Domov Evropska mladinska konferenca na Finskem
05.07.2019

Evropska mladinska konferenca na Finskem

Na prvi dan predsedovanja Finske Svetu EU se je začela druga Evropska mladinska konferenca znotraj sedmega cikla mladinskega dialoga. Na tridnevni konferenci, ki je potekala med 1. in 3. julijem 2019, smo mladi in predstavniki uradov za mlade iz celotne Evropske unije razpravljali o kakovostnem mladinskem delu. Tema je podcilj osmega cilja mladinskih ciljev – kakovostno učenje.

O mladinskem delu se je razpravljalo preko petih različnih tem in skupaj več kot desetih podtem:

  • Trajnost in mladinsko delo,
  • Multikulturno mladinsko delo,
  • Digitalizacija in mladi,
  • Prihodnost dela in zaposljivost mladih,
  • Dostopnost mladinskega dela.

Na podlagi tem smo obiskali različne finske organizacije, ki na zanimive načine izvajajo mladinsko delo. Kot primer lahko navedemo obisk finskih skavtov, mladinskega centra, organizacije, ki mlade uči o digitalnih orodjih ter druge mladinske organizacije in organizacije za mlade. Predstavljeni so bili primeri dobrih praks v mladinskem delu, s strani partnerstva med Svetom Evrope in Evropsko komisijo pa raziskava o načinih izobraževanja mladinskih delavcev v različnih evropskih državah.

Na zaključnem panelu so sodelovali Tibor Navracsics, komisar za izobraževanje, kulturo, mladino in šport, Antje Rothemund, vodja oddelka za mlade znotraj Sveta Evrope, Annika Saarikko, finska ministrica za znanost in kulturo ter Carina Autengruber, predsednica Evropskega mladinskega foruma. Slovensko delegacijo so sestavljali Anja Fortuna in Tilen Lah iz MSS, Maja Moškerc iz Mreže Mama ter Anton Simonič iz Urada RS za mladino.

Rezultati konfrence so podlaga za pripravo dokumenta o kakovostnem mladinskem delu, ki naj bi jo sprejel svet EU za izobraževanje, kulturo, mladino in šport na novemberski seji.

Naslednja in zadnja konferenca v tem ciklu bo potekala marca 2020 v Zagrebu, saj predsedovanje Svetu EU, januarja 2020 prevzame Hrvaška. Z drugo polovico leta 2020 pa se začne 8 cikel mladinskega dialoga, del predsedujočega tria, skupaj z Nemčijo in Portugalsko, je prav Slovenija.

Dialog je namenjen načrtovanju, posvetovanju in spremljanju prednostnih nalog evropskega sodelovanja na področju mladih.  Mladinski dialog je nadgradnja procesa strukturiranega dialoga, ki je bil prenovljen z novo strategijo za EU za mlade 2019-2027.

 

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.