Domov (Mlade) ženske v politiki
08.03.2019

(Mlade) ženske v politiki

8. marca, ko obeležujemo pomen vloge žensk v družbi, želimo na Mladinskem svetu Slovenije opozoriti na položaj žensk v politiki. Še posebej mladih žensk v politiki – ki jih skorajda ni zaslediti. Če primerjamo položaje politikov in političark na lokalnem, nacionalnem in evropskem nivoju, je delež žensk na vodilnih položajih naraščajoč v tem zaporedju. Najmanjši je delež žensk med župani / županjami, največ jih je vključenih na evropski ravni. Značilnost tokratne garniture slovenskih političark je tudi to, da je mlajša od prejšnjih.

Poslanke v Državnem zboru

V Državnem zboru imamo 25 poslank, kar predstavlja dobro četrtino vseh poslancev. Poslanke  so trenutno v povprečju stare približno 46 let. Ena sama poslanka je bila v letu nastopa mandata stara manj kot 30 let, medtem ko so bili med (moškimi) poslanci mladi kar štirje. Nadaljnjih 6 poslank (in 13 poslancev) je bilo ob nastopu funkcije starih med 30 in 39 let. Pri vsaki poslanski skupini je moških več kot žensk, čeprav imata dve poslanski skupini (LMŠ in SMC) zadovoljivo (40% ali več žensk) ravnotežje po spolu. V primerjavi s prejšnjo sestavo parlamenta je žensk manj, so pa v povprečju mlajše.

Pa Vlada?

Četrtino sestave Vlade RS predstavljajo ženske, ki so bile ob nastopu mandata v povprečju občutno mlajše od moških članov vlade. Gledano finančno – npr. po proračunih ministrstev za leto 2019 pa ministrstva pod ministricami predstavljajo le petino vsote ministrskih proračunov, torej lahko rečemo, da ženske vodijo ministrstva, ki upravljajo z manj sredstvi.  V primerjavi s prejšnjo vlado imajo ženske občutno šibkejšo vlogo, vendar vseeno večjo kot v mnogih prejšnjih sestavah vlade.

Potrebno je poudariti, da Slovenija vse od svoje osamosvojitve skorajda ni imela ženske na nobenem od treh ključnih predsedniških položajev: predsednik države (4 moški), predsednik Državnega zbora (13 moških), predsednik Vlade (8 moških, 1 ženska). Edina ženska, ki je bila na položaju predsednice vlade, je na pozicijo prišla po spletu okoliščin in ne kot voditeljica vodilne politične stranke ter je na tem na položaju ostala zgolj leto in pol. Sestava vlade edine premierke je bila sicer izrazito “moško obarvana”.

Županje

Delež žensk na vodilnih mestih na lokalnem nivoju je zelo nizek. Med 212 župani najdemo le 21 žensk – samo ena izmed njih vodi občino, ki se uvršča med 30 največjih. Delež županj je torej 10%, medtem ko je delež prebivalcev in prebivalk v občinah, ki jih vodijo županje, zgolj dobrih 5%. Iz tega lahko sklepamo, da so županska mesta v večjih občinah »rezervirana« za moške kandidate.

Izvirni greh je že v strankah

Izrazita prevlada moških se kaže tudi pri vodenju političnih strank. Med voditelji strank (predsedniki), ki so se na vsaj enih od zadnjih štirih državnozborskih volitev uvrstile v parlament, najdemo 3 ženske in 21 moških. Na tovrstnih položajih je mlade ženske težko pričakovati, saj tudi mladih moških praktično ni; je pa bila ena od treh predsednic strank stara pod 40 let.

Nekoliko bolje na nivoju EU

Slovenija se po deležu poslank v Evropskem parlamentu (EP) uvršča v povprečje držav EU. Povprečni delež poslank iz posamezne države EU je 37%. Slovenija ima običajno 3 ali 4 (od 8) poslanke v EP. V trenutni sestavi Evropske komisije imamo tudi eno od 9 žensk, ki predstavljajo tretjino sestave Evropske komisije.

Kaj pa MSS in naše organizacije članice?

Vodstvo MSS je lani oktobra po štirih letih moškega predsedovanja prevzela predsednica. Do sedaj smo imeli 4 predsednice in 4 predsednike, vendar so imele predsednice občutno krajši staž, saj so vodile organizacijo samo po en mandat.

V štirih od 13 organizacij članic MSS vodilno funkcijo opravljajo ženske. V eni od organizacij to funkcijo opravlja skupaj z moškim voditeljem (ZSKSS), v eni od organizacij (Zveza tabornikov Slovenije) pa je prvič v zgodovini na čelu ženska.

Podmladke političnih strank, ki so člani MSS, podobno kot njihove matične organizacije redko vodijo ženske. V zadnjih 10-ih letih se z ženskimi voditeljicami lahko pohvali le podmladek SLS.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.