Domov 25. obletnica sprejema Slovenije v Svet Evrope
10.01.2019

25. obletnica sprejema Slovenije v Svet Evrope

Ob 25. obletnici sprejema Republike Slovenije v Svet Evrope želimo poudariti, kako pomembna je bila vključitev Slovenije tudi za področje mladine. Svet Evrope je mednarodna organizacija, ki jo sestavlja 47 držav članic iz evropske regije.

V preteklosti so nam strokovnjaki Sveta Evrope z analizami in nasveti že pomagali pri vzpostavljanju struktur v mladinskem sektorju, danes pa imamo dobro oblikovano sodelovanje preko Skupnega sveta za mladino. Skupni svet za mladino je organ Sveta Evrope, v katerem predstavniki mladih in vlad odločajo o tem, kaj so prioritete in cilji Sveta Evrope na področju mladine in kako jih bo Svet Evrope podpiral. V njem so aktivni tudi predstavniki Slovenije.

Zadnji pomembnejši dokument, ki so ga pripravili, je Priporočilo državam članicam o mladinskem delu in je dostopen na spletni strani Urada RS za mladino. Na podlagi načel sistema soupravljanja, ki jih udejanja Skupni svet za mladino, je bil oblikovan Svet Vlade RS za mladino.

Na Svetu Evrope se prav tako zavzemajo za ozaveščanje in preprečevanje sovražnega govora in opozarjajo na tveganja, ki jih sovražni govor predstavlja za demokracijo in posameznike.

Enota za mladino Sveta Evrope, ki deluje v okviru Direktorata za demokratično participacijo, redno izdaja različne priročnike, kot sta KOMPAS – priročnik za učenje človekovih pravic in Zmoremo – priročnik za ukrepanje proti sovražnemu govoru. Priročniki so postali nepogrešljivi vir informacij pri pripravi različnih aktivnosti na temo človekovih pravic, v pripravi pa so tudi prevodi priročnikov v slovenski jezik. V okviru te enote je potekalo tudi gibanje Ne sovraži – mladinska kampanja, ki je namenjena boju proti sovražnemu govoru in spodbujanju človekovih pravic na spletu. V Sloveniji je gibanje koordiniral Mladinski svet Slovenije. Gibanje ostaja tudi po njegovem zaključku leta 2017 še naprej dejavno preko različnih spletnih aktivnosti.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.