DomovProjektiProstovoljec leta
28.07.2017

Prostovoljec leta

Zaradi vse manjše participacije mladih v različnih sferah družbe, nezadostnega ugleda prostovoljskega dela ter splošnega nerazumevanja tovrstnega dela se je Mladinski svet Slovenije v letu 2002 odločil pripraviti projekt nacionalne razsežnosti. Organizirali smo natečaj, s katerim bomo vsako leto izbirali najboljše prostovoljce. Ne ker bi želeli spodbujati tekmovalnost med njimi, temveč da bi pokazali javnosti, da je to delo izjemno raznovrstno, koristno tako za prostovoljce kot družbo in predvsem, da si zasluži ugled in pozornost.

V letu 2008 je častno pokroviteljstvo nad projektom prevzel predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, od leta 2013 pa s to tradicijo nadaljuje Borut Pahor.

Delo na natečaju se najprej prične na MSS s pripravo predloga razpisa, ki ga nato pregleda strokovna komisija, ki doda svoje predloge in pripombe. Z objavo natečaja pa se prične ključni del projekta. Najprej je tu promocijsko-informativna akcija, usmerjena v mladinske, humanitarne idr. nevladne organizacije, socialne zavode, centre za socialno delo, občine, razna informacijska središča, srednje šole in fakultete. Poskušamo jih prepričati, da ali prijavijo svoje prostovoljce in projekte ali polepijo plakate in obvestijo ustrezno ciljno skupino.

Vse od začetka dela se trudimo iskati sponzorje, ki bi prispevali nagrade za izbrane prostovoljce ali kako drugače pomagali izpeljati zaključno prireditev. Nagrade so tako predvsem simbolične; ključni pa so podeljeni nazivi prostovoljcem in projektom. Približno en mesec zbiramo prijave, nato pa je ponovno na vrsti komisija. Pregled prijav, ožji izbor in dokončne odločitve terjajo že več kot en delavnik časa, saj je prijav vsako leto več.

Na zaključno prireditev natečaja povabimo vse prijavljene prostovoljke in prostovoljce ter prijavitelje in pa slavnostne goste. Tam razglasimo najboljše prostovoljke, prostovoljce in projekte, podelimo priznanja in nagrade. Ključni podeljeni nazivi so »Naj prostovoljka«, »Naj prostovoljec« in »Naj prostovoljski projekt«, od leta 2009 dalje pa še »Naj mladinski voditelj« in »Naj mladinski projekt«. Priznanja za sodelovanje pa prejmejo tudi ostali sodelujoči. Prireditev je tudi dobra priložnost za izmenjavo izkušenj in sklepanje poznanstev, saj po zaključenem uradnem delu prisotne prepustimo glasbi in pogostitvi.

Vse o poteku natečaja in rezultatih iz zadnjih let najdete v najnovejši brošuri, nekoliko več o zgodovini pa v brošuri, ki smo jo izdali ob desetletnici projekta. Fotografije z zaključnih prireditev si lahko ogledate prek našega profila na Facebooku.

Natečaj Prostovoljec leta 2015

V četrtek, 16. junija 2016 smo pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja izvedli zaključno prireditev natečaja Prostovoljec leta 2015, na kateri smo razglasili najboljše prostovoljce in prostovoljske projekte za leto 2015. Zaključno prireditev natečaja je na Brdu pri Kranju gostil predsednik RS Borut Pahor. V natečaj Prostovoljec leta je letos prispelo 220 prijav. Podelili smo naziva Naj prostovoljec in Naj prostovoljka v treh starostnih skupinah, naziv Naj prostovoljski projekt, naziv Naj mladinska voditeljica in Naj mladinski projekt, priznanje za mednarodno prostovoljstvo in tri priznanja za posebne dosežke v prostovoljstvu. Gre za tradicionalno prireditev, ki jo je Mladinski svet Slovenije izvedel že štirinajstič zapovrstjo.

Priznanja so podelili predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, minister za javno upravo Boris Koprivnikar, državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Martina Vuk, direktor Urada RS za mladino dr. Peter Debeljak ter predsednik Mladinskega sveta Slovenije Tin Kampl.

Fotogalerija z zaključne prireditve je na ogled tukaj.

Ključno priznanje za kolektivno delo in naziv Naj prostovoljski projekt je prejel projekt Udarnik MC Velenje, ki ga izvaja Mladinski center Velenje. Namen projekta Udarnik je predvsem nudenje brezplačne prostovoljske pomoči posameznikom ali družinam, ki si zaradi slabšega socialnega stanja ne morejo privoščiti dodatne pomoči, starejšim osebam in tistim, ki zaradi zdravstvenih težav dela ne zmorejo opraviti sami. Izvajajo pa še drugačne oblike pomoči, kot so animacijsko glasbeni programi za osebe iz socialno ogroženih skupin, inštrukcije za otroke, druženje s starejšimi osebami, itd. Udarnik MC Velenje je v letu 2015 izpeljal več kot 50 prostovoljskih akcij. Preko njih je poleg solidarnosti in prostovoljstva kot osnovno vrednoto poudarja tudi delo, kar vpliva na večjo podporo projektu v lokalnem okolju in krepi družbeno participacijo.

V starostni skupini do 19 let je prejela naziv Naj prostovoljka Sara Zamuda iz Stare Nove vasi na predlog Prostovoljnega gasilskega društva Stara nova vas, in sicer za aktivno udejstvovanje na številnih področjih. Sara je bila lani najmlajša Pomurka, ki je pri Anini zvezdici zbirala hrano za socialno ogrožene. Redno pomaga na prireditvah in humanitarnih akcijah, samoiniciativno je po okoliških vaseh zbirala knjige za novoustanovljeno knjižnico, aktivna je v lokalnem gasilskem društvu in pri Rdečem križu.

V starostni skupini do 19 let je prejel naziv Naj prostovoljec Rok Černic iz Maribora na predlog na predlog Srednje ekonomske šole Maribor, in sicer za preplet prostovoljskega delovanja, šolskega dela in nesebične pomoči ljudem v socialni stiski. Rok je strastni nogometni navijač in zbiratelj z največjo zbirko dresov Nogometnega kluba Maribor. Svojo težko izkušnjo in svojo strast do športa je spremenil v dobrodelno dejavnost, s katero želi pomagati ljudem v stiski. Tako je povsem samostojno izvedel dražbo športnih dresov in zbral sredstva za pomoč ljudem v stiski.

V starostni skupini 20-30 let je prejela naziv Naj prostovoljka Tanja Veber iz Maribora na predlog Društva Center za pomoč mladim – podružnica Maribor, in sicer za pomemben prispevek pri k dvigu kakovosti, prepoznavnosti in ugleda prostovoljskega dela v lokalnem okolju. Tanja je vsestranska organizatorka, mladinska voditeljica, trenerka, mentorica in učiteljica, ki sodeluje je pri številnih akcijah društva, med katere sodi tudi razvoj prvega Doživljajskega igrišča v Sloveniji.

V starostni skupini 20-30 let je prejel naziv Naj prostovoljec Uroš Mehle iz Grosuplja na predlog Območnega združenja Rdečega Križa Grosuplje. Uroš je član zmagovite ekipe prve pomoči evropskih prvakov pri Rdečem križu in je dejaven na humanitarnem področju, pri skavtih, gasilcih in v lokalnem mladinskem organiziranju. S svojim zgledom in delovanjem kot mladinski voditelj skupin mladih prispeva k širjenju prostovoljstva med mladimi.

V starostni skupini nad 30 let je prejela naziv Naj prostovoljka Lidija Gornik iz Črnomlja na predlog Marije Gornik, in sicer za umetniško in ustvarjalno udejstvovanje, s katerim je pripomogla pri oživljanju starega mestnega jedra v Črnomlju in prispevala k slikovitosti in odmevnosti prireditev v lokalnem okolju. V sodelovanju z Natašo Fir Čečura preko KUD Laterna nadaljuje s projektnimi postavitvami tematskih izložb v zapuščenih mestnih stavbah.

V starostni skupini nad 30 let je prejel naziv Naj prostovoljec Drago Kolar iz Velenja na predlog Društva brigadirjev Velenje. Drago Kolar je aktiven v več društvih, v katerih odgovorno in zavzeto opravlja vodilne funkcije. V letu 2015 je bil organizator številnih akcij v lokalnem okolju, s katerimi je pomagal posameznikom v stiski in humanitarnim organizacijam. S svojim zgledom in vplivom daje veliko volje tudi ostalim prostovoljcem, ki mu sledijo in pomagajo.

Naziv Naj mladinski voditelj je prejel Klemen Mezeg iz Gorenje vasi na predlog Zveze slovenske podeželske mladine, in sicer za suvereno vodenje Društva podeželske mladine Škofja Loka. Klemen pri 18 letih uživa spoštovanje med člani in lokalno skupnostjo. Je organizator številnih aktivnosti, ki je za sodelovanje pri njih motiviral številne mlade. V času njegovega vodenja je članstvo v društvu naraslo na 150 članov in postalo eno izmed najmočnejših in prepoznavnih društev v lokalnem in širšem okolju. Njegovo delovanje pa ni omejeno le na društvo, ampak je aktiven tudi v drugih organizacijah in aktivnostih v lokalni skupnosti, zaradi česar je posebej cenjen in prepoznan s strani svojih sokrajank in sokrajanov.

Naj mladinski projekt je postal projekt »Youth Banks on the Move na predlog Mladinsko kulturnega centra Maribor. Gre za mladinsko izmenjavo med organizacijo iz Romunije in MKC Maribor, v okviru katere so nastali raznoliki rezultati. Med bolj pomembnimi je prenovljeno igrišče pri Integracijski hiši Maribor, ki je stanovalcem in okoliškim prebivalcem omogočil nov prostor za druženje in kakovostno preživljanje prostega časa. Projekt je mladim prostovoljcem, ki so v njem sodelovali, prinesel dragocene izkušnje in znanja. Posebnost tega projekta je, da je bila vanj vključena tudi oseba s statusom priznane mednarodne zaščite. Gre torej za izvirni projekt, ki so ga, ob podpori MKC Maribor, zasnovali, pripravili in izpeljali mladi, in katerega izvedba bo imela dolgoročen vpliv na udeležence projekta, sodelujoči organizaciji in širše lokalno okolje.

V letošnjem natečaju smo posebno pozornost namenili mednarodnemu prostovoljnemu delu. Priznanje za mednarodno prostovoljstvo je prejela Ana Fajmut iz Črne na Koroškem. Zdravnica – prostovoljka se je pri svojih 67 letih že četrtič, kot mentorica mladim zdravnikom (absolventom medicine), odpravila na humanitarno odpravo v Zambijo. Pred tem se je angažirala pri zbiranju sredstev in pripomočkov, sodelovala pri promocijskih aktivnostih itd. Skoraj tri mesece je z ekipo v izjemno težkih razmerah pomagala lokalnemu prebivalstvu.

Komisija, ki je odločala o Naj nazivih pa se je odločila podeliti še tri posebna priznanja.

Priznanje za posebne dosežke je prejel Matjaž Jureš iz Križevcev pri Ljutomeru na predlog Doma starejših občanov Ljutomer, in sicer za prostovoljno delo z osebami z demenco. Delo z osebami z demenco je zahtevno in ne more ga opravljati vsak. Matjaž s svojim čutom za ljudi, pozornostjo, odgovornostjo in skrbnostjo skrbi za dobro voljo, pogum in tolažbo stanovalcev Bivalne enote DSO Ljutomer Stročja vas.

Priznanje za posebne dosežke je prejela tudi humanitarna akcija Prvi odziv prostovoljcev prihod beguncev, s katerim se je Slovenska filantropija hitro odzvala na prihod beguncev v Slovenijo, organizirala in izobrazila prostovoljce za terensko delo in omogočila zainteresiranim prebivalcem Slovenije, da se vključijo v obsežno humanitarno akcijo.

Priznanje za posebne dosežke je prejel projekt Manj svečk za manj grobov, ki ga izvaja Dobrodelno društvo Fundacija Svečka. Projekt je namenjen ozaveščanju o onesnaževanju okolja z velikim številom nagrobnih sveč in jih nagovarja, da denar, porabljen za nakup rož in sveč, namenijo v dobrodelne namene. Projekt se izvaja že sedem let zapored in je iz lokalne akcije prerasel v projekt na nacionalni ravni. Z zbranimi sredstvi pa so uspeli financirati zdravstveno opremo, ki je namenjena reševanju življenj, s katero so opremili reševalna vozila in javne objekte.

AVDIO posnetek nagovora predsednika republike Boruta Pahorja in predsednika Mladinskega sveta Slovenije Tina Kampla na zaključni prireditvi natečaja Prostovoljec leta 2015 si lahko prenesete tukaj.

Vsem prejemnikom priznanj in nazivov iskreno čestitamo. Prav tako se zahvaljujemo vsem prostovoljkam in prostovoljcem za njihov prispevek za boljšo družbo.

Natečaj Prostovoljec leta 2014

V torek, 29. junija 2015, je Mladinski svet Slovenije (MSS), pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja, izvedel zaključno prireditev natečaja Prostovoljec leta 2014, na kateri smo razglasili najboljše prostovoljce in prostovoljske projekte za leto 2014. Zaključno prireditev natečaja je na Brdu pri Kranju gostil predsednik RS Borut Pahor. V natečaj Prostovoljec leta sta letos prispeli 202 prijavi. Podelili smo naziva Naj prostovoljec in Naj prostovoljka v treh starostnih skupinah, naziv Naj prostovoljski projekt, naziv Naj mladinska voditeljica in Naj mladinski projekt ter priznanje za posebne dosežke na mladinskem področju. Gre za tradicionalni prireditev, ki jo je Mladinski svet Slovenije izvedel že trinajstič zapovrstjo.

Priznanja so podelili predsednik Republike Borut Pahor, ministrica dr. Anja Kopač Mrak ter predsednik Mladinskega sveta Slovenije Tin Kampl.

Fotogalerija zaključne prireditve je na ogled tukaj.

Ključno priznanje za kolektivno delo in naziv Naj prostovoljski projekt je prejel projekt Obnovimo slovenske gozdove, ki ga izvaja Zveza tabornikov Slovenije. Projekt je nastal kot izjemen odziv na katastrofalen žledolom lani februarja, poteka pa v sodelovanju z Zavodom za gozdove RS in drugimi partnerji. Namen projekta je ponovno pogozdovati tiste dele poškodovanega gozda, kjer po naravni poti to ni mogoče. V projekt je bilo vključenih 1600 prostovoljcev, ki so se pridružili akciji in zbrali sredstva za in posadili 50 000 sadik na skupno 23-ih lokacijah po Sloveniji in tako obnovili okrog 50 ha gozdov.

V starostni skupini do 19 let je prejela naziv Naj prostovoljka Ema Trobentar iz Slovenske Bistrice na predlog Leo Kluba Slovenska Bistrica, in sicer za aktivna udejstvovanje v okviru Leo kluba Slovenska Bistrica. Ena izmed aktivnosti, ki izstopa je njena ideja o Dnevu družin, ki je namenjen medgeneracijskemu povezovanju ter aktivnemu in kakovostnemu preživljanju prostega časa. Prav tako pa je aktivna tudi v okviru drugih organizacij in aktivno prispeva k gradnji boljše družbe.

V starostni skupini do 19 let je prejel naziv Naj prostovoljec Niko Prelec iz Šalovcev na predlog Suzane Škodnik, mentorice prostovoljstva na Osnovni šoli Šalovci, in sicer za vsakodnevno pomoč starejši sosedi pri hišnih opravilih. Niko s svojimi aktivnostmi dokazuje, da mu ni vseeno za sočloveka. Je aktiven v okviru krožka na šoli, ki jo obiskuje. V okviru krožka deluje skupina prostovoljcev, ki izvaja naloge, ki so si jih začrtali.

V starostni skupini 20-30 let je prejela naziv Naj prostovoljka Nastja Maver iz Novega mesta na predlog Društva katoliških pedagogov Slovenije.   Nastja je v okviru Društva katoliških pedagogov Slovenije aktivna v okviru programa človek za druge. V okviru programa izvaja prostovoljno delo v vrtcih, šolah in drugih ustanovah (Dom Janeza Levca in URI Soča). V letu 2014 je bila kot prostovoljka aktivna pri številnih organizacijah, kjer je opravljala različna prostovoljna dela: individualno delo z otroki, odrasli, bila spremljevalka na poletnih taborih, mentorica, izvajala je učno pomoč, vodila delavnice ipd.

V starostni skupini 20-30 let je prejel naziv Naj prostovoljec Amir Crnojevič iz Ljubljane na predlog Društva za otroke sveta. Amir je že več let aktiven v svojem lokalnem kot tudi mednarodnem okolju. Aktiven je v različnih organizacijah. V okviru Društva za otroke sveta je organiziral in odvodil mednarodni tabor v Gambiji. Prav tako pa je organiziral številne druge aktivnosti in bil prostovoljec pri različnih organizacijah.

V starostni skupini nad 30 let je prejela naziv Naj prostovoljka Irena Dolinšek iz Pirana na predlog Rdečega križa Slovenije – območnega združenja Piran, in sicer za promocijo krvodajalstva med otroki slovenskih in italijanskih vrtcev in šol v piranski občini. Prostovoljka sodeluje z Rdečim križem že od leta 1990, v okviru katerega je tudi aktivna krvodajalka. Najaktivnejša je na promociji krvodajalstva. Za njegovo promocijo je napisala pravljico Rdeča kapljica je doma v Piranu, ki je bila izdana v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku. Združuje krvodajalstvo in kulturno dediščino.

V starostni skupini nad 30 let je prejel naziv Naj prostovoljec Gašper Rupnik iz Postojne na predlog Zveze tabornikov Slovenije. Gašper je bil v letu 2014 pobudnik, vodja logistike in operacij pri vzpostavitvi Kriznega centra v Postojni kot odziv na žledolom lanskega februarja. Enkraten odziv na naravno katastrofo z delom, trudom in zagnanostjo, ki ga je prispeval je izjemen. Prostovoljec je že vrsto let aktiven v okviru Zveze tabornikov Slovenije

Naziv Naj mladinski voditelj je prejel Gregor Matavž iz Javornika na predlog Zveze tabornikov Slovenije, in sicer za dolgoletno mladinsko delo na Koroškem. Kot mladinski aktivist in mladinski voditelj je Gregor aktiven že 17 let. V letu 2014 je s svojim delom največ prispeval pri ustanavljanju nove enote tabornikov na Koroškem, kjer je pomagal pri koncipiranju, načrtovanju in nudenju podpore. Bil je nepogrešljivi del projekta »Neformalna Koroška zveza tabornikov«, organiziral zimovanje treh taborniških društev, organiziral letni tabor ter jesenovanje z mednarodno dimenzijo in mentoriral več kot 100 mladostnikom.

Naj mladinski projekt je postal projekt Ulično mladinsko delo – »Žoga skače«na predlog Društva Svit Koper, društvo za pomoč odvisnikom in njihovim družinam. Projekt, ki ga izvaja skupnost mladih New Prevent, je projekt uličnega mladinskega dela, ki poteka izven institucionalnih okvirov, in ki promovira ulico tudi kot prostor socializacije, učenja in zabave mladih. Osnovni cilj projekta, ki na inovativen in drugačen način pristopa do mladih, je krepitev in usmerjanje mladih v zdrav življenjski slog. V društvu delajo tudi z aktivnimi uporabniki drog, zato se pomena preventive toliko bolj zavedajo. Projekt na mladim prijazen način, v njihovem okolju, predstavlja različne možnosti skrbi za zdrav način življenja in s tem pušča pozitivno sled v lokalnem okolju.

Komisija, ki je odločala o Naj nazivih pa se je odločila podeliti še eno posebno priznanje. Priznanje za posebne dosežke je prejel projekt Žinkana, ki ga je organiziral Mladinski center Dravinjske doline. Projekt Žinkana je potekal v mesecu aprilu 2014 in je bil del vseslovenske prostovoljne akcije Dan za spremembe. V okviru projekta so mladi prostovoljci uredili lokalni športni park. V projektu so poleg lokalnih prostovoljcev sodelovali tudi prostovoljci v okviru EVS in skupaj pripravili celodnevno dogajanje, ki je poleg čiščenja vsebovalo tudi spretnostne igre, snemanje videospota Happy in druženje prostovoljcev na pikniku. Projektu je bil dodeljen naziv nagrade za posebne dosežke, saj so v lokalnem okolju k sodelovanju privabili 39 različnih lokalnih organizacij in podjetij, preko 150 prostovoljcev in 4 EVS prostovoljce, ki so skupaj v lokalnem okolju pustili pozitivno sled in zgled.

Natečaj Prostovoljec leta 2013

Mladinski svet Slovenije (MSS) je v petek, 27. junija 2014, pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja, pripravil prireditev z razglasitvijo najboljših prostovoljcev in prostovoljskih projektov za leto 2013, ki jo je v ljubljanskih Križankah gostila Mestna občina Ljubljana. V natečaj Prostovoljec leta je letos 134 različnih prijaviteljev prijavilo 187 posameznikov in 42 projektov. Podelili smo naziva Naj prostovoljec in Naj prostovoljka v treh starostnih skupinah, naziv Naj prostovoljski projekt, naziv Naj mladinska voditeljica in Naj mladinski projekt ter dve posebni priznanji. Gre za tradicionalni prireditev, ki jo je Mladinski svet Slovenije izvedel že dvanajstič zapovrstjo.

Priznanja so podelili ministrica dr. Anja Kopač Mrak, minister dr. Jernej Pikalo , župan MOL g. Zoran Janković ter predsednica Mladinskega sveta Slovenije Tea Jarc.

Ključno priznanje za kolektivno delo in naziv Naj prostovoljski projekt je prejel projekt Dar za dar, ki ga izvajajo mladi iz Kotelj. Gre za 12 let trajajoči projekt izdelave šivanih voščilnic z namenom zbiranja sredstev za obnovo kulturne dediščine v Kotljah. Pri projektu je v tem času sodelovalo več kot 300 posameznikov, 20 jih je vztrajalo vseh 12 let. V projektu je skupina prostovoljcev poskrbela za vse faze dela, vključno s predstavitvijo projekta tudi v tujini ter pripravo knjige ob zaključku projekta.

V starostni skupini do 19 let je prejela naziv Naj prostovoljka Amajla Velić iz Postojne na predlog Območno združenje Rdečega križa Postojna, in sicer za sodelovanje v pilotnem projektu z naslovom Mladi za boljši svet. Samostojno je izvajala tudi delavnice za mlade in program učne pomoči za socialno ogrožene. Amajla je pomembno prispevala k širjenju humanitarnih vrednot in prostovoljstva med mladimi.

V starostni skupini do 19 let je prejel naziv Naj prostovoljec Marko Lenarčič iz Murske Sobote na predlog Slovenske filantropije, in sicer za medgeneracijske aktivnostih (poučevanje starejših) v okviru Hiše Sadeži družbe v Murski Soboti. Samostojno pa je izvajal tudi različne tematske delavnice za mlade ter k aktivnostim pritegnil več drugih mladih prostovoljcev.

V starostni skupini 20-30 let je prejela naziv Naj prostovoljka Urška Česnik iz Ljubljane na predlog Društva za pomoč mladim. Urška je bila v letu 2013 aktivna pri različnih projektih in različnih oblikah aktivnosti za mlade – prijavitelji so našteli 6 različnih projektov oz. sklopov aktivnosti. Bila je predvsem izvajalka izobraževanj in organizatorka dogodkov pri raznovrstnih delavnicah in drugih izobraževanjih, pri uličnem delu z mladimi, na mednarodnem področju ter pri izvedbi družabnih aktivnosti. Sama je vodila tudi skupino mladih prostovoljcev.

V starostni skupini 20-30 let je prejel naziv Naj prostovoljec Ivan Kramberger iz Gornje Radgone na predlog Društva Sožitje Gornja Radgona. Ivan je prostovoljec z izjemnim razponom aktivnosti. V letu 2013 je sodeloval pri organizaciji vseh projektov Društva Sožitje, društva za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju, posebej pri programu vseživljenjskega učenja. Prav tako je bil aktiven kot mentor mladim v gasilskem društvu, kot spremljevalec in inštruktor smučanja pri Zvezi Sonček ter v drugih vlogah še pri Združenju policistov Slovenije, Zavodu 116, Slovenski filantropiji ter pri projektu Simbioza. V letu 2012 je že prejel naziv Naj prostovoljec, zaposlen v javni upravi.

V starostni skupini nad 30 let je prejela naziv Naj prostovoljka Blanka Tomšič iz Mengša na predlog Maje Petek Tomšič, in sicer za prostovoljno delo v Mladinskem centru Mengeš. Sama ustanovitev mladinskega centra je rezultat njenih večletnih prizadevanj. Blanka, sedaj kot predsednica mladinskega centra, skrbi za njegovo delovanje ter uvaja druge prostovoljce. V letu 2013 je bilo pod njenim mentorstvom ali z njeno pomočjo izpeljanih več uspešnih projektov in izobraževanj, ključna pa je bila prenova prostorov centra, pri kateri so aktivno sodelovali mladi. Prostovoljka je tudi sama fotografirala in napisala prispevke za lokalne medije o večini dogodkov v mladinskem centru.

V starostni skupini nad 30 let prejme naziv Naj prostovoljec Črtomir Urbašek iz Velenja na predlog Zveza društev upokojencev Slovenije in Društva upokojencev Velenje, in sicer za delo koordinatorja prostovoljcev v projektu Starejši za starejše. Črtomir pa prav tako vodi in izvaja aktivnosti pri drugih projektih, kjer gre predvsem za različne oblike pomoči starejšim, predvsem socialno ogroženim.

Naziv Naj mladinska voditeljica je prejela Albina Kolar iz Šentjurja na predlog občine Šentjur, in sicer za vodenje lokalnega društva slovenske podeželske mladine. Albina je bila glavna organizatorka državnih kmečkih iger (nacionalno tekmovanje mladih v kmetijskih veščinah), ki se jih je udeležilo okrog 2000 ljudi. Hkrati je organizirala še več strokovnih ekskurzij in skrbela za redno delovanje društva. Njena zasluga je tudi večja odprtost društva in sodelovanje z drugimi institucijami v občini. Prejela je tudi že naziv Naj prostovoljka Občine Šentjur.

Naj mladinski projekt je postal 15. študentska delovna brigada na predlog Študentske organizacije univerze v Mariboru. Študentske delovne brigade predstavljajo pomoč krajanom na določenem območju. Vsako leto potekajo na geografsko ali drugače prikrajšanih območjih, v letu 2013 je bilo to v občini Radeče. Sama aktivnost je trajala 10 dni, priprave pa so se pričele že pet mesecev prej. 45 študentov (mladih) je tako sodelovalo pri vzdrževanju poti, parka in ribnika, pri opravilih na kmetiji ipd. Aktivnosti študentov so naletele na dober odmev pri domačinih kot tudi pri množičnih medijih.

Komisija, ki je odločala o Naj nazivih pa se je odločila podeliti še 2 posebni priznanji. Prvo posebno priznanje je prejel Ignac Habjanič iz Ptuja na predlog Osnovne šole Ljudski vrt Ptuj, in sicer za akcije zbiranja plastičnih pokrovčkov z namenom zbiranja sredstev za humanitarne namene Akcijo zbiranja pokrovčkov je Ignac razširil po različnih institucijah, šolah, vrtcih, restavracijah itd. v ptujskem okolišu, pri transportu pa so sodelovale tudi železnice in slovenska vojska.

Posebno priznanje je prejel tudi dr. Ahmed Pašić iz Jesenic na predlog Človekoljubno dobrodelnega društva UP Jesenice. Ahmed je je v letu 2013 organiziral preko 60 prostovoljskih akcij, ustanovil civilno iniciativo Ejga – za lepše Jesenice, ki je poskrbela za urejanje Jesenic, ter več humanitarnih akcij. S svojim delom je pritegnil več tisoč podpornikov in več kot 100 neposrednih udeležencev akcij ter več donatorjev.

Nagrade za prostovoljce v okviru Natečaja Prostovoljec leta so prispevali naslednji donatorji

>>> 2012

Natečaj Prostovoljec leta 2012

V sredo, 26. junija 2013, je Mladinski svet Slovenije pod pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja, in v sodelovanju z MInistrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport na Brdu pri Kranju pripravil zaključno prireditev natečaja Prostovoljec leta. V natečaj za leto 2012 je letos 152 različnih prijaviteljev prijavilo 187 posameznikov in 64 projektov; vse statistike natečaja so letos rekordne. Podelili smo 9 ključnih nazivov in še dve posebni priznanji: Naj prostovoljec in Naj prostovoljka v treh starostnih skupinah, naziv Naj prostovoljski projekt ter Naj mladinski voditelj in Naj mladinski projekt.

Fotogalerija projekta se nahaja na FB strani Mladinskega sveta Slovenije.

Ključno priznanje za kolektivno delo in naziv Naj prostovoljski projekt prejme projekt Zate, zame, za nas Društvo za penalno in postpenalno obravnavo Prestop. Projekt predstavlja sklop izobraževalnih dejavnosti za zaprte in priprte osebe z namenom prispevati k razvoju sodobnega, humanega in resocializacijsko usmerjenega zaporskega sistema. Prostovoljci društva preko delavnic skrbijo za kreativno preživljanje prostega časa in razvijanje kompetenc zaprtih in priprtih oseb, uvajanje novih metod dela z njimi, hkrati pa si prizadevajo za destigmatizacijo zapornikov ter osveščanje in informiranje strokovne in laične javnosti temah, povezanih s kazenskopravnim sistemom. 

V starostni skupini do 19 let prejme naziv Naj prostovoljka Medina Jagurdžija iz Jesenic, in sicer na predlog  Človekoljubnega dobrodelnega društva UP Jesenice. Medina je v letu 2012 organizirala delavnice s področja medgeneracijskega sodelovanja, medkulturnega dialoga in prostovoljstva. Aktivno pa je bila vključena tudi v humanitarne projekte za otroke iz Bosne in Hercegovine.

V starostni skupini do 19 let prejme naziv Naj prostovoljec Andraž Kvas iz občine Oplotnica  na predlog Srednje šole Slovenska Bistrica, in sicer za pobudništvo pri mladinskem organiziranju in izvajanju različnih dejavnosti, predvsem v okviru dijaške skupnosti in dijaške sekcije študentskega kluba.

V starostni skupini 20-30 let prejme naziv Naj prostovoljka Sara Borošak iz Maribora, in sicer na predlog mednarodnega združenja AIESEC. Sara Borošak je bila ena od voditeljic programa pod imenom Ti vodiš, v okviru katerega je organizacija AIESEC Bahrain skrbela za izobraževanje mladih voditeljev, kjer je pripravljala izobraževanja za bahrainsko mladino. Ok. 900 ur njenega dela se je obrestovalo v širitvi organizacije v geografskem smislu, ustanavljanja novih enot in povišanju članstva za 70%.

V starostni skupini 20-30 let prejme naziv Naj prostovoljec Dejan Štemberger iz Dobravelj na predlog Slovenske filantropije. Dejan Štemberger je v letu 2012 deloval kot koordinator projekta ustanovitve medgeneracijskega centra v Vipavi, in sicer po modelu Slovenske filantropije, ki pa ga je moral prilagoditi dotičnemu lokalnemu okolju, pri čemer je uporabil tudi svoje mednarodne prostovoljske izkušnje. Zaradi njegovega dela, pravijo prijavitelji, je Vipava postala drugi kraj v Sloveniji, ki ima medgeneracijski skupnostni center.

V starostni skupini nad 30 let prejme naziv Naj prostovoljka Marta Gregorc iz občine Ormož, in sicer na predlog Osnovne šole Ivanjkovci. Marta Gregorc je aktivna v več prostovoljskih društvih ter sodeluje z osnovno šolo kot mentorica otrokom pri različnih šolskih dejavnostih s področja kmetijstva in ljudske folklore. Vodi tudi folklorno skupino, pripravlja delavnice in druge aktivnosti s tega področja in dejavno skrbi za prenos ljudskega izročila ter dogajanje in vzdušje v svojem okolju.

V starostni skupini nad 30 let prejme naziv Naj prostovoljec Martin Cmok iz občine Šentjur, ki ga je tudi predlagala za ta naziv. Martin Cmok kot prostovoljec deluje v štirih društvih; na področju gasilstva in čebelarstva pa se ukvarja med drugim tudi z vzgojo otrok in mladih. Kot mentor čebelarskega krožka dosega s svojimi varovanci uspehe na tekmovanjih na državni ravni. Za svojo raznoliko dejavnost je bil že izbran za Naj prostovoljca Občine Šentjur.

Naziv Naj mladinska voditeljica prejme Ana Grahor iz Ajdovščine, in sicer na predlog Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS). Prostovoljsko delo Ane Grahor v letu 2012 v ZSKSS ocenjujejo na 1300 ur, ki jih je posvetila vodenju skupine mladih skavtov, organizaciji največjega dogodka organizacije – tabora skavtskih voditeljev “Ogenj v meni” ter izobraževalnih srečanj v okviru ZSKSS.

Naj mladinski projekt je postal Družbeno odgovorni dnevi v izvedbi Mestne zveze tabornikov Ljubljana.

Zveza je organizirala taborniške aktivnosti za različne skupine mladih s posebnimi potrebami. 60 prostovoljcev je bilo tako vključenih v pripravo in izvedbo družabnih aktivnosti, kot so ročna dela, skavtske veščine in druge poučne in razvedrilne aktivnosti. Namen projekta je bil tako razveseliti 130 mladih s posebnimi potrebami, ki se sicer ne bi mogli udeležiti klasičnih taborniških aktivnosti, kot tudi izobraziti same prostovoljce o delu z različnimi skupinami mladih.

Komisija, ki je odločala o Naj nazivih pa se je odločila podeliti še 2 posebni priznanji. Prvo posebno priznanje prejme Ana Lukner iz Trzina, in sicer na predlog Osnovne šole Trzin kot ustanoviteljica fundacije Anina zvezdica – hitro razvijajoče se humanitarne akcije. Fundacija namreč iz leta v leto izvaja vse uspešnejše akcije obdarovanja socialno ogroženih družin. Od ustanovitve v letu 2010 do 2012 je letno število obdarjenih družin naraslo s 37 na 2100; število sodelujočih prostovoljcev je naraslo na več kot 3000, ter nekaj 100 sodelujočih institucij. Ana Lukner je pred tem že postala tudi Delova osebnost leta.

Posebno priznanje prejme tudi projekt Festival HISTeRIA 2012 v izvedbi KD Matita iz Kopra. Festival  je na nekonvencionalen in inovativen način združil predvsem mlade, ki so na svojstven način uspeli realizirati enega od največjih ustvarjalnih in interaktivnih umetniških druženj pri nas. V letu 2012 so udeleženci festivala z izrazitim mednarodnim značajem in prisotnostjo ustvarjalcev s celega sveta pritegnili več tisoč obiskovalcev.

Več:

 

Natečaj Prostovoljec leta 2011

14. junija 2012 je Mladinski svet Slovenije (MSS) pod pokroviteljstvom predsednika RS dr. Danila Türka, na Brdu pri Kranju pripravil prireditev z razglasitvijo najboljših prostovoljcev in prostovoljskih projektov za leto 2011. V natečaj Prostovoljec leta je letos 130 različnih prijaviteljev prijavilo 162 posameznikov in 52 projektov. Podelili smo naziva Naj prostovoljec in Naj prostovoljka v treh starostnih skupinah, naziv Naj prostovoljski projekt ter Naj mladinski voditelj in Naj mladinski projekt. Gre za jubilejno deseto prireditev.

Priznanja so podelili predsednik RS Danilo Türk, minister Andrej Vizjak, direktor Urada za mladino Peter Debeljak ter predsednik MSS Kamal Izidor Shaker.

Ključno priznanje za kolektivno delo in naziv Naj prostovoljski projekt je prejel projekt Nešteto razlogov za življenje – humanitarna kampanja ob 25. obletnici Društva onkoloških bolnikov Slovenije. Vseslovenska kampanja je bila namenjena spreminjanju negativnih prepričanj o onkoloških boleznih in promociji zdravega načina življenja. Društvo onkoloških bolnikov Slovenije je bilo prvi nosilec naziva Naj prostovoljski projekt za leto 2004 s projektom Pot k okrevanju in je tako po sedmih letih znova prišlo do prestižnega naziva.

V starostni skupini do 19 let je prejela naziv Naj prostovoljka Taja Korošec iz Velenja na predlog  Šolskega centra Celje, Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo, in sicer za širino prostovoljskih dejavnosti; aktivna je namreč v okviru dijaške skupnosti, kjer je pobudnica humanitarnih akcij, aktivna pa je tudi pri društvu tabornikov in gasilskem društvu.

V starostni skupini do 19 let je prejel naziv Naj prostovoljec Luka Marcen iz Celja na predlog Celjskega mladinskega centra, in sicer za aktivnosti na kulturnem področju in mladinskem področju ter pri promociji prostovoljstva. Luka sam pripravlja gledališke igre in v njih tudi igra; pravi, da želi “s svojimi gledališkimi predstavami svojim vrstnikom približati pomen kulture in jim predstaviti možnost kritičnega izražanja skozi umetnost.”

V starostni skupini 20-30 let je prejela naziv Naj prostovoljka Katja Poznič iz Moravč na predlog Sezama, združenja mladih, staršev in otrok, in sicer za vodenje več programov za kreativno preživljanje prostega časa za otroke, pri čemer se je še posebej izkazala z razvojem inovativnih metod dela in didaktičnimi pripomočki, ki jih sama izdeluje.

V starostni skupini 20-30 let je prejel naziv Naj prostovoljec Klemen Premrl iz Postojne na predlog Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, kjer je voditelj skupine mladih in voditelj izobraževanj, še posebej pa je uspešen pri pripravi multimedijskih reportaž na temo prostovoljstva, ki imajo velik vpliv na člane v organizaciji.

V starostni skupini nad 30 let je prejel naziv Naj prostovoljka Julijana Kralj iz Slovenskih Konjic na predlog Občine Slovenske Konjice, in sicer za svoje obsežno delo za gibalno ovirane invalide, za vodenje Društva Vizija ter sploh za zgled in motivacijo, ki ju daje svoji okolici.

V starostni skupini nad 30 let prejme naziv Naj prostovoljec Ernest Večko iz Celja na predlog Ozare Slovenija, enote Celje, in sicer za svoje obsežno delo na humanitarnem področju; za socialno oskrbo, druženje in spremljanje uporabnikom organizacije, za telefonsko pomoč v stiski, spremljanje neozdravljivo bolnih itd.

Naziv Naj mladinska voditeljica je prejela Nina Stegmüller iz Ljutomera na predlog Mladinskega sveta Ljutomer, in sicer za aktivnosti v okviru mladinskega sveta in mladinskega centra, za vodenje mladih prostovoljcev v okviru sanacije mladinskega centra in delo pri projektu Sožitje.

Naj mladinski projekt je postal Eko Art v izvedbi Javnega zavoda Mladinski center Medvode, in sicer  zaradi zabavnega in inovativnega osveščanja mladih o ponovni uporabi zavrženih predmetov. Med produkti projekta so festival eko umetnosti, fotografska razstava, preko 20 različnih glasbil iz odpadnega materiala, glasbena zgoščenka z eko art glasbo ter video posnetki.

Komisija, ki je odločala o Naj nazivih pa se je odločila podeliti še 2 posebni priznanji. Prvo posebno priznanje prejela Lidija Saje iz Črnomlja na predlog Ženskega pevskega zbora Društva upokojencev Metlika, dolgoletna aktivistka, ki še vedno deluje kot dirigentka pevskega zbora in ima, kot pravi “kljub svojim letom še vedno nove ideje za delo z zborom”.

Posebno priznanje je prejel tudi Zavod Ypsilon za projekt Simbioz@, e-pismena Slovenija, za projekt medgeneracijskega sodelovanja računalniškega opismenjevanja starejših, v katerem je sodelovalo nekaj manj kot 2.500 mladih prostovoljcev in več kot 5.700 udeležencev na 210 lokacijah v Sloveniji; v projekt pa je bilo vloženih več kot 10.000 prostovoljskih ur.

Natečaj Prostovoljec leta 2010

21. junija 2011 je Mladinski svet Slovenije pod pokroviteljstvom predsednika RS dr. Danila Türka, na Brdu pri Kranju pripravil prireditev z razglasitvijo najboljših prostovoljcev in prostovoljskih projektov za leto 2010. V natečaj je letos 135 različnih prijaviteljev prijavilo 168 posameznikov in 58 projektov; skupno število prijav – 226 – se je v primerjavi z lanskim letom (187 prijav) močno povečalo.

Podelili smo naslednje nazive in priznanja:

Naziv Naj prostovoljec 2010 v kategoriji moški do 19. leta je prejel Stanko Železinger iz Zreč, in sicer na predlog Šolskega centra Celje, Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko za njegovo obsežno delovanje v okviru gasilstva, kjer sam deluje kot gasilec, s sodelovanjem pri mentorstvu pa pripomore tudi k vključevanju in izobraževanju drugih mladih gasilcev.

Naziv Naj prostovoljec 2010 v kategoriji moški od 20. do 30. leta je prejel Benjamin Tomažič iz Ajdovščine, in sicer na predlog društva SKAM – Skupnost katoliške mladine za njegovo razvejano delo z otroki in mladimi, pri čemer je bil v vodilnih vlogah aktiven tako na lokalnem, nacionalnem kot mednarodnem nivoju.

Naziv Naj prostovoljec 2010 v kategoriji moški nad 30 let je prejel Marko Škrajnar iz Ljubljane, in sicer na predlog Slovenskega društva Hospic za samoiniciativno in požrtvovalno delo z žalujočimi ob izgubi bližnjih, z drugimi prostovoljci ter za njegovo vlogo pri zagonu programa Hiše Hospica v letu 2010.

Naziv Naj prostovoljka 2010 v skupini ženske do 19. leta je prejela Urša Bernardič iz Krškega, in sicer na predlog Gimnazije Brežice za sodelovanje pri projektu Prostovoljno socialno delo mladih in njeno vlogo pri mladinskih in humanitarnih organizacijah, kjer je sodelovala kot nosilka idej, animatorka, voditeljica in organizatorka aktivnosti tako za otroke in mladostnike kot za starejše ljudi.

Naziv Naj prostovoljka 2010 v skupini ženske od 20. do 30. leta je prejela Taja Borštnar iz Mirne, in sicer na predlog Društva Center za pomoč mladim za vodenje usposabljanj in delavnic za otroke in mlade v okviru različnih organizacij in z različnimi udeleženci; z otroki, študenti, mladostniki s težavami  v odraščanju ter osebami z motnjami v telesnem in duševnem razvoju.

Naziv Naj prostovoljka 2010 v skupini ženske nad 30 let je prejela Jadranka Ravnihar iz Slovenskih Konjic, in sicer na predlog Območnega združenja Rdečega križa Slovenske Konjice za njeno vztrajno in požrtvovalno delo z delo z otroki, ki potrebujejo učno pomoč, ter z osebami z motnjami v duševnem razvoju, saj jim je v letu 2010 posvetila skoraj 2000 prostovoljskih ur.

Naziv Naj prostovoljski projekt 2010 je prejel projekt MAKFEST – festival mladinske altruistične kulture, in sicer na predlog Območnega združenja Rdečega križa Ljubljana za prireditev:

  • ki spodbuja mlade k sodelovanju v kulturi, k solidarnosti, humanosti in prostovoljstvu
  • ki so jo zasnovale in pripravile dijakinje ter
  • ki je k sodelovanju pritegnila kar 260 prostovoljcev.

Naziv Naj mladinski voditelj 2010 je prejel Janko Urbanc iz Šoštanja, in sicer na predlog Šaleškega študentskega kluba za svoje obsežno delovanje med mladimi in za mlade v Mestni občini Velenje.

Naziv Naj mladinski projekt 2010 je prejel projekt MariBAJK – kreativna prenova starih koles v izvedbi prostovoljcev Mladinskega informacijsko-svetovalnega centra Infopeka (Maribor), in sicer za projekt, v katerem so mladi združili okoljevarstvene vidike z ustvarjalnostjo in zabavo ter hkrati opozorili na pomanjkljivosti v javnem prometu v lokalni skupnosti.

Komisija, ki je izbirala Naj prostovoljce in projekte pa se je odločila podeliti tudi 2 posebni priznanji, in sicer:

– Društvu Ekologi brez meja (Ljubljana) za projekt Očistimo slovenijo v enem dnevu! Projekt, ki ga vsi poznamo, je namreč presegel vsa običajna pojmovanja prostovoljskih projektov, saj je v tej vseslovenski akciji sodelovalo ok. 270.000 prostovoljcev.  Društvu smo podelili priznanje za izjemno delo pri zagonu, promociji in mreženju pri projektu, priznanje pa so si hkrati zaslužili tudi druge sodelujoče organizacije in posamezniki, ki so se množično priključili akciji.

Sari Munda iz Svetega Tomaža na predlog Župnijske Karitas Mala Nedelja za njeno delo na kulturnem in humanitarnem področju, saj je kot zelo mlada prostovoljka pokazala veliko samostojnosti in samoiniciativnosti, še posebej v okviru dobrodelne prireditve Klic dobrote.

 

Natečaj Prostovoljec leta 2009

 

9. junija 2010 je na Brdu pri Kranju potekala podelitev priznanj najboljšim prostovoljcem in prostovoljskim projektom za leto 2009. Gre za zaključno prireditev natečaja Mladinskega sveta Slovenije z naslovom “Prostovoljec leta 2009”, katere pokrovitelj je predsednik RS dr. Danilo Türk, ki je prireditev skupaj s svojo soprogo Barbaro Miklič Türk tudi gostil ter izročil priznanje dobitniku naziva Naj prostovoljski projekt. Ostala priznanja sta podelila minister za delo, družino in socialne zadeve dr. Ivan Svetlik in predsednik MSS Kamal Izidor Shaker. Prireditev je popestril tudi nastop glasbene skupine Terrafolk.Na letošnji natečaj je prispelo skupaj 187 prijav; 144 za posameznike in 43 za projekte; sodelovalo je skupno 111 različnih prijaviteljev. Letos smo med Naj nazive z namenom spodbujanja mladinskega dela in mladinskega organiziranja uvedli tudi dve novi kategoriji: Naj mladinski voditelj in Naj mladinski projekt. Tako smo k prijavi spodbudili nekoliko več organizacij s področja mladine; tokratna “posebnost” pa je tudi več prijav s področja kulture; kar nekaj Naj prostovoljcev se ukvarja (tudi) s tem področjem, s področja kulture sta tudi oba projekta, ki sta prejela posebni priznanji.Strokovna komisija, ki je izbirala Naj prostovoljce in projekte, je pri svoji izbiri upoštevala predvsem samostojnost in samoiniciativnost prostovoljcev pri njihovem delu, rezultate njihovega dela, vpliv na okolico ter širjenje prostovoljstva in mreženje (vključevanje različnih institucij, skupin in posameznikov) v njihovo delo. Podelili smomo naziva Naj prostovoljka in Naj prostovoljec v treh starostnih skupinah, Naj prostovoljski projekt, Naj mladinski voditelj oz. Naj mladinska voditeljica in Naj mladinski projekt. Poleg tega se je komisija odločila podeliti še dve posebni priznanji.Na prireditvi smo torej podelili naslednje nazive in priznanja:

Naziv Naj prostovoljec 2009 v kategoriji moški do 19. leta je prejel Klemen Balanč iz Slovenskih Konjic, in sicer na predlog Mladinskega centra Dravinjske doline za uspešno delo z mladimi (predvsem v okviru Kluba dijakov Dravinjske doline), za motiviranje svojih vrstnikov, spodbujanje kreativnosti in zdravega življenjskega sloga.

Naziv Naj prostovoljka 2009 v skupini ženske do 19. leta je prejela Ula Kočevar iz Metlike na predlog Ustanove fundacija za pomoč otrokom za uspešno pripravo in izvedbo humanitarnih aktivnosti, za izjemno samoiniciativnost in vključevanje različnih institucij in posameznikov v svoje delo.

Naziv Naj prostovoljka 2009 v skupini ženske od 20. do 30. leta je prejela Mojca Urh iz Cerkelj na Gorenjskem na predlog Mladinskega centra Cerklje za delovanje na mladinskem, kulturnem, in humanitarnem področju, še posebej za uspešno motiviranje mladih prostovoljcev.

Naziv Naj prostovoljec 2009 v kategoriji moški od 20. do 30. leta je prejel Sebastjan Šeremet iz Novega mesta; na predlog ŠENTa – Slovenskega združenja za duševno zdravje, enote Novo mesto, za delo in aktivizem na kulturnem področju, delo z mladimi ter razvijanje alternativnih in inovativnih pristopov k njihovemu izražanju.

Naziv Naj prostovoljka 2009 v skupini ženske nad 30 let je prejela Jasminka Salanović iz Ljubljane na predlog Muslimanskega dobrodelnega društva Merhamet za delovanje na humanitarnem področju, še posebej za delo z ranjenimi otroci iz Plelestine v okviru projekta Za otroke Gaze.

Naziv Naj prostovoljec 2009 v kategoriji moški nad 30 let je prejel Janko Potočnik iz Spodnjega Kamenščaka (občina Ljutomer); na predlog Mladinskega centra Prlekije za požrtvovalno delo na humanitarnem, kulturnem in mladinskem področju ter za povezovanje med generacijami.

Naziv Naj prostovoljski projekt 2009 najvišji naziv za skupinsko prostovoljsko delo – pa je pripadel Osnovni šoli Stranje (občina Kamnik) za projekt Prostovoljno in ustvarjalno delo mladih – model vzgoje in izobraževanja – za premišljen sistem organiziranja in vodenja prostovoljnega in ustvarjalnega dela osnovnošolcev, skozi katero vzgajajo samostojne in samoiniciativne prostovoljce.

Naj mladinski voditelj / Naj mladinska voditeljica je voditelj/ica skupine oz. skupin mladih v okviru mladinske ali podobne organizacije ali v okviru neformalne skupine, ki v okvirih tega natečaja to delo opravlja prostovoljno. Naj mladinska voditeljica 2009 je postala Irena Mrak iz Nove Gorice, na predlog Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, in sicer za vsestransko in obsežno delovanje med mladimi na lokalnem, regijskem in nacionalnem nivoju v ZSKSS, predvsem na področju izobraževanja mladih.

Pri Naj mladinskem projektu pa gre za prostovoljske projekte, pri katerih je večina prostovoljcev mladih (okvirna starost 15-29 let). Naziv Naj mladinski projekt 2009 je pripadel Društvu Mladi Renče-Vogrsko (občina Renče-Vogrsko, južno od Nove Gorice) za projekt Poletje v Bukowci – projekt, v katerem so mladi združili izobraževanje, kulturo, šport in zabavo, pritegnili številne mlade in obogatili življenje v svojem lokalnem okolju.

Komisija se je odločila podeliti tudi dve posebni priznanji, in sicer dvema projektoma, ki sta bila v ožjem izboru, pa nista bila izbrana za Naj projekt, in sicer:
Občini Škofja loka za projekt Škofjeloški pasijon 2009 – za edinstven in odmeven kulturni dogodek v Sloveniji, ki hkrati z ohranjanjem kulturne dediščine pomeni izjemen dosežek prostovoljstva pri nas.
Kulturnemu društvu Orel Semič za projekt Krakarjevi dnevi 2009 – za izvedbo avtohtone večdnevne kulturne prireditve, ki preko prostovoljstva in spomina na svojega rojaka (posvečeno pesniku Lojzetu Krakarju) poveže lokalno okolje in mu daje poseben ugled.

 

Natečaj Prostovoljec leta 2008

 

12. junija 2009 je Mladinski svet Slovenije podelil nazive Naj prostovoljka / Naj prostovoljec / Naj prostovoljski projekt 2008 v okviru istoimenskega nacionalnega natečaja. Zaključna prireditev natečaja s podelitvijo se je odvijala na Brdu pri Kranju, gostil pa jo je častni pokrovitelj projekta predsednik RS dr. Danilo Türk s soprogo Barbaro Miklič Türk.Na letošnji natečaj je prispelo rekordno število prijav – 180 (132 za posameznike, 48 za projekte). Podelili smo 3 nazive Naj prostovoljka, 3 Naj prostovoljec in 1 Naj prostovoljski projekt. Poleg tega pa smo podelili še 3 posebna priznanja. Ključna priznanja bosta podelila predsednik RS dr. Danilo Türk in minister za delo, družino in socialne zadeve dr. Ivan Svetlik.
Prireditev sta vodila Bernarda Žarn in Jure Sešek, s svojim nastopom pa jo je popestril zbor Perpetuum Jazzile pod vodstvom Tomaža Kozlevčarja.Podelili smo naslednje nazive in priznanja:

Na letošnji natečaj je prispelo 180 prijav (132 za posameznike, 48 za projekte). Podelili smo 3 nazive Naj prostovoljka, 3 Naj prostovoljec in 1 Naj prostovoljski projekt. Poleg tega pa smo podelili še 3 posebna priznanja.

Naziv Naj prostovoljec 2008 v kategoriji moški do 19. leta je prejel Rusmir Delić iz Zagorja ob Savi, in sicer na predlog Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje za njegovo vsestransko delo pri humanitarnih in mladinskih projektih ter za samoiniciativnost in vključevanje svojih vrstnikov v prostovoljske aktivnosti.

Naziv Naj prostovoljka 2008 v skupini ženske do 19. leta je prejela Alma Lea Ojsteršek iz Celja na predlog Salezijanskega mladinskega centra Celje za vodenje mladinskih aktivnosti ter za vpliv njenega dela in življenjske drže na mlade v Celju.

Naziv Naj prostovoljka 2008 v skupini ženske od 20. do 30. leta je prejela Emina Hadžić iz Ljubljane na predlog Društva bosansko hercegovskih študentov Slovenije za delo v številnih socialno naravnanih in medkulturnih projektih in vzpostavitev mreže društva z v Sloveniji ter Bosni in Hercegovini.

Naziv Naj prostovoljec 2008 v kategoriji moški od 20. do 30. leta je prejel Dimitrij Amon iz Velenja; na predlog Mladinskega sveta Velenje za njegovo delo na različnih mladinskih projektih in pobudah v Mestni občini Velenje ter za zgled drugim mladim aktivistom.

Naziv Naj prostovoljka 2008 v skupini ženske nad 30 let je prejela Željka Vovk iz Celja na predlog Medgeneracijskega društva za samopomoč Savinja za vodenje skupin za samopomoč in zdravstveno pomoč na terenu ter druge raznovrstne humanitarne aktivnosti.

Naziv Naj prostovoljec 2008 v kategoriji moški nad 30 let je prejel dr. med. Antun Kvasić iz Novega mesta; na predlog Kluba zdravljenih alkoholikov ? Centra za pomoč ljudem v stiski (Novo mesto) za njegovo požrtvovalno delo z ostarelimi, bolnimi in drugimi šibkejšimi skupinami ter mentorstvo svojim sodelavcem.

Naziv Naj prostovoljski projekt 2008 ? najvišji naziv za skupinsko prostovoljsko delo pa je pripadel Društvu Prva medicinska pomoč Rogašovci za projekt Prva medicinska pomoč – za požrtvovalno prostovoljsko delo, ki rešuje življenja. Gre za prostovoljno organizirano nujno medicinsko pomoč, pri kateri ima vsak dan eden od prostovoljcev v uporabi intervencijsko vozilo in je na voljo 24 ur na dan vsak dan. Njihov odzivni čas je tako mnogo krajši, kot če bi čakali pomoč iz najbližje reševalne postaje v Murski soboti.

Prejemniki posebnih priznanj:
Zveza joga društev Slovenije za projekt Joga v zaporih – za prostovoljsko izvajanje tedenske vadbe joge v zaporih, ki je razbilo monotonijo bivanja udeležencev.
Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov za projekt 1. slovenski skavtski jamboree – za izvedbo velikega mladinskega projekta, ki je v vključil več kot 800 prostovoljcev.
Barbara Omerzel iz Jesenic na predlog Društva za delo z mladimi v stiski Žarek (Jesenice)
za njeno preventivno delu z mladostniki in s starši odvisnikov.

– Delovanje MSS in v okviru tega projekt Prostovoljec leta sofinancira Urad RS za mladino.
– Projekt in zaključna prireditev projekta potekata pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS dr. Danila Türka.
– V komisiji za izbor Naj prostovoljcev sodelujejo Fakulteta za socialno delo, Urad RS za mladino, Slovenska filantropija, Društvo mladinski ceh, Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve in Mladinski svet Slovenije.

Natečaj Prostovoljec leta 2007

 

Mladinski svet Slovenije je 18. junija 2008 v Vili Podrožnik izvedel zaključno prireditev natečaja Naj prostovoljka / Naj prostovoljec / Naj prostovoljski projekt 2007. Prireditev sta prijazno gostila predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in njegova soproga Barbara Miklič Türk. Predsednik dr. Türk je sicer tudi častni pokrovitelj projekta.

Na letošnji natečaj se je odzvalo 117 organizacij, ki so prijavile 111 posameznikov in 43 projektov. Podelili smo 3 nazive Naj prostovoljka, 3 Naj prostovoljec in 1 Naj prostovoljski projekt. Poleg tega pa smo podelili še 3 posebna priznanja. Ključna priznanja sta podelila predsednik RS dr. Danilo Türk in ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman.

Naziv Naj prostovoljec 2007 v kategoriji moški do 19. leta je prejel Miha Brkinjač (Ljubljana) na predlog Slovenske filantropije, Združenja za promocijo prostovoljstva in sicer za poučevanje starejših in delo na humanitarnih projektih, za promocijo prostovoljstva v okviru različnih dogodkov ter za atraktivne in ustvarjalne pristope pri svojem delu.

Naziv Naj prostovoljka 2007 v kategoriji ženske do 19. leta je prejela Nuša Tojnko (Maribor) na predlog Društva Center za pomoč mladim, in sicer za za soorganizacijo in promocijo različnih prireditev, javnih tribun, mednarodnih izmenjav delavnic za otroke s posebnimi potrebami idr., za aktivno udejstvovanje na lokalnem in mednarodnem nivoju ter za izjemen vzor mladim, kako biti mlad in aktiven.

Naziv Naj prostovoljec 2007 v kategoriji moški od 20. do 30. leta je preje Blaž Šelekar (Podčetrtek) na predlog Mladinskega kulturnega turističnega društva Lepe strune, in sicer za povezovanje in ohranjanje stikov med različnimi društvi v domačem kraju, za organizacijo kulturnih aktivnosti in drugih projektov v širšem lokalnem okolju in za spodbujanje mladih k aktivnemu udejstvovanju v domačem okolju.

Naziv Naj prostovoljka 2007 v kategoriji ženske od 20. do 30. leta je prejela Darja Potočnik (Selca) na predlog Zavoda Voluntariat, in sicer za organiziranje in vodenje številnih projektov in izobraževanj, za strokovno delo v Ženski svetovalnici, posebej za pomoč ženskam z motnjami hranjenja ter za promocijo prostovoljnega dela v Sloveniji in tujini.

Naziv Naj prostovoljec 2007 v kategoriji moški nad 30 let je prejel Marjan Pintarič (Precetinci, Ljutomer) na predlog Mladinskega svetaLjutomer in Turističnega društva Nočni pohodniki, in sicer za delo s socialno ogroženimi, predvsem za osveščanje javnosti o potrebi po integraciji beguncev v slovensko družbo, za pomoč pri ustanavljanju novih nevladnih organizacij v Pomurju ter za motiviranje in vključevanje drugih v prostovoljno delo.

Naziv Naj prostovoljka 2007 v kategoriji ženske nad 30 let je prejela Marija Cehner (Maribor) na predlog Slovenskega društva Hospic, in sicer za vodenje izobraževanj in urednikovanje glasila Hospic, za vestno in požrtvovalno delo na različnih področjih na lokalni in nacionalni ravni ter za vse zasluge pri širjenju prostovoljstva.

Naziv Naj prostovoljski projekt 2007 pa je pripadel Krajevni organizaciji Rdečega križa Skoke (občina Miklavž na Dravskem polju), in sicer za organizacijo nakupa bivalnika in ureditev bivalnih razmer za sokrajana; za učinkovit odziv na stisko sočloveka, za združitev moči s sokrajani, občino Miklavž na Dravskem polju in drugimi donatorji in za dokaz, da znajo ljudje na vasi združiti moči za višje cilje.

Prjejemniki posebnih priznanj: Dušan Flisar (Maribor) za delo v Ambulanti za osebe brez obveznega zdravstvenega zavarovanja; Francka Smrekar (Semič) za večletno urejanje in ohranjanje kulturnega spomenika ter Društvo informacijski center Legebitra (Ljubljana) za projekt Enaki v različnosti – Živa knjižnica.

Povezava na fotogalerijo.

Povezava na objavo natečaja.

Povezava na napoved prireditve.

Pri izpeljavi projekta so nam predvsem z nagradami za prostovoljce pomagali naslednji sponzorji:

>>> 2006

>>> 2005

>>> 2004

>>> 2003

>>> 2002

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.