav so s sprejemom resolucije pokazali, da prepoznavajo pomen mladih in mladinskih vprašanj. Kljub temu, da bo za širšo priznanje prispevka mladih in implementacijo priporočil potrebno še kar nekaj časa, je dejstvo, da so bili mladi prepoznani kot pomemben akter in vključeni v načrtovanje politik na najvišji mednarodni ravni, pomemben korak naprej k večji participaciji mladih. Projekt Model OSCE je tako že z samim obstojem naslovil problematiko participacije mladih v oblikovanju politik in vsekakor predstavlja pozitiven premik k večji stopnji vključevanja mladih in posluha za nove ideje, kar že samo po sebi daje pomembno vodilo za države in mednarodne organizacije.

 

Mladinski akcijski načrt je na voljo tukaj.

 

Blaž Grilj

 

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.