O delegatki

Lucija Tacer je študentka na Pravni fakulteti v Ljubljani. Pred tem je diplomirala iz ekonomije in politologije na Univerzi Vanderbilt v ZDA. V Slovenijo se je vrnila, ker želi na pravnem in političnem področju prispevati k boljšem delovanju in transparentnosti naše države. Poleg študija sodeluje kot aktivna članica društva ELSA (European Law Students’ Association), piše kolumne za Inštitut za proučevanje enakosti spolov in je prostovoljka pri Slovenski filantropiji, kjer uči begunce in migrante slovenščino. V prihodnosti želi prispevati k večji enakosti v družbi (posebej na področju enakosti spolov) ter aktivno sodelovati in spodbujati participacijo mladih v javnem življenju.

Vizija dela:

V svojem delovanju kot delegatka bom v okviru Agende 2030 poudarjala enakost med spoloma, mladinsko participacijo in aktivno državljanstvo ter podnebne ukrepe.

Neenakost med spoloma je stalnica v človeški družbi. To odseva dejstvo, da jo omenjajo mnogi cilji trajnostnega razvoja in prioritete World Program of Action for Youth ter Nacionalnega programa za mlade. Kot delegatka bom sodelovala z mladinskimi organizacijami in vodila delavnice na to temo. Načrtovala bom tudi organizacijo stranskega dogodka ob zasedanju Generalne skupščine OZN z drugimi delegati držav, ki so na tem področju napredne kot Finska in Danska. Želim se tudi povezati z obstoječim projektom Mlade veleposlanice na Ministrstvu za zunanje zadeve, kjer bi spodbujala večjo participacijo mladih žensk in z njimi spregovorila o mednarodnih temah.

Aktivno državljanstvo in mladinska participacija sta ključni za vpliv mladih na njihovo prihodnost. Kot študentka prava vem, da je razumevanje osnov državnega sistema zelo pomembno, da ugotovimo, kako doseči spremembe v družbi. Participacija mladih je tudi povod za implementacijo ciljev trajnostnega razvoja na dolgi rok. V vlogi delegatke bom vodila predstavitve in diskusije o državni organizaciji ter možnostih za vključitev v procese odločanja za mlade doma ter v mednarodnih institucijah.

Na področju podnebnih sprememb se med mladimi veliko razpravlja in to energijo bom spodbujala ter gradila na dosežkih dosedanjih delegatov. Verjamem, da je ključen dialog tako v okviru delavnic z mladinskimi organizacijami ter mladimi neposredno.

Lucija je dosegljiva na e-naslovu unyd@mss.si, njenemu delu lahko sledite na Twitterju – @UNYD_Slovenia.

Pretekle mladinske delegatke oz. delegati:

  • mandat 2019/20 – Patrik Bole
  • mandat 2018/19 – Urša Svetelj
  • mandat 2017/18 – Sabina Carli
  • mandat 2016/17 – Andraž Šiler
  • mandat 2015/16 – Katja Cimermančič
  • mandat 2014/15 – Miha Pongrac

 

Pojdi na:

 1. Mladinski delegat OZN
 2. O delegatki
 3. Postani mladinski/a delegat/ka
 4. Projekti
 5. Izjave za javnost
 6. Kontakt
Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.