Domov Mladi poslali sporočilo Evropi #ChangeIsComing Roadshow
01.04.2019

Mladi poslali sporočilo Evropi #ChangeIsComing Roadshow

V sredo, 27. marca 2019, je v Mariboru potekal dogodek #ChangeIsComing European Election Roadshow. Mladi slovenski volivci so na dogodku poslali sporočila kandidatom in kandidatkam na evropskih volitvah 26. maja 2019.

Kampanja #ChangeIsComing Roadshow je pobuda Evropskega mladinskega foruma, ki stremi k povečanju volilne udeležbe mladih na evropskih volitvah, saj je bila na zadnjih evropskih volitvah leta 2014 udeležba mladih zgodovinsko nizka – volilo je le 28% mladih, starih od 18 do 24 let. Na dogodku #ChangeIsComing Roadshow, ki je potekal na Trgu Leona Štuklja, so mladi imeli priložnost razpravljati s kandidati in kandidatkami za evropske poslance in poslanke ter posneti 20-sekundno video sporočilo za odločevalce na evropski ravni.

Mojca Erjavec, kandidatka stranke NSi za evropsko poslanko je dejala: “Mladi so pomemben del evropske družbe, zato si želim njihove čim večje udeležbe na EU volitvah. Zlasti čisto okolje ter ustrezni sistemi zaposlovanja in socialnega varstva so tisto, kar jih zadeva, zato si bom kot doslej na evropski in lokalni ravni še naprej dejavno prizadevala za spoštovanje okoljskih predpisov v Sloveniji ter se zavzemala za promocijo slovenskega znanja, da bi od izkušenj in znanja naših državljanov imela korist tako Slovenija kot EU. Da bi pri nas  ustvarili delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, moramo biti povezani in usklajeni, predvsem pa samozavestni in izkoristiti tudi številne priložnosti EU sredstev. Veselim se srečanj z mladimi v kampanji in vse vabim, da se mi oglasite. Se vidimo 26. maja!”

Daniel Valentine, predsednik Nove generacije, podmladka SLS poudarja: “V prvi vrsti je potrebno odpraviti prekarne oblike zaposlitve in mladim omogočiti večjo cenovno dostopnost do stanovanj. Svetovna finančna kriza 2008 je prizadela mlade z vladnim varčevanjem in večjo brezposelnostjo, povečevala se je njihova socialna izključenost. Mladi vidijo tudi težavo v hitri rasti gospodarstva in z njim povezanega prekomernega potrošništva za vsako ceno – tudi na njihov račun. Skrb zbujajoč globalni problem so tudi klimatske spremembe in onesnaževanje okolja, staranje prebivalstva in večanje socialnih razlik. Prihodnost Evrope pa je tudi pogojena s tehnološko revolucijo, kjer bi moral glas mladih biti bolje upoštevan.”

Dogodka sta se udeležila še dva mlada kandidata za evropska poslanca: Neva Grašič, kandidatka stranke SD in Lovro Centrih, kandidat stranke Levica. Svojo vizijo Evrope pa sta v intervjujih predstavila tudi Alexander Crowther, član Nove generacije, podmladka SLS ter Matic Matjašič, predsednik Mestnega Mladinskega sveta Maribor.

Sporočila mladih, ki so bila zbrana v Mariboru, bodo, skupaj s sporočili mladih iz drugih lokacij #ChangeIsComing Roadshow-a, poslala močan signal odločevalcem, da mladi na prihajajočih volitvah ne smejo biti prezrti. Evropski mladinski forum bo prinesel ta sporočila do Evropskega parlamenta na festivalu Yo!Fest, ki bo potekal 30. aprila v Bruslju. V ponedeljek, 29. aprila, bo potekal bo tudi prenos televizijske debate “Spitzenkandidaten” z mladimi  v živo, ki jo so-organizira Evropski mladinski forum z medijskim partnerjem Politico.

Anna Widegren, generalna sekretarka Evropskega mladinskega foruma, pravi: “Izzivi, s katerimi se trenutno soočamo, so lahko rešeni le z večjim prispevkom mladih Evropejcev. Ponosni smo, da kampanja #ChangeIsComing in naš politični mladinski festival YO!Fest daje mladim priložnost, da neposredno nagovarjajo evropske politične kandidate. Na prihajajočih evropskih volitvah ne želimo videti politik kot običajnih – želimo videti mlade v srcu naše demokracije, vključene in biti slišane.”

-Več o dogodku-

Slike dogodka #ChangeIsComing European Election Roadshow v Mariboru so dostopne na Facebook strani Evropskega mladinskega foruma. Na Twitterju lahko sledite napredku Roadshow-a z uporabo ključnika oziroma hashtag-a #ChangeIsComing Roadshow.

“Novembra 2018 je Evropski mladinski forum izdal dokument Policy Platform for the European Elections 2019’, v katerem je izpostavljenih 10 idej, ki so v pomoč evropskim političnim strankam in kandidatom ter kandidatkam pri zagovorništvu mladih ob evropskih volitvah –  10 ideas to #YouthUp the European Elections.”

                

O Evropskem mladinskem forumu

Evropski mladinski forum je mednarodna krovna mladinska organizacija, ki združuje več kot 100 mladinskih organizacij ter predstavlja in zastopa na milijone mladih iz celotne Evrope. Evropski mladinski forum deluje v smeri opolnomočenja mladih, da je mladim omogočena aktivna participacija v družbi ter, da se izboljšajo življenja mladih s pomočjo predstavništva in zagovarjanja potreb in interesov mladih ter njihovih organizacij. V trenutnih političnih in družbenih razmerah, ki so negotove in vplivajo v veliki meri na mlade, so mladi lahko pomembna sila za pozitivne spremembe in prinašalci inovativnih rešitev za mnoge izzive v Evropi. Za več informacij obiščite www.youthforum.org

Kontakt: Hannah Grieve, Svetovalka za komuniciranje/Communications Officer hannah.grieve@youthforum.org

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.