Domov Kam napotiti mlade v stiski? Spletni posvet o nudenju psihološke pomoči
04.10.2021

Kam napotiti mlade v stiski? Spletni posvet o nudenju psihološke pomoči

Kam napotiti nekoga v stiski? Kaj storiti, ko se ljudje v naši bližini – naši bližnji, člani naše organizacije, udeleženci naših projektov in programov – soočajo s težavami v duševnem zdravju?

Kaj storiti, ko so taki ljudje tudi v drugačnih stiskah – v finančni stiski, ko prihajajo iz oddaljenih krajev ali krajev, kjer je psihološka podpora stigmatizirana, ko potrebujejo pomoč takoj in ne morejo čakati na dolge čakalne vrste?

10. oktobra je svetovni dan duševnega zdravja. Svetovna zdravstvena organizacija je letos dan namenila temi ‘Duševno zdravje v svetu neenakosti’, saj želi poudariti svetovne razlike v dostopu do storitev s področja duševnega zdravja, ki jih je epidemija COVI-19 še poglobila.

Javne storitve in organizacije civilne družbe v Sloveniji igrajo aktivno vlogo pri naslavljanju težav v duševnem zdravju posameznika, zato je namen posveta, da predstavi dobre prakse na področju nudenja psihološke pomoči in podpore – zlasti ljudem, ki si tako ali drugače tega ne bi mogli privoščiti. S posvetom želimo ozavestiti mladinske delavce, socialne delavce, učitelje, svetovalce, ter druge zaposlene, ki delajo z ljudmi, kam lahko napotijo osebe v stiski in kakšne priložnosti za psihološko podporo obstajajo v Sloveniji.

Poleg predstavitev obstoječih priložnosti želimo s kratko okroglo mizo nasloviti tudi trenutne in bodoče izzive na področju nudenja psihološke pomoči v Sloveniji in odpreti prostor za izmenjavo izkušenj strokovnih služb in organizacij na tem področju.

Na posvetu bodo sodelovali:

  • Spletna svetovalnica To sem jaz – NIJZ
  • Svetovalnica – Društvo Center za pomoč mladim
  • Psihoterapevtska ambulanta SFU Ljubljana
  • Svetovalnica Kameleon – Društvo za psihološko svetovanje Kameleon
  • Brezplačno psihološko svetovanje po spletu – Zavod Škatlica

Posvet bo potekal na spletu (Zoom), nanj pa se lahko prijavite do 10. oktobra na spletni prijavnici.

Posvet organizira Zavod Škatlica v sodelovanju z Mladinskim svetom Slovenije v okviru projekta brezplačnega psihološkega svetovanja po spletu, ki ga sofinancirajo Mestna občina Ljubljana, program Erasmus+ in program Evropska solidarnostna enota.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.