Domov Odziv MSS na koalicijsko pogodbo
06.09.2018

Odziv MSS na koalicijsko pogodbo

Mladinski svet Slovenije z veseljem ugotavlja, da je koalicija upoštevala številne predloge Mladinskega sveta Slovenije  in jih vključila v koalicijsko pogodbo in pričakuje, da bo Slovenija čimprej dobila operativno vlado, ki bo zagotavljala, da zapisani predlogi ne bodo ostali le črka na papirju.

Gospodarsko in finančno krizo leta 2009 sta tako Evropska unija kot Republika Slovenija dočakali nepripravljeni. Med tistimi, ki so utrpeli najhujše posledice počasnega reagiranja so bili mladi, ki so takrat vstopali na trg dela, kar priznava tudi EU v Beli knjigi o prihodnosti Evrope in navaja, da se prvič po drugi svetovni vojni v Evropi soočamo z resničnim tveganjem, da bodo generacije današnjih mladih, tudi zaradi takratne neustrezne reakcije oblasti na nove družbe razmere, slabše preskrbljene kot njihovi starši. Zato mora biti osrednja naloga nove koalicije, da v času gospodarske rasti izvede strukturne reforme in prepreči, da bi v obdobju padca gospodarske rasti ponovno dobili izgubljeno generacijo mladih.

Na Mladinskem svetu Slovenije pozdravljamo, da se je koalicija v posebnem poglavju koalicijske pogodbe osredotočila na izboljšanje položaja mladih in v koalicijsko pogodbo vnesla kar nekaj predlogov, ki smo jih na področju zaposlovanje, stanovanjske problematike in participacije predlagali na Mladinskem svetu Slovenije.

Na področju zaposlovanje koalicijska pogodba vsebuje naše predloge, ki se nanašajo na vzpostavitev demografskega sklada, dvig minimalne plače, boj proti prekarnosti, zagotavljanje socialne in pravne varnosti za samozaposlene, spodbujanje zadružništva in socialnega podjetništva, večji poudarek praktičnemu usposabljanju, ureditev nacionalne sheme pripravništev in zmanjšanje birokratskih ovir za mlade podjetnike.

Vir: Sporočilo MSS za javnost, ki ga v celoti najdete tu.

Več: Predlogi ključnih ukrepov MSS

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.