O mladinskem delegatu

Žiga Ciglarič je že od osnovnošolskih let aktiven član raznih kulturnih društev, ki se ukvarjajo z ohranjanjem kulturnih običajev, plesov in ljudskega izročila. Ohranjanje kulturne tradicije uspešno zagovarja tudi v OZN, saj je kot delegat na raznih simulacijah zasedanj OZN prejel številne nagrade za najboljšega delegata, častne omembe in nagrade za najboljšo resolucijo. V srednji šoli je bil tudi generalni sekretar GimMUN, največje dijaške simulacije zasedanj OZN na državni in regijski ravni. V lokalnem okolju je poznan po aktivnem zagovorništvu mladinske politike, pomena humanitarnega dela in ohranjanja kulturne dediščine. V času predsedovanja Slovenije Svetu EU se je usposabljal na Sektorju za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč na MZZ.

K čemu bo stremel tekom trajanja mandata?

Tekom mandata si bo Žiga prizadeval za aktivno sodelovanje in promocijo mladinskih organizacij, društev in ostalih organizacij, ki ozaveščajo o delu in pomenu Organizacije Združenih narodov, spoštovanju in implementaciji temeljnih človekovih pravic, izboljševanju položaja mladih, humanitarnem delu in ohranjanju kulturne dediščine. Pri tem se bo osredotočil predvsem na spodbujanje aktivne participacije mladih v teh organizacijah in na relevantne cilje trajnostnega razvoja, predvsem na področju odpravljanja lakote, miru, vladavine prava in močnih institucij ter kvalitetne izobrazbe.

Kakšni so cilji njenega enoletnega mandata?

Žiga Ciglarič, aktualni mladinski delegat pri OZN, poudarja: »Glavni razlog za odločitev k prijavi na ta položaj je bil predvsem v tem, ker želim mladim predstaviti pomen instituta Mladinskega delegata pri OZN in obenem opozoriti na številne pozabljene krize, ki pestijo po svetu, obenem pa promovirati pomen ohranjanja kulturne dediščine, ki izginja. Dela Mladinskega delegata ne vidim samo v ozaveščanju odločevalcev o problematiki mladih, ampak tudi kot možnost k aktivnemu pristopu reševanja problemov. S projekti in konferencami, kot je npr. zasedanje Generalne skupščine OZN, lahko predstavljam most med odločevalsko in mladinsko sfero in tako motiviram številne mlade k aktivnem angažiranju v organizacijah na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni. Prepričan sem, da si mladi želimo sodelovati v pogovorih in sprejemanju odločitev, ki se tičejo naše prihodnosti, potrebujemo pa nekaj motivacije in vzpodbude. Obenem upam, da bom lahko tekom mojega mandata predvsem mladim predstavil delo predvsem humanitarnih organizacij in kulturnih društev. Namreč, njihova nesebična pomoč sočloveku v stiski, nenehen boj za odpravo krivic in po drugi strani ohranjanje stoletja starih običajev so pogosto spregledani. Upam, da bom ta negativen trend obrnil

 

Na koncu je izrazil upanje, da bo s posamezniki, ki si želijo oblikovati skupno prihodnost in jo usmeriti v izpolnjevanje zastavljenih ciljev, aktivno sodeloval in dokazal, da lahko mladi predstavljamo aktiven, močan in spoštovan glas v odločanju glede zadev, ki se tičejo naše skupne prihodnosti.

 

Žiga Ciglarič je dosegljiv na e-naslovu unyd@mss.si, njegovemu delu lahko sledite na Instagramu – unyd_slovenia ter Twitterju – @UNYD_Slovenia.

 

Pretekle mladinske delegatke oz. delegati:

  • mandat 2021/2022 – Lucija Karnelutti
  • mandat 2020/2021 – Lucija Tacer
  • mandat 2019/20 – Patrik Bole
  • mandat 2018/19 – Urša Svetelj
  • mandat 2017/18 – Sabina Carli
  • mandat 2016/17 – Andraž Šiler
  • mandat 2015/16 – Katja Cimermančič
  • mandat 2014/15 – Miha Pongrac

 

Pojdi na:

 1. Mladinski delegat OZN
 2. O mladinskem delegatu
 3. Postani mladinski/a delegat/ka
 4. Projekti
 5. Kontakt
Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.