Domov Youth Voices Matter: Študijski obisk
12.12.2019

Youth Voices Matter: Študijski obisk

Prejšnji teden smo v okviru projekta “Youth Voices Matter: Evidence Based Structured Dialogue” v Sloveniji gostili predstavnike Mladinskega sveta Armenije, Nacionalnega sveta mladinskih organizacij Gruzije, Mladinskega sveta Romunije, Mladinskega sveta Moldavije in Inštituta za raziskovanje in analizo politik v Litvi.

         

Študijski obisk je bil namenjen spoznavanju dobrih praks spodbujanja participacije mladih in strukturiranega dialoga, razvoju novih in inovativnih metod za komunikacijo mladih z odločevalci na različnih ravneh, krepitev kompetenc mladih za komunikacijo z odločevalci ter evalvaciji izvajanja strukturiranega dialoga. Mladi so tekom projekta “Youth Voices Matter: Evidence Based Structured Dialogue” že spoznavali dobre prakse strukturiranega dialoga v Litvi in Romuniji. V preteklem tednu, od 1. decembra do 8. decembra, pa so se udeleženci seznanili z dialogom med odločevalci in mladimi ter mladinskimi politikami v Sloveniji.

           

Udeleženci so na študijskem obisku spoznali delovanje Mladinskega sveta Slovenije, strukturo mladinskega sektorja v Sloveniji in pravno podlago na področju mladinskega organiziranja, projekte s področja strukturiranega dialoga, ki ga izvaja MSS na lokalni, nacionalni in evropski ravni, Evropske cilje mladih ter dobre prakse strukturiranega dialoga na različnih ravneh. Poleg tega, so udeleženci na interaktivni delavnici krepili načine komunikacije z odločevalci in drugimi ciljnimi skupinami ter oblikovali predloge za uspešnejšo komunikacijo v okviru strukturiranega dialogu. Obiskali so tudi Hišo EU, kjer so se seznanili z delovanjem Evropske unije in potekom strukturiranega dialoga, ki ga izvaja Evropski parlament z mladimi in evropskimi poslanci pri nas. Spoznali so tudi projekte, ki jih izvaja Evropski parlament za aktivno državljanstvo mladih. Na dveh študijskih obiskih po Sloveniji so udeleženci spoznali delovanje mladinskih organizacij in mladinske politike na lokalni ravni: obiskali so občino Piran, občino Divača, občino Tržič, Kulturno izobraževalno društvo PiNA,  Kovačnico Kranj (coworking skupnost), Evro-sredozemsko univerzo EMUNI ter Mladinski EPI center Piran. Izobraževalnim vsebinam smo dodali tudi nekaj kulturnih vsebin, da so udeleženci spoznali zgodovinsko in kulturno raznolikost Slovenije in vpliv le-te na oblikovanje (mladinskih) politik. Upamo, da bodo udeleženci uporabili čim več dobrih praks in idej pri svojem delu z mladimi.

                           

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.