Domov Obisk mladinskih svetov WB6 v Ljubljani in Zagrebu
15.04.2022

Obisk mladinskih svetov WB6 v Ljubljani in Zagrebu

Mladinski svet Slovenije (MSS) je v sodelovanju z Regional Cooperation Council (RCC) in Evropskim mladinskim forumom (YFJ) izvedel študijski obisk v Sloveniji in Hrvaški na katerem smo gostili predstavnike mladinskih svetov in krovnih mladinskih organizacij iz držav zahodnega Balkana (WB6), Hrvaške in Češke. Študijski obisk, ki je potekal od 28. marca do 1. aprila 2022, je bil namenjen spoznavanju dobrih praks delovanja mladinskih svetov v EU in področja mladine v EU ter krepitvi kapacitet vodstvenih kadrov v mladinskih svetih WB6. Obiskali so nas predstavniki iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Kosova, Črne gore, Srbije, Severne Makedonije, Hrvaške in Češke.

Obisk je bil organiziran v okviru projekta Western Balkan Youth Lab (WBYL), ki ga vodi RCC. Cilj projekta je omogočiti mladim priložnosti za sodelovanje pri odločanju ter ustvariti dolgoročnejši regionalni strukturiran dialog med mladinskimi organizacijami in odločevalci na nacionalni ravni. Regionalni strukturiran dialog ima za cilj oblikovanje politik, ki bodo povečale sodelovanje mladih pri odločanju, izboljšale splošno družbeno-ekonomsko okolje in mobilnost mladih v državah Zahodnega Balkana.

Udeležence so na prvi dan študijskega obiska nagovorili Ognjen Marković, vodja projekta WBYL, Petra Balažic, svetovalka za politične zadeve pri RCC ter Miha Zupančič, predsednik MSS. Panel je moderiral Patrik Bole, podpredsednik MSS za mednarodno sodelovanje.

V sklopu programa študijskega obiska je potekala okrogla miza na temo mladinskega dialoga in zaključkov 8. cikla mladinskega dialoga na kateri so kot gosti sodelovali Anja Fortuna, podpredsednica Evropskega mladinskega foruma in bivša predsednica MSS, dr. Tomaž Deželan, profesor na Fakulteti za družbene vede, UL, Kristyna Jelinkova, članica upravnega odbora Češkega sveta za otroke in mladino ter Eva Kotnik, ambasadorka mladinskega dialoga na MSS. Panel je moderiral Dominik Derenčin, projektni sodelavec MSS. Udeleženci so spoznali mehanizem mladinskega dialoga, aktivnosti mladinskega dialoga ter perspektivo na proces mladinskega dialoga s strani Evropskega mladinskega foruma, Slovenije, ki je v lanskem letu vodila mladinski dialog v sklopu predsedovanja Slovenije Svetu EU ter Češke, ki prevzema vodenje 9. cikla mladinskega dialoga in predsedovanje Svetu EU julija letos. Dr. Tomaž Deželan je predstavil udeležencem tudi zaključke raziskav 8. cikla mladinskega dialoga in prioritete za Evropske mladinske politike. Anja Fortuna je predstavila zaključke 8. cikla mladinskega dialoga in vlogo Evropskega mladinskega foruma. Kristyna Jelinkova je predstavila prioritete in aktivnosti Češkega predsedovanja Svetu EU za mladino ter svoje izkušnje z mladinskim dialogom. Eva Kotnik je predstavila načrte mladih ambasadorjev mladinskega dialoga v Sloveniji in zaključke z Evropske mladinske konference 9. cikla, ki je potekala januarja v Strasbourgu.

Prvi dan študijskega obiska je potekal tudi pogovor z mag. Dolores Kores, direktorico Urada RS za mladino, kjer so udeleženci skozi dialog izvedeli več o vlogi in strukturi Urada RS za mladino, načrtih in aktivnostih za Evropsko leto mladih, Jamstvu za mlade, financiranju mladinskih organizacij, vključevanju mladih v procese odločanja ter procesu in zaključkih Slovenskega predsedovanja Svetu EU. Pogovor je moderiral Patrik Bole, podpredsednik MSS za mednarodno sodelovanje. Sara Rožman Atelšek, ki vodi družbena omrežja na Uradu RS za mladino, je udeležencem predstavila njeno delo ter pristop Urada do mladih na družbenih omrežjih. Udeleženci so se na delavnici o družbenih omrežjih preizkusili v snemanju TikTok videov za mlade.

V večernem dnevu prvega dne študijskega obiska je bila organizirana okrogla miza z ambasadorji držav WB6 in Centrom za Evropsko prihodnost na temo vloge mladih v procesu širjenja EU na Balkan. Na okrogli mizi, ki jo je vodila Petra Balažic, politična svetovalka na RCC, so sodelovali Pellumb Qazimi, Ambasador Albanije v Sloveniji, Peter Grk, vodja sektorja za Blejski strateški forum in koordinator za Zahodni Balkan na ministrstvu za zunanje zadeve RS, Jernej Grahor, vodja Mladinskega Blejskega strateškega foruma. Na okrogli mizi so govorniki razpravljali o priložnostih, ki jih lahko širitveni proces EU prinese mladim, zaposlovanju in izobraževanju mladih v odnosih EU-Zahodni Balkan, vključno z Eurasmus+ izmenjavami, vlogi civilne družbe v procesu približevanju zahtev za vstop v EU, priložnostih trenutnega povezovanja EU z Zahodnim Balkanom in vključevanju mladih v procese približevanja EU, Blejskem strateškem forumu ter povezovanju z različnimi odločevalci, da se naslovijo ključni problemi.

Drugi dan študijskega obiska so udeleženci obiskali Mestno občino Ljubljana, kjer sta udeležence na Magistratu sprejela župan Ljubljane, Zoran Janković in vodja urada za mladino MOL, Katarina Gorenc. Župan je nagovoril udeležence ter poudaril pomembnost vključevanja mladih v procese odločanja in izpostavil sodelovanje z državami Zahodnega Balkana ter sodelovanje z županom Tirane, ki je naredil ključne premike za razvoj mesta. Katarina Gorenc je predstavila strukturo in delovanje Urada za mladino MOL ter povezovanje z drugimi deležniki: Javnim zavodom Mladi zmaji, komisijo za mladino, mladinskim svetom itd. Predstavila je tudi projekte MOL za mlade, na primer Mrežo mladinskih centrov, podporo mladinskim organizacijam, orodje za beleženje Logbook, itd. ter kandidaturo Ljubljane za Evropsko prestolnico mladih. Odprla se je razprava o Evropski prestolnici mladih, predvsem z mladimi, ki prihajajo iz mest, ki so bila izbrana za Evropsko prestolnico mladih, Tirana in Novi Sad. MSS in MOL sta predlagala tudi vzpostavitev platforme, ki bi povezala Slovenijo z udeleženci in organizacijami na študijskem obisku.

Po predstavitvi MOL-a smo udeležencem približali primer sodelovanja z MOL tudi iz praktičnega vidika. Dobro prakso delovanja na področju mladinskega dela, zaposlovanja in sodelovanja z MOL je predstavil Zavod Nefiks. Alenka Blazinšek Domenis, direktorica Zavoda Nefiks, ter Jože Gornik, manager na Zavodu Nefiks, sta udeležencem predstavila njihove glavne projekte, med katerimi so Logbook, sistem beleženja neformalno pridobljenega znanja tekom izobraževanj, prostovoljnega in študentskega dela, mednarodnih in drugih izkušenj beleženja, Mrežo KROJ – mladinsko mrežo za karierni razvoj mladih, Nefiks karierne rešitve, projekt Kolegice, ki mladim ženskam omogoča lažji vstop na trg dela, mreženje in pridobivanje kompetenc, MC Vič in mrežo mladinskih centrov ter pridobivanje kompetenc mladih za 3D tiskanje in vstop na trg dela.

Drugi dan so v popoldanskem delu udeleženci podrobno spoznali proces zagovorništva in participacije mladih v procesih odločanja, ki ga lahko uporabijo v praksi. Proces zagovorništva in participacije mladih v ključnih odločevalskih procesih jim je predstavil Tin Kampl, raziskovalec na Fakulteti za družbene vede, UL, bivši predsednik MSS in direktor Urada RS za mladino. Udeležencem je predstavil cikel zagovorniških aktivnosti, od identifikacije procesa, SWOT analize in zbiranja informacij, pa vse do sprejemanja odločitev, oblikovanja zagovorniškega načrta, implementacije ter evalvacije. Teoretično podlago je dopolnil s praktičnimi, ki so bili zanimivi za udeležence.

V četrtek, 31. marca, smo se skupaj s kolegi iz Mreže mladih Hrvaške odpravili v Zagrebu. V Zagrebu so Leo Staković, predsednik MMH, Jovana Kepčija Pavlović, glavna tajnica MMH, in Lidija Đukes, vodja financ in administrativnih zadev, predstavili delovanje organizacije, strukturo mladinskega sektorja na Hrvaškem, finance in podporo za mladinske organizacije, aktivnosti mladinskega dialoga ter primere dobrih praks. Po gostovanju v Kuči ljudskih prava, kjer so prostori Mreže mladih Hrvatske, so skupino sprejeli tudi v Hiši EU v Zagrebu, kjer je Marko Boko, svetovalec za PR v Hiši EU in bivši predsednik MMH, udeležencem predstavili njihove aktivnosti za mlade, vključevanje Evropskih poslancev v aktivnosti za mlade in mladinski dialog, odnose z javnostmi, sodelovanje Mreže mladih Hrvaške s Slovenijo ter delovanje v Evropskem mladinskem forumu in SYC – skupini južnoevropskih mladinskih svetov ter razvoj mladinskega sektorja na Hrvaškem.

Študijski obisk se je zaključil s slavnostno in druženjem udeležencev. Na študijskem obisku so nastala nova prijateljstva, poleg tega pa se je obisk zaključil s pozitivno noto in motivacijo za nadaljnje sodelovanje in povezovanje udeležencev. Študijski obisk je poleg spoznavanja dobrih praks v EU in delitve izkušenj, podprl sodelovanje mladih iz WB6, Slovenije, Hrvaške in Češke za trajnostno in mirno prihodnost, ki jo želimo doseči v regiji. Kot so podarili tudi kolegi iz MMH, s takšnimi projekti kot je WBYL krepimo stabilnost, mir, solidarnosti in razvoj v regiji ter širše in gradimo na prihodnosti mladih, ki bo temeljila na spoštovanju človekovih pravic in enakosti. Želimo si, da bi lahko podobno dejali tudi mladi v drugih regijah, kjer se še vedno dogajajo konflikti in ostaja negotova prihodnost.

Zahvaljujemo se glavnim organizatorjem študijskega obiska Regional Cooperation Council-u (RCC), ki so nas povezali, omogočili izvedbo obiska ter skrbijo za mir in razvoj v regiji.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.