Domov Vz(trajnostno) do 2030
28.03.2019

Vz(trajnostno) do 2030

V nedeljo, 17. marca 2019, je v prostorih Študentskega Kampusa potekal dogodek Vz(trajnostno) do 2030 v organizaciji mladinske delegatke pri Organizaciji združenih narodov Urše Svetelj, ki je z udeleženci podelila svojo izkušnjo kot mladinska delegatka. Na dogodku je bilo govora o 17-ih ciljih trajnostnega razvoja, ki so jih Združeni narodi opredelili kot naše globalne cilje. Vendar uresničitev teh ciljev ni le odgovornost združenih narodov, ampak vseh nas, ki s svojimi vsakodnevnimi aktivnosti prispevamo k doseganju teh ciljev.

V prvem delu dogodka so trajnostni razvoj osvetlili govorci z različnih zornih kotov. Tin Kampl, vd. direktorja URSM, je povedal, da se s pomočjo aktivnega državljanstva lahko stvari spremenijo na boljše. Boris Koprivnikar, nosilec iniciative Slovenija zelena referenčna država v digitalni Evropi, je poudaril, da je trajnostni razvoj naša skupna stvar in da smo premalo aktivni do varovanja okolja. Marjeta Novak, specialistka za dialog, je povedala, da je dialog pripravljenost biti vplivan in da je potrebno postavljati kriterije, ki so vsem pomembni. Da je številčnost in intenziteta ekstremnih dogodkov problematična, se kaže preko onesnaženega zraka, podnebnih migracij, duševnega zdravja ljudi, kar vpliva na zdravstveno stanje posameznikov, je povedal Tomaž Gorenc z Inštituta za mladinsko participacijo, zdravje in trajnostni razvoj. Žiga Novak, ustanovitelj Orehovega gaja, je naslovil problem odgovorne potrošnje, saj dokler bomo želeli trošiti več, bomo imeli s tem povezane probleme. Na koncu je Ana Peskar, podjetnica in kreatorka družbenih projektov, povzela s pomembno ugotovitvijo, da ima vsak kapacitete, da spreminja stvari in da ni dovolj, da se o stvareh le pogovarjamo, potrebno je stopiti v akcijo.

 

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.