Domov Anketa za najemnike 2015
02.01.2018

Anketa za najemnike 2015

Mladi, ki so se zmožni odseliti od svojih staršev so namreč večinoma prepuščeni tržnemu najemu, ki je popolnoma neurejen in omogoča številne kršitve pravic najemnikov. Prav tako se mladi v veliki meri soočajo z velikimi težavami pri iskanju stanovanja, saj so deležni največ nezaupanja s strani (potencialnih) najemodajalcev. Njihov materialni položaj je slab, zaradi tega pa jima največkrat priskočijo na pomoč starši ali drugi sorodniki, država le izjemoma.

Pri kar 95 % respondentov smo zabeležili kršitve njihovih pravic in nezakonita ravnanja najemodajalcev. Skoraj polovica jih je že bivala v najemnem stanovanju brez veljavne pogodbe. Številni najemniki imajo izkušnjo z zanemarjanjem vzdrževanja stanovanja s strani lastnika, z vdori v njihovo zasebnost (nenapovedani vstopi v stanovanja), preprečevanjem prijave prebivališča, nepravičnimi finančnimi pogoji najema, potvarjanjem podatkov v najemnih pogodbah, omejevanjem obiskov in normalne uporabe stanovanja itd. Če temu dodamo še številne predsodke, s katerimi se soočajo pri iskanju stanovanja, težek materialni položaj in potrebo po pomoči za golo preživetje (36% jih je prejemalo pomoč, večinoma iz zasebnih virov), vidimo, da položaj najemnikov v tržnem najemu kliče po nujnih spremembah.

Več o rezultatih ankete najdete v ppt datoteki. 

              

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.