DomovSodelujemoMladinski podnebni delegatPostani mladinski/a delegat/ka v mednarodnih podnebnih pogjanjih

Postani mladinski/a delegat/ka v mednarodnih podnebnih pogjanjih

POGOJI ZA SODELOVANJE

Kandidat za mladinskega delegata v mednarodnih podnebnih pogajanjih mora izpolnjevati naslednje pogoje:
1. starost od 18 do 29 let,
2. državljanstvo Republike Slovenije,
3. izkušnje z delom v mladinskih organizacijah ali drugih organizacijah civilne družbe,
4. poznavanje sistema Organizacije združenih narodov (OZN), predvsem na področju boja proti podnebnim spremembam in okoljski tematiki;
5. sposobnost komuniciranja v angleškem jeziku (strokovna/politična terminologija),
6. komunikacijske veščine,
7. samoiniciativnost,
8. seznanjenost z delom Mladinskega sveta Slovenije,
9. seznanjenost z aktualnimi mladinskimi problematikami v Sloveniji.

 

VLOGA IN NALOGE MLADINSKEGA PODNEBNEGA DELEGATA

Sodelovanje mladinskega delegata je predvidena v okviru aktivnosti pred, med in po zasedanju Konference pogodbenic UNFCCC, pri čemer se bo mladinski delegat udeležil Konference Združenih narodov o podnebnih spremembah (COP).


V času priprav na konferenco pogodbenic bo mladinski podnebni delegat opravil spoznavna srečanja na relevantnih ministrstvih, se udeležil relevantnih dogodkov v Sloveniji (v organizaciji MOPE ali drugih) ter v sodelovanju z MOPE, Mladinskim svetom Slovenije in ostalimi mladinskimi organizacijami organiziral srečanje mladih, kjer se bo posvetoval o relevantnih temah za pripravo na konferenco COP. Od mladinskega delegata se v pripravljalni fazi pričakuje, da se bo podrobneje seznanil z delom OZN na področju mladinske in podnebne problematike, delom Sekretariata Okvirne konvencije Združenih narodov o spremembi podnebja (UNFCCC) in preučil veljavne predpise s področja podnebnih sprememb.

Od mladinskega delegata se pričakuje tudi poznavanje nacionalne aktualne podnebne problematike. Vsebinska izhodišča o veljavnih nacionalnih politikah in programih za mladino bodo podana s strani pristojnega ministrstva in MSS-ja.


Mladinski delegat lahko sodeluje tudi v rednem delu v okviru mednarodnih podnebnih pogajanj, tako da je prisoten na nekaterih srečanjih ter pomaga pri izvedbi in organizaciji razprav, pisanju zapisnikov itd. Lahko je tudi govorec v raznih panelnih razpravah, ki jih organizira sekretariat OZN, UNFCCC ali nevladne organizacije, pri čemer sodeluje z mladinskim delegatom pri Združenih narodih.


Na zasedanju COP bo mladinski podnebni delegat med drugim aktivno sodeloval v pogajanjih ter se udeleževal drugih relevantnih stranskih dogodkov. Pri tem se bo povezal s krovno organizacijo mladih (YOUNGO) ter ostalimi mladinskimi podnebnimi delegati držav članic EU in tretjih držav.


Po zasedanju COP mladinski podnebni delegat predstavi svojo izkušnjo oziroma poroča relevantnim organizacijam v mladinskem sektorju ter zainteresirani javnosti v okviru aktivnosti, kot so: predstavitve v mladinskih organizacijah, šolah, fakultetah, nastopi v radijskih oddajah in ostalih medijih ipd. Število oz. obseg predvidenih aktivnosti bo določeno naknadno v skladu z veljavnim programom dela MSS, razpoložljivimi termini relevantnih akterjev in drugimi nepredvidljivimi dogodki. Ključno vlogo pri izvedbi tovrstnih aktivnosti ima MSS. Mladinski podnebni delegat pripravi tudi poročilo o delu in kasneje preda delo naslednjemu delegatu.

 

MSS si pridržuje pravico do sprememb vsebine in obsega predvidenega programa/aktivnosti mladinskega delegata.

Spremljajte spletno stran in socialna omrežja, kjer bo  objavljen razpis z natančnimi pogoji, postopkom izbora ter prijavnico.

Pojdi na:

  1. Mladinski delegat v mednarodnih podnebnih pogajanjih
  2. O aktualnem mladinskem delegatu
  3. Postani mladinski/a delegat/ka v mednarodnih podnebnih pogjanjih
  4. Kontakt
Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.