Domov Lucija Tacer uradno zaključila mandat UNYD Slovenije – poročilo
02.07.2021

Lucija Tacer uradno zaključila mandat UNYD Slovenije – poročilo

Lucija Tacer je danes tudi uradno zaključila mandat Mladinske delegatke Slovenije pri OZN. Izpostavlja, da se je v letu opravljanja funkcije mladinske delegatke pri OZN naučila zelo veliko. Bolje je spoznala raznolike aktivnosti, ki jih izvajajo mladinske organizacije in povezavo mnogih s cilji trajnostnega razvoja. Nadgradila pa je tudi svoje razumevanje ciljev trajnostnega razvoja, njihovo vseobsežnost in ambiciozno

st, ter razlike med naslavljanjem teh tematik na ravni OZN v primerjavi z lokalno in nacionalno ravnjo. Serija dogodkov, ki se ji je najbolj vtisnila v spomin, so bili pogovori o ciljih trajnostnega razvoja z različnimi aktivnimi mladimi, ki so delili svoje delo, interes in pot do aktivnosti. Po vsakem iz med njih sem bila navdihnjena nad priložnostmi in perspektivami, ki so jih predstavili.

Lucija Tacer, mladinska delegatka pri OZN 2020/21: »Za nami je težko leto, a ne maram izgovorov za neaktivnost, ki krivijo pandemijo. Zagotovo se nam je življenje v zadnjem letu obrnilo na glavo in nočem podceniti resnih stisk v katerih so se mnogi znašli, verjamem pa in sem tudi ob začetku mandata, da se z voljo da veliko narediti. To sem poskusila udejanjiti v svojem delovanju, ki je seveda zaradi omejitev potekalo preko spletnih omrežij in onemogočilo spontana spoznanja in pogovore, je pa zato morda takšno delovanje prispevalo k dostopnosti in nas spodbudilo k uporabi različnih sredstev za sodelovanje na daljavo, kar lahko posebej olajša tudi mednarodna povezovanja.«

Lucija je v spodnjem poročilu dela mladinske delegatke v mandatu 2020/21 na kratko predstavila njeno delovanje v preteklem letu.  V začetku poročila se osredotoča na delovanje v Sloveniji, kjer je posebej izpostavila projekte: pogovori o ciljih trajnostnega razvoja, okrogle mize Mladi o … pomembnih temah, intervjuji z vplivnimi slovenskimi predstavniki ob 75. obletnici OZN ter delavnice o aktivnem državljanstvu za srednješolce. V drugem delu poročila pa se osredotoča na mednarodno delovanje ter sodelovanja z drugimi mladinskimi delegati pri OZN.

Ostaja trdna v svojih prepričanjih in je že usmerjena v prihodnje izzive. Želi nadaljevati delo na temah enakosti spolov, podnebnih sprememb in aktivnega državljanstva ter mladinske participacije, ki so ji služile kot vodilo v preteklem letu. Ob zaključku mandata pa želi svoji naslednici Luciji Karnelutti vso srečo in se veselim njenega doprinosa k institutu ter predstavljanju slovenske mladine pri OZN!

V Mladinskem svetu Slovenije želimo Luciji Tacer vse najboljše na njeni nadaljnji poti, hkrati pa se ji zahvaljujemo, saj je v izrednih razmerah opravila izjemno delo ter izkazala neverjetno mero samoiniciativnosti pri opravljanju te neplačane funkcije. 

Poročilo si lahko ogledate tukaj: Poročilo Mladinske delegatke pri OZN za mandat 2020/2021

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.