DomovSodelujemoMladinski podnebni delegatO aktualnem mladinskem delegatu

O aktualnem mladinskem delegatu

Rok Dolenc je študent magistrskega programa Mednarodni odnosi na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. V mladinskem organiziranju je aktiven že 9 let, izkušnje z zagovorništvom in organizacijo projektov za mlade pa je med drugim nabiral kot vodja Dijaške skupnosti Ljubljana in Dijaške organizacije Slovenije ter s predsedovanjem Študentski organizaciji Fakultete za družbene vede.

Zadnja leta se je poleg delovanja v mladinskih organizacijah, osredotočil tudi na podnebno problematiko. Mednarodne izkušnje na tem področju je pridobival kot pripravnik v Evropskem parlamentu, kjer je spremljal delo Odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane (ENVI), preko študentskega dela na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo pa je dobil vpogled v vodenje in izvajanje politik na nacionalni ravni.

Pri delovanju ga vodi načelo nič o mladih brez mladih, zato ga veseli, da smo mladi končno dobili sedež za mizo tudi na mednarodnih podnebnih pogajanjih. Tam se namreč sprejemajo ključne usmeritve za nadaljnji razvoj boja proti podnebnim spremembam, mladi pa smo tisti, ki bomo s posledicami sedanjih odločitev živeli najdlje.

 

 

K čemu bo stremel tekom trajanja mandata?

V začetnih mesecih mandata bo Rok kot mladinski podnebni delegat stremel k vključitvi čim širšega kroga mladih v proces oblikovanja stališč, ki jih bo kot delegat zagovarjal na 28. Konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah (COP28). Meni, da so mednarodna podnebna pogajanja pravi naslov, da mladi naša stališča in ideje spravimo iz napisov na transparentih v realnost, zato moramo izkoristiti priložnost, ki nam je ponujena in se potruditi, da bomo ne le slišani, temveč tudi uslišani.

Poleg vključevanja stališč mladih v mednarodna podnebna pogajanja, bo stremel tudi k izobraževanju in opolnomočenju mladih na področju podnebnih sprememb – tako na področju blaženja podnebnih sprememb, kot tudi prilagajanja nanje. Slednje je po njegovem mnenju pogosto spregledano, čeprav imamo na področju prilagajanja mladi veliko priložnosti, da od odločevalcev zahtevamo konkretne spremembe v našem lokalnem okolju.

 

Kakšni so cilji njegovega mandata?

Rok si je za mandat zadal tri glavne cilje. Prvi je preko dialoga z mladimi oblikovati konkretna stališča glede glavnih podnebnih vprašanj, kar bo predstavljalo osnovo za njegovo delovanje in udeležbo na konferenci COP28. Pri tem bo ključno vlogo odigral mladinski posvet o podnebni problematiki, kjer bodo imeli vsi mladi možnost predstaviti svoja stališča, predloge in ideje. Drugi cilj je neomajno zagovarjanje stališč mladih ob vseh priložnostih tekom mandata – naj bodo to mednarodna podnebna pogajanja, javni nastopi ali zasebni pogovori z različnimi deležniki. Kot tretji cilj, Rok vidi predajanje pridobljenega znanja in kompetenc ostalim mladim, ter jim s tem omogočiti, da še bolj uspešno sodelujejo v boju proti podnebnim spremembam na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni.

Glede na to, da se program mladinskega podnebnega delegata letos izvaja prvič, kot eno izmed ključnih nalog vidi tudi v pomoči pri nadaljnjem razvoju programa.

 

Na Mladinskem svetu Slovenije in mladi v Sloveniji se aktivno zavzemamo za varstvo okolja, z zelenimi politikami in trajnostnimi rešitvami. Naravne lepote naše države nas navdihujejo, da ohranjamo naše gozdove, reke in biodiverziteto. Evropa pa igra ključno vlogo pri oblikovanju globalnih okoljskih standardov. S svojo zavezo k zmanjševanju emisij toplogrednih plinov, spodbujanjem obnovljivih virov energije in uvedbo okolju prijaznih tehnologij, Evropa postavlja zgled za cel svet. Skrb za okolje ni le obveznost, ampak tudi priložnost za ustvarjanje boljšega in trajnostnega jutrišnjega dne. Sodelujmo vsi, da ohranimo naš planet za prihodnje generacije. Nov mladinski podnebni delegat bo prispeval k prenosu glasu in idej mladih na globalno raven z namenom vzpostavljanja trajnostne prihodnosti za vse.  

Pojdi na:

  1. Mladinski delegat v mednarodnih podnebnih pogajanjih
  2. O aktualnem mladinskem delegatu
  3. Postani mladinski/a delegat/ka v mednarodnih podnebnih pogjanjih
  4. Kontakt
Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.