Domov Javni razpis za oddajo stanovanj v najem za mlade
29.03.2017

Javni razpis za oddajo stanovanj v najem za mlade

Stanovanjski sklad RS je dne 24. marca 2017 objavil javni razpis za oddajo stanovanj –  najem za mlade. Pri projektu je s svojimi predlogi sodeloval tudi Mladinski svet Slovenije.

Projekt je zasnovan kot pilotni, namenjen mladim, v sklopu katerega se razpisuje možnost ugodnega bivanja za mlade na različnih lokacijah po Sloveniji v stanovanjih Sklada in drugih sodelujočih najemodajalcev, izmed katerih so določena stanovanja prvenstveno namenjena za skupinski najem. Primarna ciljna skupina razpisa so mladi, stari od 18 do 29 let, ki prvič rešujejo stanovanjsko vprašanje oziroma tega vprašanja nimajo zadovoljivo rešenega in so popolno poslovno sposobne fizične osebe ter so pripravljeni bivati v skupinah.

Objavljen razpis zajema 13 stanovanj, po dve v Mariboru, Kranju, Novem mestu, Idriji, Borovnici ter na Jesenicah in eno v Ljubljani. Vsebino razpisa vključno s pogoji in ostalimi informacijami najdete na spletni strani Stanovanjskega sklada Republike Slovenije: www.stanovanjskisklad-rs.si/najem-za-mlade.

Vsi, ki urejate svoje stanovanjsko vprašanje, vabljeni k ogledu razpisa. Za vso morebitno pomoč smo vam na voljo v okviru Stanovanjske svetovalnice za mlade.

 

Pri pripravi sodeloval tudi MSS

Predstavniki MSS-ja z ostalimi sodelujočimi mladinskimi organizacijami smo več čas priprave projekta stremeli k temu, da s svojimi predlogi izboljšamo besedilo razpisa na način, da bo mladim predstavljal cenovno ugodno rešitev njihovega stanovanjskega vprašanja. Predlagali smo, da se iz razpisa črta plačilo zneska za resnost ponudbe, uporabnina in varščina v višini 3-mesečne najemnine. Zavedamo se namreč, da ciljna skupina mladih, za katere se projekt pripravlja, v večini ni sposobna plačila tako visokih začetnih finančnih obveznosti.

Na MSS tudi opozarjamo na časovno neustrezno najavo objave razpisa, saj se MSS z ostalimi sodelujočimi partnerji nanj ni uspel v celoti pripraviti ter izvedbeno uskladiti.  Prav tako se ne moremo strinjati s končnim rokom za prijavo na razpis, kateri je določen na dan 10. aprila 2017. Menimo, da se z neustreznim informiranjem in zelo kratkim rokom za prijavo resno ogroža uspešnost izvedbe pilotnega projekta.

MSS zaradi takšne vsebine razpisa ne bo prevzemal odgovornost za izvedbo pilotnega projekta, še manj pa pristal na to, da bo neuspešnost pilotnega projekta nekomu namenjena kot argument, da mladi ne potrebujejo aktivnosti države, ki bi pomagale pri reševanju njihove stanovanjske problematike.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.