Domov V Bruslju o rezultatih Jamstva za mlade
11.09.2017

V Bruslju o rezultatih Jamstva za mlade

V začetku septembra je v Bruslju potekalo dvodnevno srečanje delovne skupine Evropskega mladinskega foruma glede implementacije programa »Jamstvo za mlade«. V delovni skupini so sodelovali predstavniki  17 organizacij, med njimi tudi Gašper Pečar z Mladinskega sveta Slovenije.

Jamstvo za mlade je program, katerega cilj je mladim v roku 4 mesecev od prijave na Zavodu za zaposlovanje ponuditi zaposlitev ali usposabljanje ali pripravništvo ali vključitev v formalno izobraževanje.  Prvi del programa se je izvajal v obdobju 2014 – 2015, nato pa kot primer dobre prakse dobil podporo izvajanja tudi v aktualnem obdobju 2016 – 2020.

Kazalniki iz prvega obdobja kažejo, da se brezposelnost med mladimi znižuje, ampak ne dovolj hitro.

Gašper Pečar: » Na srečanju delovne skupine smo večkrat poudarili, da mora biti med glavnimi cilji aktualnega izvajanja programa, mladim omogočiti kvalitetne ponudbe delovnih mest, kar pomeni, da so v ta proces vključeni tako delodajalci kot delojemalci. Pri tem ne smemo zanemariti teženj k večjemu in učinkovitejšemu sodelovanju med izobraževalnimi programi in trgom dela.«

Evropska Komisija je za izvajanje programa namenila za 1,2 milijardi € več sredstev, kot v preteklem obdobju. Glavni poudarek bo na bolj individualnem in direktnem pristopu do posameznika, med glavne izzive pa se naslavlja večji doseg najranljivejših skupin, t.i. NEET skupine (posamezniki, ki niso bili vključeni v izobraževalne procese, so še brez prve zaposlitve in tisti, ki niso bili udeleženi v nikakršna usposabljanja). Teh skupin program ni zajel zadostno.

Potrebno  bi bilo tudi večje in bolj koncentrirano vlaganje v regije, ki spadajo med naj ogrožene in kjer je stopnja brezposelnosti med mladimi  najvišja.  Program gre tudi v smeri poenostavljana in z vsebnostjo manjše birokracije, kar se je v ostalih projektih izkazalo za zelo učinkovito.

Evropska pobuda za zaposlovanje mladih, projekt Evropske Unije kamor spada tudi program Jamstvo za mlade, je glavni odgovor EU na soočenje s krizo na področju zaposlovanja mladih. Glavna poročevalka in pripravljavka implementacijskega poročila Evropske pobude za zaposlovanje mladih je slovenska evroposlanka Romana Tomc.  V svojem poročilu je gospa Tomc zapisala, da ima Evropska pobuda za zaposlovanje mladih navkljub določenim pomanjkljivostim, mnogo pozitivnih učinkov v boju z brezposelnostjo in da naj se pozitiven trend nadaljuje tudi v prihodnje. Med drugim predlaga, da naj se Pobuda fokusira na preprečevanje dolgotrajne brezposelnosti mladih in da naj se izvajanje le – te nadaljuje tudi po letu 2020.  V odzivu za javnost je glede Slovenije povedala, da so rezultati na predelu vzhodne Slovenije zelo slabi. Od malce manj kot 2000 udeležencev projekta “Prva zaposlitev” so na koncu le 4 dobili dejansko zaposlitev. Za ta projekt pa je bilo namenjenih kar 9,2 milijona evrov, kar je ogromno, glede na končno število oseb, ki so dobile zaposlitev. Slovenija je bila tudi ena izmed tistih držav na dnu lestvice, ki so za izvajanje Jamstva za mlade dobile najmanj denarja.

Na spletni strani mss.si uporabljamo piškotke predvsem za boljše delovanje strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.