Domov Rastimo skupaj 2019
28.03.2019

Rastimo skupaj 2019

Na Mladinskem svetu Slovenije ponovno v vlogi glavnega organizatorja na pobudo Urada RS za mladino nadaljujemo s projektom Rastimo skupaj, ki se letos izvaja že peto leto zapored v sodelovanju z izbranimi občinami in mladinskimi organizacijami s ciljem razvoja mladinskih lokalnih politik.

V ta namen ustanovljena delovna skupina bo v letu 2019 organizirala šest regijskih dogodkov, ki se bodo v letu 2020 nadaljevali v preostalih šestih regijah Slovenije. Regijski in lokalni dogodki bodo v obeh letih potekali s poudarkom na informiranju mladih na lokalni in regijski ravni, na komuniciranju z njimi, na načinih in uporabi komunikacijskih orodji ter vključevanju mladih v procese odločanja na lokalni ter regijski ravni oz. e-participaciji mladih. 

Razlog, da smo se v letošnjem letu odločili za izbrano področje, temelji na dejstvu, da je eden izmed razlogov za nizko participacijo mladih v lokalnem okolju predvsem slaba informiranost mladih o možnostih participacije ter o dogajanjih v lokalnih okoljih nasploh. Zato želimo skozi projekt Rastimo skupaj 2019 izboljšati informiranje mladih in komunikacijo z njimi oz. med njimi in odločevalci v lokalnih skupnostih in jih tako spodbuditi v vključevanje v odločilne procese odločanja. V Nacionalnem programu za mladino 2013–2021 je informiranje izpostavljeno kot eno od ključnih področij, ki vpliva na doseganje avtonomije mladih in njihovo aktivno participacijo v družbi.

Poleg tega je bil na ravni Evropske unije sprejet kot četrti izmed ključnih ciljev, ki jih je treba naslavljati v mladinski politiki, tudi cilj, ki izpostavlja problem dostopa do informacij, predvsem pridobivanja resničnih in natančnih informacij ter problem vključevanja v konstruktivni dialog. V ta namen je Urad RS za mladino v lanskem letu pripravil osrednje informacijsko središče za mlade portal mlad.si, ki ima svoje močne nastavke tudi na družbenih omrežjih, kjer mladi danes »preživijo« veliko časa.

Pri individualnem delu bomo skozi projekt Rastimo skupaj občinam in mladinskim organizacijam svetovali, kako izboljšati načine informiranja mladih o aktivnostih za mlade in vključevanju v procese odločanja. Potrudili se bomo najti načine, ki bodo mladim in občinam olajšali dialog in spodbudili mlade in občine k oblikovanju konstruktivnih dialogov na prijazen način. Vplivati želimo na primanjkljaje na obeh straneh, tako na strani sektorja kot odločevalcev in okrepiti sodelovanje med vsemi, ki sooblikujejo mladinsko politiko na lokalni ravni.

Vse zainteresirane občine in mladinske organizacije vabimo, da se nas kontaktirajo na naslov rastimo.skupaj@mss.si.  Preko spletnih strani in družbenih omrežij bomo obveščali javnost o napredku projekta ter datumih dogodkov.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.