Domov Z azijsko evropskega srečanja mladih
17.12.2019

Z azijsko evropskega srečanja mladih

V Madridu je med 11. in 16. decembrom potekala 9. izvedba simulacije Model ASEM (Azijsko–evropsko srečanje; v angl. Asia-Europe Meeting) v času 14. zasedanja zunanjih ministrov partnerskih držav ASEM, med katere se uvršča tudi Slovenija. Več kot 100 mladih iz Evrope in Azije se je udeležilo simulacije Model ASEM, ki jo je organizirala fundacija ASEF (angl. Asia-Europe Foundation) na temo »skupaj za učinkovit multilateralizem«. Kot predstavnika mladih iz Slovenije sta se simulacije udeležila mladinski delegat Slovenije pri OZN, Patrik Bole, ter Lucija Tacer, študentka ljubljanske pravne fakultete.

 

Udeleženci so na konferenci pridobivali praktična znanja iz sveta diplomacije neposredno od veleposlanikov in diplomatov, hkrati pa so imeli možnost izboljšati svoje pogajalske in retorične sposobnosti, srečati mlade iz Azije in Evrope ter tudi podrobneje spoznati ASEM, zlasti s katerimi skupnimi vprašanji se soočata Azija in Evropa. Pri tem so mladi kot predstavniki vnaprej dodeljenih držav v skupinah predstavljali stališča dodeljene države do podnebnih sprememb, globalne varnosti, trajnostnega razvoja ter mobilnosti in skupaj z ostalimi iskali konsenz za sprejete skupne izjave ob zaključku simulacije.

 

Patrik Bole pravi, da je bil kot študent mednarodnih odnosov predvsem navdušen nad delavnicami iz diplomatske prakse in nad obiskom Nizozemske ambasade v Madridu, kjer jim je ekipa z veleposlanikom pripravila krajšo simulacijo. Predvsem pa mu je bilo zanimivo srečevati mlade iz Azijskih držav in z njimi izmenjati mnenja o aktualni problematiki v svetu.

 

Tudi Lucija Tacer je bila pozitivno presenečena nad organizacijo mladinskega foruma in mnogih kulturnih dogodkov. Imela je priložnost obiskati rusko ambasado v Madridu, kjer so študente lepo sprejeli in si vzeli čas za pogovor o kariernih poteh v diplomaciji in mednarodni politiki Rusije. Posebej pa je bila Lucija navdušena nad mladimi udeleženci, ki so na simulacijo prihajali z najrazličnejšimi izkušnjami dela in študija po svetu ter njihovo motivacijo za doseganje pozitivnih sprememb v družbi, zlasti v mednarodnih odnosih.

 

Ob robu zasedanja zunanjih ministrov ASEM pa je Lucijo in Patrika sprejel tudi zunanji minister dr. Miro Cerar in z njima delil izkušnje iz zastopanja Slovenije v tujini ter z njima spregovoril o pomembnosti vključevanja mladih. Rezultat dogodka  je bila tudi mladinska intervencija, ki sta jo na zasedanju zunanjih ministrov predstavila dva mladinska predstavnika. Intervencijo, ki jo je oblikovala skupina mladih iz obeh kontinentov in v kateri sta sodelovala tudi Lucija in Patrik, spodbuja partnerske države predvsem k implementaciji dialoga z mladimi v proces ASEM. Celotna simulacija se je zaključila s podelitvijo nagrad najboljšim delegatom in delegatkam v različnih kategorijah, ena izmed njih je bila tudi Lucija, ki je prejela posebno pohvalo za visoko predstavnico v odboru za povezovanje med posamezniki iz Azije in Evrope.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.